• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

skoda rapid 1,2 benzyna i LPG - problem z zimnym silnikiem na PB

Punktów
0
Witam.
W 2017 roku zakupiłem skodę rapid 1,2 benzyna i od razu zamontowałem instalację LPG. Stosowałem się do zaleceń serwisu. Auto było serwisowane regularnie. Według serwisu na każde pełne tankowanie benzyny miałem dolewać specjalny środek do paliwa. I tak też robiłem. Po półtora roku użytkowania nagle wyskoczył błąd, który jest do dziś. Kilka razy auto było na serwisie ale oni tylko diagnozowali. Komputer wykazywał błąd ubogiej mieszanki paliwowej na jałowym biegu. Serwis nic nie zrobił w ramach gwarancji twierdząc, że wszystko jest z mojej winy (według nich nie dolewałem regularnie środka do paliwa).
Gwarancja się skończyła a problem nadal jest. Dodatkowo po zapaleniu silnika jego obroty są nie równe. Bardzo faluje a gdy nim jadę na Pb gdy jest zimny bardzo szarpie i jakby go coś dławiło. Nie dwójce nie reaguje na pedał gazu. Dopiero pomaga redukcja do jedynki i jakoś jedzie. Problem znika gdy auto przełączy się na LPG. Potem gdy silnik jest ciepły wszystko jest ok - nawet gdy przełączę na Pb. Jeden mechanik mówił że może to być problem z przepustnicą, inny że problem z elektryką a inni że to z wtryskami może być problem.
Czy ktoś może jakoś pomóc?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Jaki nr błędu ci wyskakuje?

p2177
Możliwe przyczyny:

• Uszkodzona pompa paliwa (G6)
  • Uszkodzony LMM (G70)
  • Wyciek powietrza jest nieszczelny
  • Układ wydechowy przecieka
Możliwe rozwiązania:
  • Sprawdź (bloki wartości zmierzonych) / wymień pompę paliwa (G6)
  • Sprawdź (bloki wartości zmierzonych) / wymień LMM (G70)
  • Sprawdź system wlotu powietrza pod kątem nieszczelności
  • Sprawdź układ wydechowy pod kątem wycieków
  • Sprawdź wtryskiwacze paliwa
  • Wymień wentylację skrzyni korbowej
  • Wybierz napęd bez korka wlewu paliwa (może nie działa zawór odpowietrzający)
p2187
Możliwe objawy:

• Lampka emisji jest włączona
Możliwe przyczyny:
  • Wtryskiwacze są nieszczelne lub zablokowane
  • System zasysania powietrza przecieka po LMM
  • Układ wydechowy przecieka
Możliwe rozwiązania:
  • Sprawdź LMM (G70)
  • Sprawdź wtryskiwacz (y)
  • Sprawdź pompę paliwa
  • Sprawdź zawór elektromagnetyczny układu aktywowanego węgla (EVAP) 1 (N80)

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Witam.
W 2017 roku zakupiłem skodę rapid 1,2 benzyna i od razu zamontowałem instalację LPG. Stosowałem się do zaleceń serwisu. Auto było serwisowane regularnie. Według serwisu na każde pełne tankowanie benzyny miałem dolewać specjalny środek do paliwa. I tak też robiłem. Po półtora roku użytkowania nagle wyskoczył błąd, który jest do dziś. Kilka razy auto było na serwisie ale oni tylko diagnozowali. Komputer wykazywał błąd ubogiej mieszanki paliwowej na jałowym biegu. Serwis nic nie zrobił w ramach gwarancji twierdząc, że wszystko jest z mojej winy (według nich nie dolewałem regularnie środka do paliwa).
Gwarancja się skończyła a problem nadal jest. Dodatkowo po zapaleniu silnika jego obroty są nie równe. Bardzo faluje a gdy nim jadę na Pb gdy jest zimny bardzo szarpie i jakby go coś dławiło. Nie dwójce nie reaguje na pedał gazu. Dopiero pomaga redukcja do jedynki i jakoś jedzie. Problem znika gdy auto przełączy się na LPG. Potem gdy silnik jest ciepły wszystko jest ok - nawet gdy przełączę na Pb. Jeden mechanik mówił że może to być problem z przepustnicą, inny że problem z elektryką a inni że to z wtryskami może być problem.
Czy ktoś może jakoś pomóc?
Nieprawidłowa kalibracja mieszanki na LPG, rozjechane adaptacje na Pb. Przywróć adaptacje sterownika wtrysku,wyczyść i zaadoptuj przepustnice. I najważniejsze, zmień warsztat LPG i ustaw prawidłowo mieszankę Gaz.

Punktów
0
Nieprawidłowa kalibracja mieszanki na LPG, rozjechane adaptacje na Pb. Przywróć adaptacje sterownika wtrysku,wyczyść i zaadoptuj przepustnice. I najważniejsze, zmień warsztat LPG i ustaw prawidłowo mieszankę Gaz.
Czy jazda z taką awarią teraz nie uszkodzi mi jeszcze bardziej silnika albo jakiś części?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
A świece ktoś sprawdzał?
3x 25zeta+50 = 125zł.
Od tego bym zaczął.

Po wykluczeniu usterki świec, szukał bym nieszczelności w dolocie.
Ten silnik ledwo daję radę na benzynie a juz z lpg, to szkoda gadać.
Już przy montażu lpg sporo się dzieje. Łatwo coś spierdzielić.
Moim zdaniem LPG w tym silniku, to chory pomysł.
Nieuzasadniony ekonomicznie pomysł.

Do góry Bottom