• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów napięcie wstępne.

solekalmera

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Musiałem wymienić łożysko w skrzyni biegów ponieważ jedna półoś miała luzy i ciekł olej. Jestem na etapie skręcania i proszę o pomoc. Trzeba ustawić napięcie wstępne łożysk? W jaki sposób się to robi?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

solekalmera

Początkujący
Punktów
0
Tam się daje podkładki o różnej grubości tylko nie wiem w jaki sposób się je dobiera. Jeśli by ktoś wiedział jak to się robi to proszę o pomoc.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
jesli mówisz o lozyskach stożkowych w dyfrze to ja poprostu tryb pojedynczo bez zazebienia wkladam w odbudowe skrecam na kilka srrobek i patrzę czy obraca sie z lekkim oporem to jedyny sposób zeby realnie to sprawdzić w warunkach skręconej obudowy i dobieram podkladki dycha w ta dycha w tamta

jak to skrzynia i z czego

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Chyba juz ustawil lub poszukuje wlasnie skrzyni uzywanej:D

solekalmera

Początkujący
Punktów
0
RS5F30A 4M40. Skrzynia używana kosztuje 1200-1500 zł więc trochę dużo. Mam nadziej że uda mi się wymienić te łożyska samemu. 2x180 zł.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Almera. W siedlcach znajomemu łozyska w tej skrzyni (nie wiem czy akurat te ale ktores wymieniali) bez wyjmowania skrzynki. Ceny za usluge nie podam bo nie pamietam, cto juz pare dobrych lat temu nie robilem wtedy jeszcze skrzynek.

solekalmera

Początkujący
Punktów
0
Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jak zegar pokaże np. 0,3 mm to muszę dać podkładkę o grubości 0,3mm. Czy musi być trochę grubsza ( jak tak to o ile) aby było napięcie?

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    135,8 KB · Wyświetleń: 33
  • 2.jpg
    2.jpg
    116,1 KB · Wyświetleń: 31
  • 3.jpg
    3.jpg
    104 KB · Wyświetleń: 31
Punktów
0
Miasto
kozy/k bielska
Jest to problem z ustawieniem napięcia łożysk przy przekładniach hipoidalnych,bo trzeba ustawić luz między zębny i napięcie łożysk .Najlepiej brać jakąś bazę poprzedniego ustawienia,a drugie łożysko wcisnąć bez podkładek pomierzyć luz szczelinomierzem i dodać 0,05 napięcia chyba ,że ktoś ma skomplikowany przyrząd przestrzenny to może to zrobić inaczej,bardziej profezionalnie

Do góry Bottom