• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia Ducato

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Witam. Mam pacjęta jak w temacie 2009 rok multijet.Muszę wymienić łożysko hydrauliczne sprzęgła bo cieknie i problem jest taki że skrzynia jest lużna i nie można jej zdjąć jakby z wałka sprzęgłowego spotkał się już ktoś z takim przypadkiem.Bo mnie już ręce opadają.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
A ta z tylu jedna srube z ciezkim dojsciem wykreciles?? Bo inaczej to tam nie ma co trzymac.

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Skrzynia jest lużna można nią obracać na wałku.Około 2 cm wyszła i dalej za cholere nie chce nie mam pomysłu bo tam nic jej nie może trzymać a zejść nie chce.Objaw jest taki jakby na wałku sprzęgłowym było zabezpieczenie jak w przegubach co jest nierealne.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Z miesiac temu wyjmowalem taka skrzynie w sumie sam bo pomocnik bal sie rece wsadzic :p
Mozna powiedziec ze jak podstawilem zabe i pociagnelem to sama wypadla tez pekla oslonka na lozysku, co dziwne mialo rok ale podobno one tak maja.

Nie ma tam zadnego zabezpieczenia z tego co pamietam.

Rozumiem ze mozesz obracac skrzynia?? wyszla tez z tuleji??

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Właśnie o to chodzi że skrzynia jest odsunięta na 2-3 cm od silnika i dalej ani drgnie.Objaw jest taki jakby wałek nie chciał wyjść z tarczy jakbyś go zaklepał za tarczą.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Winduj silnik/opuszczaj a pod skrzynie zabe pod ciezarem powinien sam wypasc przy Twojej pomocy ciagnac od strony kola, nic innego nie wymyslisz.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
lyzki i napieraj nie ma tam nic a lejace lozysko to standard pracowalem 2,5 roku w fiacie 1 dziennie byla do wyciagniecia

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Właśnie wiem że tam nie może nic być.Jutro będziemy używali bardziej stanowczych metod.Dzięki chłopaki za rady jutro dam znać jak poszło.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Tak jak radzi kolega lyzki-lomy a musi wyskoczyc, troche dziwne ze tak trzyma - zrob zdjecia jakby co co moglo trzymac.
Bo nie chce mi sie wierzyc ze walek sprzeglowy sie obrobil i przez to nie chce zejsc.

Szymon80

Nowy
Punktów
0
Może łożysko oporowe przeleciało przez słoneczko docisku, wyrwij ją na chama, musi wyjść.

valvoartur

Nowy
Punktów
0
Miasto
nowogard
Witam a z tego co pamiętam to spotkałem się z takim rozwiązaniem że łożysko wskakuje w słoneczko i się zabezpiecza , kiedy pierwszy raz się z tym spotkałem też byłem zdziwiony napisz dokładne dane auta

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Z tego co pamiętam to tam jest normalne dociskane sprzeglo więc jeśli wszystko jest odwrócone to musi wyjść.Spróbuj stanąć od strony koła i podnieść ją za tył bo może opada body własnym ciężarem i wałek stoi pod kątem.
No chyba że ci się w tym egzemplarzu trafiło sprzeglo ciagnione to skrzynka cię spadnie dopóki nie uwolnisz łożyska

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Witam.Sytuacja opanowana nikt nie wie co było przyczyną ale we 3 na dwie breszki wyrwaliśmy ją.Najlepsze jest to że tarcza na wałek wchodzi leciutko i tak też skrzynka wskoczyła na swoje miejsce.Autko pojechało dzięki za zainteresowanie wszystkim.Temat do zamknięcia.

Do góry Bottom