• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skuter 125

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem Yamahy Maxster 125 (SE05) i mam z nią pewien problem. Po przejechaniu 300km od kupna (ma przejechane obecnie 20tys km), wystrzeliła mi świeca, rozebrałem skuter oddałem głowicę do mechanika żeby zrobił mi nowy gwint, oryginalna świeca to CR8E niestety nie udało się zrobić tak by wkręcić tulejkę na ten sam rozmiar gwintu (10,0mm) tak więc nagwintował mi gwint na świece DR8ES-L średnica gwintu 12,0mm. Złożyłem skuter, pali normalnie jeździ normalnie wszystko super ale.. No właśnie zawsze jest ale

1. Zauważyłem a raczej poczułem że silnik jest bardzo gorący, termostat i pompa wody też.
2. Wąż który idzie od pompy wody do termostatu jest bardzo gorący (czyli tzw. mały obieg tak?)
3. Wąż który idzie od termostatu do chłodnicy jest tak gorący że nie można go dotknąć (gotuje się w nim płyn, słychać wrzenie, bulgotanie jak w czajniku elektrycznym).
4. Wąż który idzie od chłodnicy do pompy wody jest letni.
5. Chłodnica letnia.
6. W zbiorniczku wyrównawczym płyn zimny

DODAM IŻ WSZYSTKO CO NAPISAŁEM WYŻEJ JEST ZAOBSERWOWANE PO 5 MIN PRACY SILNIKA. Nie chce trzymać go dłużej gdyż nie chce by silnik uległ uszkodzeniu.

Układ był odpowietrzany, ubytki płynu chłodniczego uzupełnione płynem chłodniczym BORYGO-RÓŻNOWY (mieszalny z wszystkimi płynami), dla tego taki bo nie wiem jaki płyn jest w chłodnicy gdyż nie zmieniałem go.
Kiedy pompa wody była odkręcona przy okazji oddawania głowicy do mechanika była w dobrym stanie wyglądała jak nowa.

Czy ma ktoś pomysł co to może być? Zastanawiam się że może coś źle zrobiłem przy składaniu pompy? Może źle odpowietrzyłem? Ale odpowietrzałem aż „do bólu”, termostat? Ale w takim razie czy wąż od termostatu do chłodnicy byłby gorący aż wrzący gdyby nie puszczał wody na chłodnicę?

Pozdrawiam
Bartek.

(Przepraszam jeśli temat jest utworzony w złym dziale)

Wziąłem to na logikę i wydaje mi się po prostu że może to pompa? Skoro wąż termostat-chłodnica jest gorący to termostat się otwiera, przepływa przez chłodnicę, schładza płyn i wraca do pompy wody skoro wąż chłodnica-pompa jest letni, może pompa działa nie prawidłowo? Może za mało płynu wtłacza? Teraz na zimnym silniku ściskam wąż termostat-chłodnica i jest miękki, łatwiej go ścisnąć niż wąż chłodnica-pompa wody, czy to ma jakieś znaczenie? Może nie być tam płynu? Już sam nie wiem...
Nie jestem mechanikiem więc to takie luźne myśli :p

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ale żeś chłopie Sienkiewicza nam tu zacytował...Uuu szersza robota się kroi...
Wiesz co
...sprzedaj tego skuterka jtsm." Do żyda "
I zainwestuj w wsk125
Odpowietrzanie ukladu chłodzenia Cię ominie. :)

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Cieszę się że ktoś wg. odpisał na mojego posta bo traciłem nadzieję. Sienkiewicz nie Sienkiewicz po prostu chciałem jak najdokładniej opisać problem. Vicia czy mógłbyś rozwinąć myśl "Uuu szersza robota się kroi..." ? Ja się żadnej pracy nie boje- mogę nawet leżeć :cool:
A tak całkiem serio to czy wiesz co może być przyczyną? Albo chociaż gdzie szukać problemu? W jakiej części układu chłodzenia?

dysfunkcyjny

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Warszawa
Wygląda na źle odpowietrzony układ. Nie ma tam w głowicy czy pompie odpowietrzników? Może coś pominąłeś. A po odpaleniu silnik na jałowych pracuje tylko? Przegazowanie pomoże przepchnąć ewentualne korki powietrzne. No i jeszcze przychodzi mi do głowy niewłaściwy montaż głowicy jeśli była zdejmowana.

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Witam, dziękuje za odpowiedź w sprawie. Jeżeli chodzi o montaż głowicy to raczej wszystko było dobrze zamontowane wielkiej filozofii tam raczej nie ma, uszczelka pod głowicą też została wymieniona. Choć nigdy nic nie wiadomo więc i tego nie wykluczam z tym że jest to wątpliwa sprawa dla tego szukam problemu gdzieś indziej . Odpowietrzanie wyglądało tak że zdjąłem korek od chłodnicy, chwile pochodził na jałowych, ubyło płynu dolałem, przejechałem 100 m dolałem potem znów 100 m dolałem i tak cały czas aż płyn nie schodził. Przy demontażu głowicy itd. wiele płynu mi nie uciekło, przy odpowietrzaniu wszedł litr więc pewno coś tam mu brakowało (chociaż w wyrównawczym było full) odpowietrzałem tylko poprzez korek od chłodnicy, kiedy wcześniej próbowałem przez korek od zbiorniczka wyrównawczego to układ NIE odpowietrzył się. Właśnie żadnych odpowietrzników nie widzę na pompie jak i na głowicy.

Myślałem o tym żeby go zapalić, zdjąć węża chłodnica-pompa (przy pompie wody) zobaczyć czy płyn leci zgasić, potem zapalić i zdjąć węża termostat-chłodnica (przy chłodnicy) i zobaczyć czy płyn leci w tedy też ewentualnie powinno się odpowietrzyć tak? Bo płyn wypcha powietrze. - to tak na chłopski rozum ...

A może być tak że to wina pompy wody? Nie wiem może za wolno albo za mało płynu wtłacza? Nie nadąża chłodzić silnika?
Tak jak mówię wystarczy 3 min z zegarkiem w ręku pracy silnika żeby zaczęło wrzeć i bulgotać z węża termostat-chłodnica, a wąż chłodnica - pompa wody dalej będzie letni, w porównaniu do drugiego węża to zimny , może coś źle pompe zamontowałem? ;/

Odkręciłem bagnet od oleju, po wyjęciu olej był rzadki spłynął mi po bagnecie ( dodam iż olej nie był wymieniany)
Wygląda to tak:

Załączniki

• IMG_20190908_140249.jpg
    IMG_20190908_140249.jpg
    4,8 MB · Wyświetleń: 13

dysfunkcyjny

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Warszawa
Skoro problem był ze świecą to czemu podejrzewaaz pompę cieczy? Nie była ruszana. 2 łożyska, uszczelniacz i wiatraczek. Obstawiam złe odpowietrzenie. Popatrz jaka jest konstrukcja, jak idą węże, gdzie może się zebrać powietrze. Możesz wszystko rozebrać i sprawdzać ale raczej bez sensu.

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Dla tego że pompa była rozbierana, do mechanika oddawałem "gołą" głowicę do naprawy bez pompy wody itd.
A ten olej nie wydaje Ci się za rzadki? Może to być uszczelka głowicy? Dziwne bo jest nowa i "siadła" na pewno dobrze..
Spróbuję odpowietrzyć jeszcze raz, odkręcę korek od głowicy + sciągne na chwilę węże tak jak pisałem:
chłodnica-pompa (przy pompie wody) węża termostat-chłodnica (przy chłodnicy) może to coś da, bo odpowietrzników żadnych nie widzę :/

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Tutaj mam dwa rysunki jak wygląda cały układ:

1.Kolor Czerwony elementy bardzo gorące
2.Pomarańczowy ciepłe
3.Jasno niebieski zimne
4.Kolorem żółtym jest zaznaczone coś czego nie mam … :eek:
5 .TS = Miejsce podłączenia Termostatu
6.PW= Miejsce podłączenia pompy wody.
7.Czerwona strzałka wąż który się gotuje.

Jutro lub we wtorek może uda się mi coś więcej pogrzebać i jak znajdę przyczynę tego przegrzewania się to dam znać, może ktoś też będzie miał podobny problem więc może komuś się to przyda nie ma co gdybać. :muted: pompa wody.png chłodnica.png

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Nie czytałem twoich postów bardzo ale z grubsza mówiąc tam termostat jak dobrze pamiętam jest na górze silnika i jest na nim odpowietrznik.

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Podszedłem do odpowietrzania jeszcze raz, odkręciłem korek od chłodnicy patrzę nie widać płynu dolałem 100ml (a przy ostatnim odpowietrzaniu było pod korek), poszedłem do domu, wracam nie ma płynu, wlałem (nie weszło dużo), zapaliłem zacząłem dolewać płynu odkręciłem śrubkę na termostacie jak radził Giemza, poleciało troszkę powietrza i zaczęły się robić bąbelki i zaczął wypływać płyn po chwili przestał zakręcałem śrubkę odkręcałem ani bąbelków ani płynu... w końcu zakręciłem, ściskałem węża termostat-chłodnica, ewentualne ubytki uzupełniałem ale nie były one duże, zakręciłem korek od chłodnicy robiłem "przegazówkę" podczas odpowietrzania .

Wszystkie węże gorące, płyn gorący, wąż od wyjścia z chłodnicy troszkę chłodniejszy niż powrót, chłodnica gorąca po chwili zaczęła lecieć para z okolic chłodnicy z tej strony gdzie jest węża od powrotu, zaczęła wydobywać się para z wlewu do chłodnicy (przy otwartym korku, przy zamkniętym nie) , bulgotania i gotowania płynu w wężu termostat-chłodnica nie ma.

Poza tym to czemu kurde jak nie ma płynu w chłodnicy, bo musiałem dolać na początku te 100ml to nie leci płyn ze zbiorniczka wyrównawczego??? W nim jest FULL chyba takie ubytki powinien uzupełniać?

No i tak to wygląda...

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Po dłuższej pracy silnika leci coraz więcej pary z chłodnicy, włącza się wentylator po 2 min się wyłącza, przy gaszeniu skutera mignie raz czerwona kontrolka od temperatury . Na moje oko dalej coś nie tak, nie pozostaje nic innego jak oddać do warsztatu :p

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Nie zlałeś takiego płynu jak w załączniku?
Ile wlałeś płynu po remoncie? Tam powinno wejść z 1-1,5L płynu nie więcej. Uszczelka odwrotnie nie założona? termostat dobry? Wkładałeś go we wrzątek i sprawdzałeś? Do Xmaxa termostat był drogi pamiętam jak się uszkodził bo kosztował chyba ze 200zł ori.
Najlepiej oddaj to do warsztatu i będzie najtaniej.

Załączniki

• IMG_20190401_175609.jpg
    IMG_20190401_175609.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 6

Bartek995

Początkujący
Punktów
0
Nie, zalałem taki jak na zdjęciu. Ale zrobił się kolor taki jak pokazałeś … Wcześniej płyn też miał taki rdzawy kolor ale było wszystko w porządku . Płynu w sumie weszło ok 1,5-1,6l .
Termostatu jednak nie sprawdzałem, skoro wąż termostat-chłodnica jest gorący to chyba oznaka że termostat puszcza wodę na chłodnice? Tak mi się wydaje bynajmniej :p
borygo_nowy_1_litr.jpg

A jeszcze mam takie pytanie, jak się silnik nagrzał to kapało spod korka wlewu do chłodnicy a nie do wężyka prowadzącego do zbiorniczka wyrównawczego, uszczelniłem go i kapie teraz do wężyka prowadzącego do zbiorniczka (wężyk jest przeźroczysty więc widzę), dobrze że tak zrobiłem czy nie?

Ostatnia edycja:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Zaprowadź to do kogoś zanim narobisz bałaganu większego. Jak ja coś takiego zlałem z układu chłodzenia to z 10 razy to płukałem zanim się woda zaczeła robić przeźroczysta i dopiero poszedł płyn bo tak nie można oddać klientowi. Zaprowadź to do kogoś i napewno będzie taniej niż twoje szukanie. Oraz powiedz co robiłeś i co się dzieje dokładnie bez ukrywania bo potem mechanik musi szukać czegoś a okazuje się że klient bał się przyznać że narobił bigosu większego niż był bo takie akcje nie raz były.

next22

SuperMechanior
Punktów
39
-sprawdz termostat
- często jedna śrubka trzymająca pompe jest odpowietrznikiem jednocześnie
-ściągaj węże delikatnie niech powietrze wyjdzie z układu
- sprawdz pompe czy się wirnik nie urwał czy napęd zapięty
- uszczelka pod głowicę miała kanały wodne pokrywające się z cylindrem
- skład mięszanki na gaźniku , na ubogiej będzie grzał

Do góry Bottom