• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spada temperatura po włączeniu nawiewu

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Pacjent BMW e46 3.0d m57 18km

Witam, silnik bez włączonego nawiewu łapię temperature 90 stopni, gdy włącze nawiew obojętnie na ile to temperatura wynosi około 80 stopni i dopóki nie wyłącze nawiewu nie ma mowy o dogrzaniu silnika(90stopni).
Zauważyłem, że do zbiornika wyrównawczego nawet bezpośrednio po odpaleniu leci płyn chłodniczy, tak jakby był od razu obieg otwarty. Nie wiem czy tak powinno być , czy powinna tak być tylko wtedy gdy otworzy się termostat główny po przekroczoeniu 90 st.
Czy jest to wina termostatów czy może chłodniczka zabiera aż tyle ciepła? układ jest na pewno dobrze odpowietrzony.
czytałem wiele tematów,że niektórzy wymieniają termostaty po 2-3 razy i dalej jest tak samo przy niskich temperaturach, niektórzy piszą że taki ich urok. Chociaż ciężko mi w to uwierzyć, a wkurzyłbym się gdyby po wymianie dwóch termostatów , tego od egr i głównego było dalej to samo.
Miałem kiedyś ibize 1.9sdi i za nic w zimie nie szło jej dogrzać. I jak czytałem to wszystkie osoby które miały ten silnik potwierdzały że jest to nie realne.

Do góry Bottom