• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sposoby zabezpieczenia auta przed złodziejami?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a blokady na kolach ? sadze ze nie ma zabezpieczenia , optymalne miec zwykle brudne auto ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3319
Miasto
PZ
a blokady na kolach ? sadze ze nie ma zabezpieczenia , optymalne miec zwykle brudne auto ;)
albo poodzierane :D, ja mam audi a4 w którym odchodzi lakier bezbarwny płatami z maski silnika i przednich błotnikach, poza tym rzadko je myje

P

PogotowieSamochodoweUK

Wstaw mu klape 1.9TDI z czerwonym DI i 6 biegowa galke biegow + znaczek quatro i moment znajdzie kupca;)

edek29

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A co sądzicie o tych mikrocząsteczkach, tzw. DNA samochodu? Z tego co czytałem, to najbardziej skuteczna metoda antykradzieżowa, bo jak samochód jest tak oznakowany, to złodziej nie ruszy... A jakieś 80 proc. samochodów kradną na części... Znalazłem w Warszawie firmę (link), która to robi za 700 zł. Dużo, mało? Macie rozeznanie?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3319
Miasto
PZ
tylko zastanawiam się, jak już oznakujesz auto takim czymś, ukradną auto, ukryją gdzieś w szopie, rozbiorą, wystawią części na sprzedaż i kto sprawdzi te części, jak je sprawdzi i czy zdąży je sprawdzić przed sprzedażą. Przede wszystkim co właściciel auta będzie miał z tego że np policja znajdzie parę części od jego auta ??? najgorzej wyjdzie na tym ten kto oznakuje auto tym sposobem, ale nie będzie miał auto casco, bo co mi po tym że znajde jakies moje części a auto zdążą zutylizować?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja wiele lat zakładałem coś takiego. Przekaźnik z maleńkim przyciskiem. Podczas uruchamiania silnika trzeba trzymać przycisk by włączyć przekaźnik i po uruchomieniu przekaźnik jest włączony do chwili wyłączenia stacyjki. W razie napadu wystarczyło wyłączyć stacyjkę, zostawić kluczyk i uciec. Wiem o trzech nieudanych próbach kradzieży. Małe, tanie i jak założone z kulturą techniczną, to jest skuteczne zabezpieczenie.
Dołączam rysunek.
Pozdrawiam

Załączniki

• schemat.JPG
    schemat.JPG
    20,1 KB · Wyświetleń: 277

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
położyć sidła na siedzeniu kierowcy i przykryć kocem szybciej wyskoczy z kradzionego auta niz do niego wejdzie :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
położyć sidła na siedzeniu kierowcy i przykryć kocem szybciej wyskoczy z kradzionego auta niz do niego wejdzie :)
I masz sprawe w sadzie , przegrywasz idziesz siedziec na 3 lata o ile sie nie myle . Kiedys popelniłem symulator uszkodzonego silnika , działał tak ze wylaczal silnik co 1 sek . blokowalo sie magnesem lub przełączniekiem

mikaelus

Nowy
Punktów
0
chciałbym zabezpieczyć swoje "nowe" auto (wyremontowany garbus), jednak mechanik, który go robił zawinął się do Niemiec, a reszcie u mnie w miasteczku nie ufam. myślałem, żeby po prostu pojechać, powiedzieć, co dokładnie mają zrobić i udawać, że się na tym znam. no ale jakbym znalazł dokładną instrukcję, to jak zauważyliście wcześniej skuteczność byłaby zerowa... dlatego chciałem się zapytać, czy znacie jakieś firmy, które dostarczają zabezpieczeń (ale np montaż jest samodzielny)? myślałem nad jakimiś targami, możecie coś polecić? sam znalazłem http://wise-warsaw.pl/newsy/ , ale nie wiem, czy tam w ogóle będą mieli coś dla właścicieli czterech kółek.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ale co konkretnie chcesz zabezpieczyć ?? bo wariantów jest masa , a to auto bez elektroniki wiec uruchomienie prościutkie ,

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
W takim aucie wystarczy, jak się z kulturą techniczną i ładnie ukryje podwójny kabelek z małym wyłącznikiem. A robi się tak, przecinamy kabelek który idzie z aparatu zapłonowego z przerywacza do cewki zapłonowej. Do przeciętego kabelka dołączamy dodatkowe kabelki i łączymy z włącznikiem. To jest przewód masowy. Jak będzie ktoś sprawdzał, to sprawdzi, że na drugim styku cewki prąd do cewki dochodzi. W garbusie aparat jest na wierzchu, to na razie można wyjmować palec rozdzielacza z aparatu:)
Pozdrawiam

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
załóż Zeder, nie ma mocy żeby ukradli, musieliby wywalić kolumne kierowniczą całą, albo na lawecie powieść. Mam kilku znajomych z Zederem i mieli 2 włamania do auta, ale zeder tylko porysowany był, bo złodzieje próbowali rozkręcić to i do dziś nie ukradli im aut.

mikaelus

Nowy
Punktów
0
chcę garbusa zabezpieczyć w całości - był własnością dziadka :) nie jestem miłośnikiem starych aut, ale sentyment robi swoje i stąd ten remont i odpicowywanie.
postawię raczej na porady p. Jacka. strona producenta zedera mnie nie przekonuje do produktu, no i wcześniej ktoś napisał, że to pic.
dodam do tego pewnie jakiś gadżet, który pozwoli namierzyć auto w razie kradzieży.
dziękuję bardzo za pomoc

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja bym szedł tez w zabezpieczenia mechaniczne , rzucające sie w oczy tak żeby potencjalny złodziej widział ze nie jest łatwo :):)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Czasami bardzo proste rozwiązania okazują się przydatne. Kiedyś mój znajomy przywiózł na lawecie popsuty samochód. Okazało się, że padło sterowanie pompy paliwa, na szybko nie do kupienia, a tym samochodem mieli jechać jutro na urlop. Więc zrobiłem tak, pompę paliwa od wtyczki na zbiorniku połączyłem kabelkiem z wtyczką do zapalniczki. Gniazdo zapalniczki miało prąd tylko przy włączonej stacyjce, ale powiedziałem znajomemu, by dla pewności jak wysiada z samochodu, wyciągał wtyczkę. Po urlopie znajomy opowiedział mi przygodę, chcieli mu ukraść samochód, trochę rozbebeszyli i zostawili, bo nie przyszło im do głowy, by wtyczkę która leżała między siedzeniami włożyć do gniazdka od zapalniczki. Dzięki temu zdarzeniu to rozwiązanie zostało na stałe.
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Masz racje ale ... jak pamiętam jest tam pompa mechaniczna wiec można wstawić elektrozawór stosowany w instalacjach LPG to jest pomysł .

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Marku, masz rację, pod samochodem przy zbiorniku paliwa na rurce paliwa pomiędzy zbiornikiem a pompą
zakładałem elektrozawory do odcinania oleju napędowego. Zawór był sterowany powyższym przekaźnikiem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Odcięcie zapłonu wg. Twojego pomysłu i odcięcie paliwa . A potem albo ukryty wyłącznik albo wymyślna elektronika z antynapadem .

Do góry Bottom