• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sposoby zabezpieczenia auta przed złodziejami?

Jaro493

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Moje zabezpieczenie - to system radiowy (moduł z własną baterią ukryty w samochodzie). System ten na bieżąco nie śledzi, jest aktywowany w przypadku kradzieży autka. Mój kumpel w ciągu dnia miał swoje auto u siebie. Fajna sprawa !

Jaro493

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Matii dokładnie to jest ten system do Gannetu ;) Tuta jest filmik o tym systemie:

marcus1946

Nowy
Punktów
0
Miasto
malmo-sverige
jestem "nowy" wiec witam na forum. przeglądając posty o sposobach zabezpieczenia samochodu opiszę sposób w jaki moja Gienia /opel omega b 3.0,automat kombi/ oparła się szwedzkim złodziejom. Tak się zdarzyło,ze rozwaliła mi się stacyjka -kluczyk przekręcał się bez żadnego oporu i nie uruchamiał rozrusznika. Z pomocą przyszła mi polska myśl techniczna w postaci mechaników z polskiego warsztatu samochodowego. Zamontowali mi wisząca na zewnątrz druga stacyjkę za pomocą której uruchamiałem normalnie rozrusznik przy włączonej dodatkowo oryginalnej stacyjce. Wtedy wszystko grało i Gienia była gotowa do drogi. Te cymbały wybili szybę i starali sie uruchomić Gienie z tej dodatkowej stacyjki ale nic nie wyszło ,tak próbowali ,ze rozładowali aku a Gienia pozostała na miejscu

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kiedyś kolega (dobry mózg techniczny) mawiał że jak robisz zabezpieczenie to tak aby po przekręceniu kluczyka nie zapalały się żadne kontrolki na desce. Amtor przejażdżek bez zgody właściciela napewno będzie miał zagwostkę o co "kaman ";)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja tam wole jak sie wszytsko zapala, dobrym patentem jest ciecie przewodow czujnika wału i przekazniczek na to lub chociazby przerwa w krytycznych obwodach sterownika, dzieki czemu nawet czysty sterownik ani zaden komputer pod obd nie zlamie takiego zabezpieczenia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeszcze można mieć sterownik z kieszeni i razem z kieszenią zabierać do domu ;):D:D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek, nie kumam tego z kieszenia:p Mniejsza o to:) Ale jest wiele kabelkow ktore mozna skutecznie dziabnac i zabezpieczyc przekaznikiem na pilocik albo zblizeniowym pudelkiem:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Marek, nie kumam tego z kieszenia:p Mniejsza o to:) Ale jest wiele kabelkow ktore mozna skutecznie dziabnac i zabezpieczyc przekaznikiem na pilocik albo zblizeniowym pudelkiem:)
on mówi żeby zrobic sterownik silnika na szufladzie i wyjmowac jak radio :)

MikeeS

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ktoś z was ma może zamontowany lokalizator gps? Wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem w przypadku kradzieży. Przy najmniej łatwiej będzie go znaleźć.

Do góry Bottom