• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło Honda

Oreive

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem ze sprzęgłem, mianowicie co jakieś 100km sprzęgło zaczyna się ślizgać i pedał sprzęgła twardnieję i odbija bardzo wysoko ale wystarczy raz odkręcić zawór odpowietrzający przy wciśniętym sprzęgle i działa bardzo dobrze przez kolejne ok. 100km i później to samo. Wymieniłem pompę sprzęgła i wysprzęglik ale nie pomogło. Co ciekawe problem ustał po wymianie zbiorniczka na płyn ale tylko na miesiąc i teraz dalej dzieje się to samo. Nie zauważyłem żeby w zbiorniczku ubywał płyn ale mam wrażenie że gdzieś ten układ jest nieszczelny. Pytanie gdzie szukać przyczyny? Samochód to Honda Prelude V 2.2l

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Czesc!
Ten sam problem identyczny wręcz miałem przy swoim Volvo V40 ... I właśnie u mnie był taki myk że org.pomy ham. Od Volvo nie dostałem ,kupowałem w IC.Bardzo podobną za to dobrali mi z jakiegoś szewroleta:D i ją zamontowałem.wysprzeglik też ale był org..
Też tak jeździłem tak jak ty...kluczyk dziesiątka w schowku,jak zaczęło się ślizgać podczas jazdy to na bok,awaryjne,wahel w górę i poluzowanie odpowietrznika załatwiało sprawę:D za i jeszcze poprowadziłem przewód przezroczysty co by na ziemię leciało:D
Problemu nie rozwiązałem bo już volvina musiała przejść na dożywotnia emeryturę.
Ale podejrzewam że winna była ta pompa.
Wizualnie pasowało wszystko sruby ,przewody itp.byc może trzpień pompy był za długi i za bardzo cisnął w stronę sprzęgła..niewiem dalej już nie grzebałem tam.
U ciebie może być to lub wysprzeglik...wiesz, jak jakieś zamienniki to różnie z nimi bywa.ewentualnie pobaw się śrubą regulacyjną skoku(luzu) pedału sprzęgła ..może pomoże.nie zaszkodzi..

P.s a myślałem że tylko mi się to przytrafiło pozdrawiam:Da i napisz co było jak uda ci się to ogarnąć.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Coś blokuje przepływ płynu na gorąco po puszczeniu sprzęgła nie może swobodnie wrócić i masz podparte sprzęgło dlatego się ślizga.

Do góry Bottom