• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło Suzuki Swift 2007 1.3

Pipek170

Nowy
Punktów
0
Witam.
Jestem posiadaczem Suzuki Swift 1.3 Benzyna 2007. Auto z przebiegiem 240 k sprowadzone z Włoch. Przy pierwszym lekkim mrozie pojawił się nieco ciekawy problem ze sprzęgłem. Podczas zmiany biegów i wciskania sprzęgła do podłogi silnik wchodzi na obroty około 3/5 k (bez dotykania pedału gazu). Podczas jazdy mam wrażenie że praktycznie sam trzyma obroty około 2 ki sam "dodaje gazu". Po rozgrzaniu problem znika.Na biegu jałowym trzyma obroty, jedyne wachanią są przy włączeniu klimy. Dodam że dwa razy po dłuższym postoju samochód miał problem z zegarem obrotomierza. Check engine do tej pory się nie zaświecił .Podczas jazdy wskazywał obroty 0, zaś po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Do tej pory nie narzekałem na działanie sprzęgła (na 5 nie ślizga). Miałem za to małe problemy z biegiem wstecznym gdyż czasem wchodzi ciężko i lubi "zachrobotać" jeśli nie wejdzie do końca. Czy ktoś z Was miał do tej pory taki problem ze sprzęgłem ? Za wszystkie porady jak z góry dziękuję .

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Ty nie masz żadnego problemu ze sprzęgłem tylko z podbijaniem obrotów, na początek czyszczenie przepustnicy, podstawowa diagnostyka.

Pipek170

Nowy
Punktów
0
W takim wypadku wystarczy czyszczenie preparatami w spray bez kompletnego demontażu przepustnicy (wiedza z YT dla żółtodzioba:()czy lepiej rozebrać wszystko wyjąć przepustnicę i szorować na złoto ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Rozbierz ile się da i wtedy chemia w dolot.
Wilgoć z brudem przymarza na to wychodzi.
Krokowca obejrzyj, nie zaszkodzi.

Do góry Bottom