• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzęgło typu SAC

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
A może ktoś kto ma ten sprzęt i miał by trochę czasu to zrobił by rysunki z wymiarami :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak bede mial czas to jutro zrobie ci jakis rysunek. Nie mam tego ale bede to robil pod natchnieniem tego tematu bo faktycznie to jest swietna sprawa. Nie tylko BMW tak ma, ostatnio robilem np Transita 2.0 tdci I dziad mial tarcze blokujaca dosick w pozycji do wysprzeglania.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
bo taki przyrząd jest prosty i w wolnych chwilach bym podłubał trochę i zrobił ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Czesc, nie bylem w stanie narysowac co I jak bo nie dotarlem na warsztat, bylem zajety przewozeniem aut z placu I na plac...
W poniedzialek w wolnej chwili siade I to ogarne.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
a ja to powiem tak ...

jak ma ktos problem z ustawieniem tarczy (wycentrowaniem) ja mam sposób , mianowicie obklejam tarcze do docisku taśmą papierową (taką jjak lakiernicy maja do maskowania ) i po kłopocie :) MYŚLENIE PRZYSZŁOŚCIĄ NARODU :)

P

PogotowieSamochodoweUK

SAC to inna bajka. Nie chodzi o centrowanie;)
A wracajac do narzedzia to nie mialem czasu nic nagryzmolic.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
koniec z wymianą pod domem na kobyłkach sprzegieł hyhy coraz bardziej utrudniaja nam zycie :p

P

PogotowieSamochodoweUK

I bardzo dobrze, ja sie ciesze. Jak dla mnie to jeszcze powinni dawac obciazniki do skrzyn zeby skrzynia wazyla ze 170kg.
Na warsztacie na windzie I z podnosnikiem do skrzyni zrobisz raz dwa, ale janki w ogrodkach co nam robote zabieraja I psiocza na forach odstraszajac klientow nie daly by rady.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
I bardzo dobrze, ja sie ciesze. Jak dla mnie to jeszcze powinni dawac obciazniki do skrzyn zeby skrzynia wazyla ze 170kg.
Na warsztacie na windzie I z podnosnikiem do skrzyni zrobisz raz dwa, ale janki w ogrodkach co nam robote zabieraja I psiocza na forach odstraszajac klientow nie daly by rady.
nie dziękuję :) ja na warsztacie nie mam windy ani podnośnika więc 170 kg to trochę dużo żeby dźwignąć w kanale

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale w kanale chyba macie wozek? Ja tam sam wyrywalem skrzynie z rangera, z daf lf, ze wuro cargo, z wszelkich a8 czy l200. Fakt ze nie jest to bajka juz I trzeba sobie pomagac. Ale badzmy szczerzy, ludzie robia sobie za duzo w ogrodkach I mechanic nie maja kasy. Jak mechanic nie ma kasy na bulke od piekarza to piekarz nie ma na budy od handlarza. Jak handlarz nie ma na auto to ci w fabrykach nie maja co robic I sie kulko kreci bo to oni sobie sami auta naprawiaja....

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Racja :) chodź ja tez robie jeszcze w kanale dlatego lepiej niech skrzynie nie będą ciężkie :) zawsze będą tacy co sami grzebią ale takich tez lubię jak przyjada np. Zrobiłem całą zawieche a auto dalej sutka zostawiają auto ja zamieniam 4 sruby i nie tlucze kasuje razy 3 a jak pytają co bylo to mówię ze auto było popsute :) jak chca wiedzieć przyczynę to biorę dodatkowo 100 zl których nikt nie daje i nie wie co bylo halo :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ale w kanale chyba macie wozek? Ja tam sam wyrywalem skrzynie z rangera, z daf lf, ze wuro cargo, z wszelkich a8 czy l200. Fakt ze nie jest to bajka juz I trzeba sobie pomagac. Ale badzmy szczerzy, ludzie robia sobie za duzo w ogrodkach I mechanic nie maja kasy. Jak mechanic nie ma kasy na bulke od piekarza to piekarz nie ma na budy od handlarza. Jak handlarz nie ma na auto to ci w fabrykach nie maja co robic I sie kulko kreci bo to oni sobie sami auta naprawiaja....
nie mamy wózka, w iveco daily robilismy sprzęgło ręcznie, ale w sumie było ok, najgorzej było z autobusem MAN, ciężka ta skrzynia, podwiesiliśmy ją na knarze i hop do kanału, najgorzej było z włożeniem, szwagier sam ją włożył na spokojnie :) a ja w między czasie skoczyłem po piwa :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Arni bez ciebie to by tu bylo smutno :) No w manie to kawal skrzyni tak jak ciezarowkach 7.5 przewaznie po 100-150kg

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeżeli jest chętny to zrobię jeszcze jeden komplet ściągacza dla forumowiczów po nizszej cenie info na priv.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni bez ciebie to by tu bylo smutno :) No w manie to kawal skrzyni tak jak w ciezarowkach 7.5 przewaznie po 100-150kg
130 kg waży silnik trabanta wraz ze skrzynią, wiem bo ostatnio taki dżwigałem z jednym gościem, a ta skrzynia w MAN-ie to nie wiem ile ale ona jest potężna, podejrzewam ponad 300 kg, za to koło zamachowe jest lekutkie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Mialem chwilke to cos tam nadrapalem. Oczywiscie to taka pierwsza mysl, ale mozna to usprawnic znacznie;)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Chwała Ci za checi i prace.Jest tylko małe ale,czyzbys w momecie robienia rysunku zapomniał ojczystego jezyka?:(:(Chyba ze angielski to twój ojczysty:D:p,to zwracam honor i przepraszam

P

PogotowieSamochodoweUK

Wybacz, to tablica na warsztacie. W pracy wszystko robie po angielsku z racji stalego cwiczenia jezyka (obecnie pisowni) bo uczylem sie go sam a nie w szkole. Tak wiec kazda minutka cwiczen to krok do przodu;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom