• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzęgło typu SAC

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Mechanicy wiedzą o co chodzi, ale dla pozostałych trochę tłumaczenia:
Clutch Pressure Plate - Docisk (słoneczko)
Clutch Disc - tarcz sprzęgłowa
Flywheel Thread - otwory gwintowane koła zamachowego
Tensioner Main Plate - plyta główna ściągacza (napinacza)
Clutch Plate Aligner - wałek centrujący tarcz
Warious Sizes Tubes - Tulejki w różnych rozmiarach
Fitting Holes - otwory do mocowania

P

PogotowieSamochodoweUK

Ten element to tulejka plastikowa pocieta w slonecznik I zakleszczajaca sie. Po rozluznieniu sruby srodkowej odpuszcza I sie to wyciaga. Tak jak w sklepowych przyzadach ustalajacych.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
bardzo ładne ale wystarczą moim zdaniem tylko 3 łapy nie potrzeba aż 6 ale to tylko moja sugestia

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak dlatego napisalem ze to jest tylko pogladowa mysl I mozna to dopracowac. 3 lapy a nawet 2 stykna jesli wykorzystamy wystarczajaco dobry material.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak zakładam stary docisk z samoregulacją, to ściskam go powoli w prasie i jak się zluzuje część regulująca, to ją przesuwam w celu ściśnięcia sprężynek i luzuję prasę i docisk jest gotowy do założenia. Na majstrowanie przy założonym docisku nie mam miejsca, bo ja tylko kawałek odsuwam skrzynię od silnika.
Ten docisk jest popsuty, chciałem tylko pokazać jak można w prosty sposób ustawić docisk do ponownego założenia.
Pozdrawiam.

Załączniki

• SAC.JPG
    SAC.JPG
    72,2 KB · Wyświetleń: 311
  • WSp.JPG
    WSp.JPG
    50,2 KB · Wyświetleń: 283
Ostatnia edycja:

Stromb

Początkujący
Punktów
2
Każde sprzęgło typu SAC - mówimy o LuKu oraz XTend - mówimy o SACHsie, czy to BMW czy FORD, powinno być montowane z użyciem specjalnego przyrządu.

Miałem kilkukrotnie przypadki, że sprzęgło zaczęło się ślizgać po niedługim czasie, widać było nierównomierną pracę tarczy na nim.

Chodzi o równomierne dokręcenie docisku, teraz bez przyrządu już tego nie robie. Kosztuje około 400 PLN, ale musi być w warsztacie :)

Tak to wygląda:
http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-porady/sprzegla/sprzeglo-samonastawne/

Chociaż są i 4 ramienne

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja zkonczylem tez na zakupie walizki z narzedziem za 130f firmy bergen. Doszedlem do wniosku ze w sumie trzeba by to toczyc obrabiac i bedzie to ten sam koszt co najtanszy zestaw a przeciez tam nie ma wielkich sil tak wiec najtansze narzedzie powinno dac rade. I juz zrobilem okolo 30 sprzegiel nim i nawet sie nie zarysowalo.

Mi osobiscie nigdy jeszcze sie nie udalo zepsuc takiego docisku montujac go nawet bez przyrzadu ale to czasochlonne takie dokrecanie po pol obrotu.

Natomiast nie wiem czy pamietacie jak kiedys sie uzalalem nad ''kolega z placu'' co zaczyna podbierac robote hehehe
Otoz ten przemily czlowiek nie ma takiego sprzeta i ponadto nie wie o istnieniu dociskow SAC mimo ze roznia sie wygladem.
I oto nadszedl dzien kiedyt padlem ze smiechu jak dziecko. Zrobil sprzeglo w BMW jak sie okazalo pozniej od klienta ktory zajechal na plac szukajac mnie.
Klient mnie zauwazyl i mowi jak bylo i ze sprzeglo nowe sie slizga tak jak stare hahahaha

Czyzby KARMA go dopadla?
Ale nie nie... nie wziol tego na klate, powiedzial klientowi ze nic nie moze poradzic bo na 1000% to auto przeszlo remap i dlatego sie bedzie slizgac :)
Cyrk na kolkach.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Ja zkonczylem tez na zakupie walizki z narzedziem za 130f firmy bergen. Doszedlem do wniosku ze w sumie trzeba by to toczyc obrabiac i bedzie to ten sam koszt co najtanszy zestaw a przeciez tam nie ma wielkich sil tak wiec najtansze narzedzie powinno dac rade. I juz zrobilem okolo 30 sprzegiel nim i nawet sie nie zarysowalo.

Mi osobiscie nigdy jeszcze sie nie udalo zepsuc takiego docisku montujac go nawet bez przyrzadu ale to czasochlonne takie dokrecanie po pol obrotu.

Natomiast nie wiem czy pamietacie jak kiedys sie uzalalem nad ''kolega z placu'' co zaczyna podbierac robote hehehe
Otoz ten przemily czlowiek nie ma takiego sprzeta i ponadto nie wie o istnieniu dociskow SAC mimo ze roznia sie wygladem.
I oto nadszedl dzien kiedyt padlem ze smiechu jak dziecko. Zrobil sprzeglo w BMW jak sie okazalo pozniej od klienta ktory zajechal na plac szukajac mnie.
Klient mnie zauwazyl i mowi jak bylo i ze sprzeglo nowe sie slizga tak jak stare hahahaha

Czyzby KARMA go dopadla?
Ale nie nie... nie wziol tego na klate, powiedzial klientowi ze nic nie moze poradzic bo na 1000% to auto przeszlo remap i dlatego sie bedzie slizgac :)
Cyrk na kolkach.

A czego sie po tych tubylcach spodziewasz???? Druga sprawa to on jest u siebie i duzo wiecej mu ujdzie plazem niz ''fornersowi''(czyli tobie)Smutne ale prawdziwe-niestety

P

PogotowieSamochodoweUK

No wlasnie mnie to zastanawialo jak to przeszlo bo mi by w zyciu nie wybaczyl i szukal opinii u innych.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Gadka, jak Ty powiesz to zacznie ze za drogo, a jak powie angol to jest OK
To taki przyklad bez szczegolow jaki ostatnio mialem z angolami.
tak jak wczesniej napisali koledzy, oni sa u siebie a my jestesmy obcy i mimo ze obaj mili to traktuja nas jak III swiat

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
eehh ksiazke by mozna napisac o takich i podobnych sytuacjach.Jest jak jest .Przytocze moze jedynie dwa cytaty z dwoch Polskich filmow.
''Nam musowo wracac do dooomu''
'' Zostaniesz-bedziesz nawozem,puknij sie w leb i wracaj do polski''

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Panowie, nie ma sensu roztrząsać tematu w tym kierunku i popadać w melancholie, bo takie podejście do obcokrajowców jest wszędzie. Istotne jest, by skupić się na tym co się robi samemu, robić to dobrze, wyśrubować sobie standard, renomę i nie przejmować się innymi. Mądry klient to doceni, a od tych mniej rozgarniętych, czasem lepiej trzymać się z daleka.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Masz spawarke? Kawalek tuleji lub stare lozysko, plaskownik I 2 dlugie sruby I juz masz naprezacz gotowy;)
No to jeszcze jeden , który nie daje się okradać . Dorabiam wszystkie przyrządy , kupuję tylko co się opłaca np. śruby do głowic po zatoczeniu części gwintu pasują np. do blokowania wału w reni i u forda , stalowy płaskownik odpowiednio gruby i z wycięciem do blokowania wałków w vw - również v-6 audi id.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Przy wymianie sprzęgła, czasami pomaga mi przyrząd dzięki któremu siedząc na krześle i kładąc na kolana docisk z tarczą ( tak mi najwygodniej ) mogę z całą pewnością, centrycznie umocować tarczę do docisku, by później docisk z wycentrowaną tarczą przyłożyć do koła zamachowego i przykręcić. Po dokręceniu docisku zdejmuję przyrząd.
Pozdrawiam.

Załączniki

• PDS.JPG
    PDS.JPG
    63,4 KB · Wyświetleń: 120
P

PogotowieSamochodoweUK

Maly plastikowy badziew ale robi swietna robote ;) Bez niego to nie robota.... Ale nadaje sie tylko do dociskow stanrardowych bez regulacji.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Tez to uzywam. Oprocz tych sprzegiel ktore juz sa fabrycznie wstepnie naprezone za pomoca takiej blaszki.To plastik zdaje egzamin w 100%

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Maly plastikowy badziew ale robi swietna robote ;) Bez niego to nie robota.... Ale nadaje sie tylko do dociskow stanrardowych bez regulacji.
Witam.
Ja sprzęgła typu SAC, też zakładam za pomocą tego przyrządu. Jak docisk jest wstępnie wyregulowany, lub jak ja go wyreguluję w prasie, to tak samo zakładam sprzęgło typu SAC jak zwykłe. Każde sprzęgło dokręcam po jednym obrocie śruby dookoła docisku, by sprężyna równo się uginała.
Pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Po co zakladac uzywany docisk na nowo napinajac samoregulacje? Pytam bo nie wiem, ja w przypadku uszkodzenia sprzegla zakladam caly zestaw nowy z tym ze uzywam rpzyzadu co SAC ktory mialem budowac,a le okazalo sie ze juz mozna tanio kupic.

Do góry Bottom