• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzedaż samochodu na części

Mazikk

Nowy
Punktów
3
Witam.
Jakiś czas temu moje auto odmówiło posłuszeństwa. Zostaje mi złomowanie, bądź sprzedaż samochodu na części. Wiem, że sprzedaż na części bardziej by mi się opłacała, ale nie wiem czy jest to zgodne z polskim prawem ?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie poddawaj się reanimuj..

Ja ze swoim non stop walczę by pozostał przy życiu.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Sprzedaż samochodu jest 100% legalna, nie wiem skąd pomysł że wolno kupować tylko nowe z salonu a używanych już nie.
A co następny właściciel będzie robił z nim to już nie twoja sprawa.

Mazikk

Nowy
Punktów
3
Chodzi mi o sprzedaż samochodu na części (lampy, karoseria, fotele i np. kierownica, a resztę - pozostałości sprzedać na złomie). Przy okazji "zdobyć'' papier do wyrejestrowania samochodu.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
No to sprzedajesz samochód czy części? Jak chcesz go rozebrać, sprzedać wyjęte części i wyzłomować resztę to musisz mieć uprawnienia stacji demontażu pojazdów.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
pogięło cie, to znaczy że nie moge legalnie sprzedać silnika od swojego auta?
bredzisz nanab, bredzisz

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Nam pan powiedział, że można własne auto porozkręcać na części do sprzedania, a żeby nie płacić OC to trzeba samochód zezłomować przy czym nie musi być kompletny.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
pogięło cie, to znaczy że nie moge legalnie sprzedać silnika od swojego auta?
Oczywiście, że możesz...:) a potem masz 4 możliwości :
1 kupić drugi silnik i zamontować w miejsce swojego
2 zamontować pedały w miejsce swojego sprzedanego silnika
3 jak chcesz zezłomować auto to zapłacić za brakujące kilogramy (no chyba że masz chody w szrotowni to ten punkt się nie liczy)
4 sprzedać auto bez silnika

melas

SuperMechanior
Punktów
61
Miasto
WRZEŚNIA
Najpierw załatw dokument potwierdzający zbycie auta umowa kupna sprzedaży lub złomowanie. Bo będziesz płacił OC do końca żywota A jak po Nowym roku wejdzie karą za brak przeglądu to jeszcze to Ci dojdzie. Jak już wyrejestrujesz to wtedy możesz sobie sprzedawać części choć to też nie jest w pełni legalne

Mazikk

Nowy
Punktów
3
Auto chcę wstawić do garażu, tam rozebrać lampy, felgi i kilka innych rzeczy. Następnie zadzwonić na złomowiec, aby przyjechali laweta po resztę i na końcu wyrejestrowanie samochodu ? Czy jest to nie legalne ? Bo krążą rożne informacje

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Pisałem pracę magisterską o stacjach demontażu pojazdów w latach kiedy wprowadzano nowy system.

Aby legalnie wyrejestrować auto trzeba oddać je na "złom" zwany stacją demontażu pojazdów i dostać pokwitowanie. Legalnie taki "złom" powinien kazać dopłacić za każdy brakujący kilogram auta ( waga z dowodem musi się zgadzać )
Z pokwitowaniem do urzędu wyrejestrować i zgłosić do ubezpieczalni aby zakończyć ubezpieczenie.
Nie można rozkręcić sobie auta na części ponieważ stwarza to zagrożenie dla środowiska. Zakaz ten ma zadanie prewencyjne. Wiadomo ,że nie każdy wyleje olej do kanalizacji a opony wyrzuci do lasu ale na wszelki wypadek zakazano takiego procederu i trzeba na stacji utylizacji pojazdów rozliczyć się z kilogramów.

Tak to wygląda legalnie a w rzeczywistości ludzie kombinują z lewymi umowami na pijaczka lub ukraińca.
Większość aut na części pochodzi z poza naszej granicy, wjeżdżają bez rejestracji i rozpływają się.
Dużo śmieci ląduje w lasach bo angielskie deski rozdzielcze i znaczna część plastików słabo się sprzedaje a za śmietnik trzeba zapłacić.

Dopytaj na złomie,jeśli nie jest to firma ,która zajmuje się też sprzedażą części to jak wykręci się trochę plastikowych elementów to nie marudzą bo im to na rękę.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Sąsiadowi włamali się do auta, rozkradli trochę części i resztę podpalili. Nic nie płacił za braki masy samochodu jak przyjechała laweta po zgliszcza.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Już widzę jak wam łykną rozszabrowaną furę bez dopłaty...a szczególnie teraz jak im się skończyły dopłaty z unii...:)

melas

SuperMechanior
Punktów
61
Miasto
WRZEŚNIA
XMARIO weźmie i jeszcze wam dopłaci, ale muszą być kołpaki z biedry....

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
XMARIO weźmie i jeszcze wam dopłaci, ale muszą być kołpaki z biedry....
Ale muszą być na kołach, czy wystarczą luzem w bagażniku ?:)
Bo koła to bym se zostawił...prawie nówki opony mam z dziesiontego roku...:)
To bym se na olx sprzedał...:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Vicia jak by ludzie aut nie oddawali na złom, to byś nie miał się czym golić...:)

Do góry Bottom