• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

STAG Qbox brzęczy i nie chodzi na LPG .

Motofan46

Początkujący
Punktów
3
Od pewnego czasu po zapaleniu piszczy mi jakoś ostrzegawczo brzęczyk od instalacji LPG i na włączniku miga dioda a nie przełącza się na stałe .
To chyba przypomnienie o przeglądzie. Czy wystarczy kupić kabel i skasować ten alarm? W zeszłym roku sam wymieniałem filtry bo zgasł na gazie i nie chciał zapalić.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
Kup ten kabel.
Nie tylko skasujesz serwis, ale może też dowiesz się, co mu dolega i jakie ma usterki.
Nikt Ci nie wywróży rozwiązania tylko na podstawie tego, że coś piszczy.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Kup kabel, a jak jesteś żyd, to odepnij wąż z filtra fazy lotnej i zobacz, czy wyleci gaz pod ciśnieniem. Jeśli tak, to albo sterownik nie widzi ciśnienia gazu, albo masz w sterowniku zaznaczoną blokadę jazdy na gazie po przekroczeniu przebiegu do serwisu, albo po prostu się spi€rdolił, bo stagowskie sterowniki chyba jako jedyne potrafią się zepsuć wcześniej niż po 10 latach.

Motofan46

Początkujący
Punktów
3
Kup kabel, a jak jesteś żyd, to odepnij wąż z filtra fazy lotnej i zobacz, czy wyleci gaz pod ciśnieniem. Jeśli tak, to albo sterownik nie widzi ciśnienia gazu, albo masz w sterowniku zaznaczoną blokadę jazdy na gazie po przekroczeniu przebiegu do serwisu, albo po prostu się spi€rdolił, bo stagowskie sterowniki chyba jako jedyne potrafią się zepsuć wcześniej niż po 10 latach.
Kupiłem ten kabel i program wykazuje błąd "Brak czujnika temeratury reduktora 1021". Według programu temperatura reg -40 C.
Oglądałem ten czujnik na reduktorze i widzę ,że wychodzi z niego jeden przewód a na Allegro znalazłem tylko czujniki z dwoma przewodami. Rezystancja miedzy końcówką pomiarową a masą ma około 2 Ohmów. Czy to jakaś stara wersja czujnika dziś już nie stosowana ? Instalacja ma 10lat.

Załączniki

• IMG_20260616_180156.jpg
    IMG_20260616_180156.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 9

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Jak masz dobrze podpięty sygnał obrotów, to spróbuj go odpalić awaryjnie na gazie - jak odpali i będzie dobrze chodził, to czujnik do wymiany/przelutowania.

Motofan46

Początkujący
Punktów
3
Jak masz dobrze podpięty sygnał obrotów, to spróbuj go odpalić awaryjnie na gazie - jak odpali i będzie dobrze chodził, to czujnik do wymiany/przelutowania.
Ale dllaczego na tym czujniku jest jedenkabelek? Wszystkie na Allegro widzę z dwoma i jeszcze różne rezystancje podają.

Motofan46

Początkujący
Punktów
3
Zanim zacznę wymieniać czujnik temperatury chcę zakręcić wielozawór na butli. I tu widzę ,że chyba brakuje zawleczki lub segera nad tą galką jest podtoczenie na coś takiego. U mnie to pokrętło można wykręcić i zdjąć albo wkręcić do oporu ale moim zdaniem to nie ma połączenia z trzpieniem zaworu. Robię to pierwszy raz ale mam wrażenie ,że wkręcanie powinno opuszczać ten trzpień a wykręcanie go wyciągać i otwierać zawór. To wygląda jakby ten trzpień był zawieszony w jakiejś pozycji a kręcenie galka nie ma na niego wpływu. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Załączniki

• IMG_20260623_160429.jpg
    IMG_20260623_160429.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 3
  • IMG_20260623_160337.jpg
    IMG_20260623_160337.jpg
    2,4 MB · Wyświetleń: 3

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Nie ma tam segera a powinien być, ale nie ma to znaczenia. Do wymiany czujnika nie musisz zakręcać zbiornika, bo czujnik nie ma bezpośredniego kontaktu ani z gazem ani z chłodziwem. Czujnik ma dwa kable, ale przy samym reduktorze jest izolacja i może Ci się wydawać, że jest jeden grubszy.

Motofan46

Początkujący
Punktów
3
Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Problem rozwiązany, kabelek załamał sie przy korpusie . Wymieniony i zabezpieczony koszulką termokurczliwą aby ograniczyć drgania. Przedtem wiązka była podwiazana trytkami w kilku miejscach ale ten kabelek mógł drgać i to go pewnie przełamało.

Załączniki

• IMG_20260625_183851.jpg
    IMG_20260625_183851.jpg
    830,8 KB · Wyświetleń: 4
Do góry Bottom