• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Statyczna wymiana oleju w skrzyni automatycznej

Habibi

Uczestnik
Punktów
4
witam. Planuję wymianę statyczną zrobić samemu. Pytanie - czy wystarczy przejechać około 40 kilometrów, po pierwszej dolewce świeżego oleju, aby wymieszał się z tym pozostałym w skrzyni i hydrokinetyku?
---------- taka wymiana i takie auto jak na filmie, planowałem 2,3 spusty i dolewki.

Habibi

Uczestnik
Punktów
4
statycznie 3 razy wyjdzie mi tylko po koszcie oleju, filtra bez rozpołowiania nie wymieni w tej skrzyni. W najbliższym ogarniętym zakładzie chcą 1500 zeta, a ten zakład jest i tak 50 kilometrów w jedną stronę. Mam kilka innych płynów do wymiany w tym aucie i myślałem dołączyć wymianę ATF. Nie chodzi tylko o kasę, lubię czasem posiedzieć w garażu ze znajomym i przy okazji coś zrobić, jestem amatorem.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
tak jak wcześniej pisałem - zamiar mam zlać i dolać 3 razy, nie tylko raz czyli około połowy. Logicznie wydaje mi się że stężenie syfu w zlewanym oleju po 3 dolewkach (około 50% całości objętości), będzie dużo mniejsze niż gdybym zlał tylko raz. Od początku miałem pytanie tylko o to - czy wystarczy pomachać wajchą na postoju czy lepiej się przejechać wokół komina aby olej lepiej się rozmieszał z dolanym, przed kolejnym zlewaniem.
Może znajdziesz godzinę na edukację

Habibi

Uczestnik
Punktów
4
Znam ten kanał na YouTube, wymiana dynamicza jest lepsza od statycznej, to jasne. Chodzi o to że skłaniam się do twierdzenia że w tym moim przypadku wymiana statyczna będzie wystarczająca.

Car Parts

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubin
O, i wreszcie ktoś odpisał temu panu konkretnie, bo nie zawsze to, co tanie, jest dobre. Pozdrawiam kolegę, który pisał powyżej.

Do góry Bottom