• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stilo 5NF Gaśnie

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
Jak w temacie Autko trafiło do mnie.ponieważ po rozgrzaniu silnika gasło,poczyściłem masy,skrzynka bezpieczników też została dokładnie wyczyszczona,zasilania ecu silnika posprawdzane i wszystko Ok.Błędy jakie były w ECU silnika to P0420 - Katalizator 1,P0460 - Czujnik poziomu paliwa,U1601 - Usterka linii C-CAN,a w ABS C1521 - Błąd łączności CAN z I.E. (ECU - ABS).Więc ECU silnika pojechało na regeneracje do sprawdzonej firmy z której już nie raz korzystałem w tego typu dolegliwościach(zresztą nie tylko fiat ma takie problemy,bo opelki tez takie miałem),po tygodniu sterownik wrócił i po skasowaniu wszystkich błędów we wszystkich centralkach auto trafiło do właściciela.Po około dwóch tygodniach dzwoni,że zapalił się check a na następny dzień auto samo zgasło,ale bez problemu odpaliło i czy może podjechać zeby to sprawdzić.Wyszedł jeden błąd P0420 - Katalizator 1,Pierwsza sonda chodzi wzorowo,a druga "bardzo bogato",więc katalizator "death"(autko z 2002,więc miał prawo)Wymiana nie wchodziła w grę(koszty)wiec zamontowałem "tulejkę"na drugą sondę i błedu już nie pokaże,i to powinno być już wszystko zeby auto jeździło,ale jak pokazuje życie tak nie jest.Dzwoni po tygodniu i mówi,że znowu zgasł,ale odpalił,Podjechał,zadnych błędów w żadnej centralce,więc zmierzyłem czujnik wału,rezystencja Ok,ale powiedziałem,że jak będzie gasł,to niech kupi ten czujnik to się go wymieni (chociaż może to być wymiana nieuzasadniona,ale już nic innego do głowy mi nie przychodzi)Dodam,że auto teraz gaśnie kiedy chce,tzn temperatura nie ma znaczenia,bo zgasł jak był i zimny,i raz jak był gorący.Częstotliwość tez jest przypadkowa,bo raz gasnie po dwóch tygodniach,a raz zaraz po wyjechaniu z garazu,raz gaśnie na wolnych obrotach,a raz w czasie jazdy.Może ktoś z kolegów spotkał sie z takim przypadkiem w/w autka,Bo jesli wymiana czujnika wału nic nie da,to gdzie dalej moze lezeć przyczyna?Ale się rozpisałem.;)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a czujnik walu sprawdzales tylko tak o, po wyjeciu, czy robiles moze probe jego dzialania pod wplywem temperatury? - ogrzanie opalarka np :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
miałem takie przypadki że jak się zagrzał to gasł wymiana czujnika położenia wału pomagała chyba będziesz musiał go wymienić

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
a czujnik walu sprawdzales tylko tak o, po wyjeciu, czy robiles moze probe jego dzialania pod wplywem temperatury? - ogrzanie opalarka np :)

Tak,pomiar był wykonany po wymontowaniu go z "letniego"silnika,nie przyszło mi do głowy,żeby go potraktować opalarką,bo auto gasło nawet gdy było zimne,więc tego nie sprawdzałem:(.

A

autozibi

Jeżeli jest na 100 % pewny iż ECU jest sprawne to stawiałbym na awarię pompy paliwa .

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
Pompa paliwa?Hmm,ale gdyby to była wina pompy,to gość by powiedział,że po zgaśnięciu auta musiał dłużej kręcić(zanim pompa dobiła by ciśnienia),a on mówił,że wyłączył zapłon i potem silnik palił od "strzała" i tak za kazdym razem było po zgaśnięciu.Co do Ecu,to nie narzekałem do tej pory na regeneracje w tej firmie,ale jak się nie znajdzie przyczyna to wyślę ją na reklamacje,żeby jeszcze raz sprawdzili,w końcu tam też pracują ludzie(tak jak w Kruku:D)i też mogli czegoś nie dojrzeć.

KrzysiekRST

Początkujący
Punktów
0
Miałem podobny problem ze stilo-lotem, tylko na rozgrzanym silniku gasł w czasie jazdy, nierówności, przyśpieszanie, zimny odpalał, wszystkie wiązki sprawdzone czujnik wału sprawdzany, podmieniałem nawet go 2 razy i nic, wywalał błąd czujnika położenia wału A za każdym zgaśnięciem a czujnik ok, okazało się w końcu że komputer był be eee - dobry elektronik i autko śmiga już bez żadnych problemów (2 opcje naprawy w tym kompie były, tańsza - powinno chodzić ok roku za mniejsze pieniądze i droższa, powinno być na lata) wybrana opcja 2 ... chyba dobrze, co dokładnie sypnięte w nim było nie wiem ale jak jest to silnik 1.6 16v to zastanowiłbym się nad ponownym sprawdzeniem ECU a propos czujnik najlepiej oscyloskopem obczaić bo multimetrem tylko częściowo ocenimy jego sprawność.

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
Tak.to 1.6 16v i w tym przypadku też została wybrana droższa opcja naprawy ECU,więc powinien śmigać:( Wymienię ten czujnik,bo i tak jest już kupiony,i przy okazji sprawdzę tak jak radzisz oscyloskopem ten stary,choć nie spodziewam się żeby to coś pokazało,bo auto gaśnie kiedy chce,a nie wtedy kiedy jest "badane"Przy ostatniej wizycie auto chodziło dwie godziny z rejestratorem parametrów pracy silnika,ale nic to nie dało,bo nie chciał zgasnąc:( Ciężko znaleźć usterkę,jak występuje wtedy kiedy jej się podoba:mad:Jak będzie dalej "wydziwiał"to wyślę ECU do sprawdzenia,koszt nieduży( tylko koszt wysyłki)gwarancji jest rok.

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
P
a kluczyk code nie wyskakuje jak zgaśnie?
Przed naprawą sterownika jak gasł to wyskakiwał na liczniku code,asr i abs failure i Los conection,a teraz tylko zapala się olej,ładowanie i check,poza tym nic więcej,tak jak inny kolega wyzej pisał" to tak jak by był problem z pompą paliwa i silnik nie miał by zasilania paliwem" I poprostu sobie zgasł.Ale po ponownym uruchomieniu zapala bez "zająkniecia"

dawid5

SuperMechanior
Punktów
35
Pompa paliwa?Hmm,ale gdyby to była wina pompy,to gość by powiedział,że po zgaśnięciu auta musiał dłużej kręcić(zanim pompa dobiła by ciśnienia),a on mówił,że wyłączył zapłon i potem silnik palił od "strzała" i tak za kazdym razem było po zgaśnięciu.Co do Ecu,to nie narzekałem do tej pory na regeneracje w tej firmie,ale jak się nie znajdzie przyczyna to wyślę ją na reklamacje,żeby jeszcze raz sprawdzili,w końcu tam też pracują ludzie(tak jak w Kruku:D)i też mogli czegoś nie dojrzeć.
a przekaźnik pompy pakiwa dobry i ma prąd na pompe paliwa

robert61

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIERUŃ
a przekaźnik pompy pakiwa dobry i ma prąd na pompe paliwa
Pierwszą rzeczą,którą zrobiłem to właśnie zmieniłem przekaźnik pompy , sprawdziłem też kostkę pompy i wyłącznika bezwładnościowego i odesłałem gościa,bo nie miałem wolnych "mocy przerobowych"Powiedziałem,że jak się będzie coś działo,to niech przyjedzie kiedy się trochę odrobie:)I tak sie zaczeła "przygoda"ze stilonem:)

rafszu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chełm Śł
Poradziłeś sobie z tym stilonem? Mam też takie "cudowne" auto, 3 lata temu miałem naprawiany sterownik - wyskakiwały- abs, asr, code, loose conection i gasł w przypadkowych momentach. Pojechałem do firmy z Tychów, która mi naprawiła sterownik ecu- niby. Jak go zamontowałem to jakiś czas był spokój, ale nie minął miesiąc to zaczął znowu gasnąć. Kupiłem używkę, w ramach gwarancji ta sama firma zrobiła mi jej reset, żeby załapał immo. Po trzech latach spokoju, używane ecu zaczęło wariować, nie odpala gdy jest ciepły - wyskakuje błąd P0335, ale w zeszłym roku wymieniłem czujnik położenia wału korbowego, do tego czasami błąd CAN (NCM-NGE). Najgorsze że, jeszcze falują wolne obroty i potrafi zgasnąć, a potem nie umie go odpalić odrazu. Wczoraj przeczyściłem przepustnicę, złożyłem wszystko do kupy, ale nie zdało rezultatu. Mam jeszcze ten stary oryginalny sterownik, więc dzisiaj go założyłem, tak tylko do próby. No i zaskoczenie.....obroty nie falują, mogę go gasić i odpalać ile razy chcę....no i zonk, bo ogólnie boję się na nim jeździć - nie wiadomo kiedy stanie. Jestem z okolic Bierunia, mógłbym podjechać do Ciebie i podyskutować na ten temat, co byś mi radził? z góry dziękuję

Damian88

Początkujący
Punktów
0
Mialem juz pare identycznych sytuacji jaks ilnik cieply gasl zawsze bylo ecu uszkodzone bo tak naprawde tu sie ecu nagrzewa i puszczaja kulki pod bga

stasiek81

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Białystok
Dziś mój kierownik również mówił o problemach z gaśnięciem stila , żyje własnym życiem , gaśnie kiedy chce i daje się uruchomić kiedy chce. To holował go parę kilometrów a pózniej przejechał ponad dwadzieścia km bez zgaśnięcia.
Jak gaśnie to wyskakuje błąd - abs, asr, code, loose conection.
Damian88 - mówisz że zawsze w takim przypadku przyczyną był sterownik silnika.

melasa

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Ja ostatnio stilo grzebałem ze sterownikiem HITACHI - objaw był inny zimny nie zapalał ale postał w garażu ciepły odpalał za każdym razem - wymiana ECU niestety i już 4 tydzień lata

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No to wiecie technologia , dawanie sterownika na silnik ktory nie dość ze sie grzeje to sie telepie . A stilo tak maja jeszcze przeciera się can pod lewym nadkolem . A jeslimasz na mysli tą renomowana firmę w Tychach ... to sie nie dziwie ze nie działa . kiedys jednego w napadzie weny rozebrałem , BGA sie odparza .

viti

Nowy
Punktów
0
Witam mam taki problem z fiatem stilo 1,6 16v 2004 kombi code,asr i abs failure i Los conection i gaśnie niema znaczenie kiedy po przeczytaniu tego forum widze ze to sterownik ECU jestem z bielska białej i mam pytanko czy posiada ktoś sprawdzoną firme co robi dobrze te ECU.
Dzieki za pomoc forum naprawde pomocne.

Do góry Bottom