• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuka przegub - tylko pytanie który...

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Witam,

Mam taki problem. Jakieś trzy miesiące temu w Polo 9N 1.4 TDI strzeliła mi osłona lewego przegubu. Zabrałem się za wymianę tej osłony. Wyjąłem przegub, wyczyściłem go i zauważyłem, że już się przycina. No to, żeby nie rozbierać kilka razy, kupiłem nowy przegub firmy LPR i osłonę. Wszystko złożyłem i śmiga.

Jakieś dwa miesiące temu przy całym skręcie w prawo i delikatnym ruszaniu usłyszałem cykliczne stukanie - myślę sobie nosz k... przegub znowu. I teraz tak: jak skręcę koła w prawo to stuka coś z lewej strony. Wjechałem na kanał i osłony obydwu przegubów całe. Z lewej strony przy nowym przegubie nie ma luzu, z prawej jest lekki (ale też przegub jeszcze fabryczny to ma do tego prawo). No i teraz nie mam pojęcia który przegub może stukać. Słychać stukanie z lewej strony i tylko przy skręcie w prawo. Czy to będzie lewy przegub, czy może coś przenosi stukanie i powinienem zająć się tym po prawej? Doradźcie coś póki mam gwarancję na ten przegub.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
najprawdopodobniej lewy
dla pewności zrób na jakimś parkingu kilka kółeczek na skręconych max kołach w jedna i druga stronę i bedziesz wiedział na 100%

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Jak robię takie kółeczka to stuka z lewej strony, tylko przy skręcie w prawą stronę. To długo się nabył nowy przegub, całe 3 tysiące kilometrów... Żałuje, że nie poczekałem na Spidana tylko wziąłem LPR.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Jak robię takie kółeczka to stuka z lewej strony, tylko przy skręcie w prawą stronę. To długo się nabył nowy przegub, całe 3 tysiące kilometrów... Żałuje, że nie poczekałem na Spidana tylko wziąłem LPR.
na te spidany i LPR nie ma reguły, sam się o tym przekonałem

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
To wrzucam stary przegub spowrotem i ten wysyłam na gwarancję. Ciekawe czy uznają, czy nie.

Herbi

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Rz-ów
Reklamuj,co masz do stracenia;). A przy montażu nowego uważaj coby się nie zabrudziło. Nawet przegub ze złota jak dostanie brudu,wody,piachu to się moment rozleci :p. Na opaski zwróć uwage.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Reklamuj,co masz do stracenia;). A przy montażu nowego uważaj coby się nie zabrudziło. Nawet przegub ze złota jak dostanie brudu,wody,piachu to się moment rozleci :p. Na opaski zwróć uwage.
no dokładnie, opaski bardzo mocno muszą być zaciśnięte lub dokręcone i najlepiej odtłuścić

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
jak z lewej słyszysz to ten a reklamacje uznaja nie martw sie

Do góry Bottom