• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stukanie (terkotanie) silnika Audi A4 pod obciążeniem.

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
Mam problem z moją audiczką stuka przy obciążeniu zimny mocniej,stuk przypomina ruszanie motocykla (filmik
) ma ktoś pomysły co to może być ??.

Dodam ze dzieje sie tak podczas jazdy na postoju cisza

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jaki masz tam motorek?:)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
pewnie 2.0 fsi one tak ciekają dziwnie przy obciążeniu :)

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
zdejmij pokrywę zaworów i zobaczysz czy łańcuch luźny bo z tego filmiku to nic nie wysłucha...

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
Dodam ze kiedyś miałem ułamany kawałek półksiężyca na napinaczu który wymieniłem ,może łańcuszek i napinacz dostał od tego .

Jutro odkręcam pokrywe i będe pisał co wyszło ...

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
No to dostałem sie pod pokrywę zaworów łańcusze wygląda na napięty i pod naciskiem nieugina się zbytnio chociaż na kapie widać dwa otarcia.Między znakami jest 15 oczek jak powinno być... ale zdziwił mnie fakt ze uszczelka pod pokrywą zaworów się przytopiła co może być tego przyczyną ?? .

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
A moze to powodować tarcie łańcuszka o kape ??

Bo raczej zawsze temperaturę silnika miałem normalną nigdy mi się nie zagotował ...

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Watpie zeby przez uszczelke ci tarlo o obudowe ale wszystko mozliwe, raczej bym stawial na rozciagniety lancuch

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
rozciągnięty łańcuszek raczej nie bo jak kolega napisał na jednym forum między znakami musi być 15 ogniwek i tyle jest ,ewentualnie napinacz .

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A tam napinacz nie jest hydraulicznie napinany ??? jest olej w silniku ??? i jakie ciśnienie???

NEXO2005

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kujawsko-Pomorskie
Stan oleju jest max ,napinacz jest hydrauliczny ..właśnie chce jechać sprawdzić ciśnienie na warsztacie bo nie mam takiego urządzenia.

A jakość oleju może mieć znaczenie ??

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
rozciągnięty łańcuszek raczej nie bo jak kolega napisał na jednym forum między znakami musi być 15 ogniwek i tyle jest ,ewentualnie napinacz .
wiesz jak wygląda rozciągnięty łąncuch ?? ogniwa się nie dodawają jak sie rozciąga, kup nowy łańcuch i stary załóż na palec to zobaczysz o co mi chodzi...

Henryk11

Nowy
Punktów
0
Miasto
Galewice
Kolego NEXO2005 czy uporałeś się ze stukaniem w swojej audiczce ? Mam podobny problem w A4 B7 silnik 2,0 ALT. Odgłos "terkotania" słyszalny jest tylko w środku samochodu za kierownicą podczas jazdy, na zimnym pod obciążeniem bardziej po rozgrzaniu też jest słychać ale dużo mniej. Jeśli masz już to za sobą podpowiedz co było przyczyną będę bardzo wdzięczny.

Do góry Bottom