• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie i brak mocy na zimnym !!. Skoda Fabia 1.4 MPI 1 68 KM z LPG

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
Po odpaleniu silnika i ruszaniu : auto szarpie,nie wchodzi na obroty, nie przyspiesza jak powinien po czym nagle potrafi wystrzelić.Po przełączeniu na gaz zaczyna pracować normalnie.Jednak jak osiągnie temperature to i na PB i na LPG chodzi tak samo.
Co może być przyczyną?
Nie jestem pewien czy problem nie zaczął się po założeniu gazu.

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Nie zawsze trzeba od razu jechać do warsztatu i wydawać bez sensu pieniedzy, jak mozna samemu coś zdiagnozowac
, ale tu tego sie nie znajdzie...

Powiedz prosze szczerze, jakiej sie spodziewales odpowiedzi? Czy cos w stylu "wymien .......... czujnik" a Ty to zrobisz i auto zacznie jezdzic? Moze wydaje Ci sie ze naprawa silnika to podmiana elementu za elementem (co niestety jest przez "warsztaty" praktykowane)? Czy zdajesz sobie sprawe ze sposob w jaki oopisales usterke pokazuje ze nie masz pojecia o diagnozowaniu silnika, o przeprowadzaniu pomiarow nie mowiac juz o ich interpretacji? Wyszedles z zalozenia ze jestes na tyle kompetentny w tej dziedzinie, ze mozesz sie tej naprawy podjac i ze ktos kto zajmuje sie tym zawodowo poswieci Ci czas wiedzac ile sam musialby zrobic pomiarow zeby ustalic zrodlo problemu (lub problemow)? Czy dopuszczasz mysl ze problem moze byc o wiele bardziej zlozony niz moze Ci sie wydawac a rada kolegi zebys odwiedzil warsztat nie wynika z cwaniactwa tylko moze w Twoim przypadku byc najlepszym dla silnika i twojego portfela rozwiazaniem? Chcesz wiedziec jakie masz parametry do sprawdzenia? Mysle ze dlugo musialbys szukac "w necie" co one oznaczaja i w jaki sposob je wykonac.

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
Powiedz prosze szczerze, jakiej sie spodziewales odpowiedzi? Czy cos w stylu "wymien .......... czujnik" a Ty to zrobisz i auto zacznie jezdzic? Moze wydaje Ci sie ze naprawa silnika to podmiana elementu za elementem (co niestety jest przez "warsztaty" praktykowane)? Czy zdajesz sobie sprawe ze sposob w jaki oopisales usterke pokazuje ze nie masz pojecia o diagnozowaniu silnika, o przeprowadzaniu pomiarow nie mowiac juz o ich interpretacji? Wyszedles z zalozenia ze jestes na tyle kompetentny w tej dziedzinie, ze mozesz sie tej naprawy podjac i ze ktos kto zajmuje sie tym zawodowo poswieci Ci czas wiedzac ile sam musialby zrobic pomiarow zeby ustalic zrodlo problemu (lub problemow)? Czy dopuszczasz mysl ze problem moze byc o wiele bardziej zlozony niz moze Ci sie wydawac a rada kolegi zebys odwiedzil warsztat nie wynika z cwaniactwa tylko moze w Twoim przypadku byc najlepszym dla silnika i twojego portfela rozwiazaniem? Chcesz wiedziec jakie masz parametry do sprawdzenia? Mysle ze dlugo musialbys szukac "w necie" co one oznaczaja i w jaki sposob je wykonac.
Szukałem tylko jakiś sugesti :) A tu odrazu spotykam się z dziwnymi komentarzami, po coś jest te forum, tylko że 90 procent tu ludzi nie zajmuje sie tym zawodowo tylko wypowiada się bez sensu albo nie na temat. Nie mówie że jestem kompetentny,miałem nadzieje na jakąś sugestie od "fachowców" dla młodego,poczatkujacego... rada że trzeba do warsztatu,to po co forum...Są tu chyba sami fachowcy co z wymianą koła każą jechac do ASO

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Są tu chyba sami fachowcy
Uwierz że jest tu dużo Fachowców z wieloletnim doświadczeniem .Fachowców którzy wymieniają rozrządy ,UPG .sprzęgła ,uszkodzone czujniki ,łożyska ,przeguby .Znajdują przyczyny nie palenia ,,braku mocy ..nierównej pracy silnika .Naprawiają pompy wysokiego ciśnienia ..wykonują adaptację przepustnic oraz programują wtryskiwacze ...naprawiają również sterowniki silników .Naprawiają układy kierownicze i hamulcowe z ABS -em włącznie .Diagnozują wówczas kiedy jest to nieodzowne .odczytują błędy i odpowiednia je interpretują i usuwają usterki . TYLKO jest spełniony podstawowy warunek ---auto w warsztacie !!!! Na odległość nikłe szanse niestety .Ale wyjdż Fachowcom na przeciw i zdiagnozuj auto aby był jakiś pkt.odniesienia ,wówczas można coś doradzić ,podpowiedzieć .Ufam że zostałem zrozumiany .HEJ !! ;)

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Dobrze, jakiej sugestii? Skad wyciagnales wniosek kto sie zajmuje a kto nie? Przeczytaj prosze jeszcze raz moj poprzedni post, bo jest tam wzmianka o tym ze jezeli jestes osoba ktora nie ma pojecia o dzialaniu silnika, to nie oczekuj fachowej porady bo jej nie zrozumiesz, wynika to z Twojego braku znajomosci tematu. Spodziewales sie listy prostych czynnosci ktore naprawia Ci auto? Zrozum ze to tak nie dziala! Uwierz mi ze jezeli ktos zacznie Ci wypisywac co masz podmiecnic, to albo sam nie ma o tym pojecia albo Cie nie szanuje.
Po co to forum? Ludzie tutaj pomagaja sobie na wiele sposobow, chociazby w kwestji interpretacji pomiarow, kawalkow schematu, procedur serwisowych itd.
Przyznaj ze myslisz ze po odczytaniu bledow wiadomo juz co jest uszkodzone.
Przyznaj tez ze zakladasz ze my wiemy, ale nie powiemy bo albo to albo wiedza tajemna albo jestesmy stadem baranow i ze nasza praca to proste usterki i dojenie ludzi ;)
To ze jestes mlody to widac po roszczeniowosci i braku pokory w Twoich wypowiedziach i prosze, nie traktuj tego jako atak.
Chcesz sie czegos dowiedziec/ nauczyc? Super! Gwarantuje Ci ze jak zmienisz postawe to sam Ci pomoge, ale uwierz mi ze probujac naprawic swoje auto mozesz sie bardzo szybko zniechecic. Nie tedy droga.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Sugestia z mojej strony , pomiar cisnienia sprezania , pomiar sprawnosci cylinrów , kontrola siec zapłonowych i przewodów WN , kontrola ustawienia rozrzadu , kontrola komputerowa pracy silnika (parametry) , lewe powietrze , kontrola filtrów , demontaz głowicy i naprawa silnika .....

Do góry Bottom