• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie na wstecznym

KamiLmajsterkowicz

Początkujący
Punktów
1
Witam mam taki problem (diesel z dwumasą) nie wiem czy to sprzeglo skrzynia czy wysprzeglik.
Bardzo szarpie na biegu wstecznym jak sie cofa. Chyba ze sie da bardzo bardzo wysokie obroty to w tedy w miare idzie plynnie.
Na jedynce do przodu nie ma zadnego problemu tylko na wstecznym tak szarpie. Skrzynia cicha, sprzeglo ciche, wysprzeglik czasami podskrzypuje tylko. Ogólnie wyglada to zdrowo :) chyba
Myslicie ze to sprzeglo? Za wszelkie wskazowki z gory dzieki...

KamiLmajsterkowicz

Początkujący
Punktów
1
No tak bo to tylko na wstecznym a na jedynce normalnie.
Tylko moze sa jakies przelozenia i wsteczny ma jakies slabsze przelozenie od jedynki dlatego nie daje sobie rady. Nie wiem za bardzo na skrzyniach sie nie znam.
Bo to Fiat Doblo i jak sie na niego z 300 kilo wrzuci to tak wlasnie sie zachowuje :) pusty na wstecznym to nie szarpie.

Trochę wysprzeglik podskrzypuje ale biegi wchodza normalnie nic nie zgrzyta nic nie puka skrzynia cicha.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Wygląda na sprzęgło. Jednak scoro piszesz, że wysprzęglik czasami skrzypi, może być wina w samym wysprzęglaniu.
Wysprzęglik może się zacinać i wpływać na uślizgi stąd taki efekt.
A z tego wszystkiego wysprzęglik jest najtańszy i z reguły samemu można go wymienić - jak będzie to cały wpinany układ.

Do góry Bottom