• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie-problem z chipem

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam Wszystkich.

Jakiś czas temu zauważyłem szarpanie na ciepłym silniku jeśli silnik się nagrzał do 90 ale dystans jaki przejechałem był krótki odczuwałem lekkie szarpnięcie inaczej było po dłuższej trasie szarpał ale palił odrazu. Wymieniłem kilka dni temu rozrząd i pasek wielorowkowy od tamtej pory auto zachowuje się innaczej tj. Nie ważne ile przejadę jeśli się nagrzeje szarpnie mocno + teraz dłużej kręci zanim odpali.

Drugi problem mam taki że po zdjęciu chipa (pd2) auto jest strasznie zamulone i nie jest wstanie jechać szybciej niż 100km/h z chipem mogę jechać ile tylko pocisne. Czy to jest tak że demontując chip muszę dokonać na nowo mapowanie czy problem tkwi gdzieś indziej?

Trzecie pytanie krótkie choć zastanawiające. Czy to normalne że jak odpalam silnik to na biegu jałowym spalanie mam 0.5 a po nagrzaniu już 0.9. Jeśli nie jest to normalne to co może być przyczyną?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Chip box.... bardzo mieszane(wrecz skrajne) uczucia mam co do tych wynalazków. Tak tylko z czystej ciekawosci spytam poza tematem czy byłes na rolkach mierzyc przyrost? lub chociaz osobiscie odczułes to dodatkowe stado koni? lub co jeszcze ciekawsze mniejsze spalanie?(a propos spalania, o którym pisałes to nie jest własciwe) Wracając do sedna oczywiscie jesli problem sie nasilił po wymianie rozrzadu to tam na poczatku wypadałoby zajrzec, a dodatkowo jesli dysponujesz sprzetem to rowniez diagnostyka i podglad pracy bez chipa kiedy jest zamulony. Takie boxy nie ingeruja stale w sterownik, wiec nie ma obowiazku korygowac np. mapy,(czasem trzeba przeprowadzac od nowa adaptacje tak jak po wymianach czesci) natomiast mogą przekłamywac dane czujników, wiec usterka z boxem moze byc ,,ukryta".

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Auto kupiłem już z zamontowanym chipem :/
Co do szarpania czytałem sporo na ten temat i większości pomagały zmiany dawki startowej paliwa, czyszczenie bądź wymiana rozrusznika i wymiana akumulatora :confused:

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Umówiłem się z gościem od tuningu który stwierdził że na 99% będzie wiedział czy to chip coś namieszal. Mówił że najpierw zerknie pod kątem diagnostyki sprawdzi błędy itd no i zobaczymy

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Byłem u gościa od chip tuningu uciekłem odrazu gdy powiedział mi że chipuja bez testu na hamowni.
Pojechałem więc do mechanika gdzie robiłem rozrząd stwierdzili że szarpanie spowodowane jest przez poduszkę silnika. I tu mam pytanie czy gdyby to była wina poduszki to nie powinno być tak że na zimnym też by szarpało?

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Mam nadzieję że się mylisz :p 1 mechanik zawołał drugiego i bez podpowiedzi pyta co to może być ten też powiedział że poduszka... Jaki powinien być koszt poduszek z wymianą?

Zapomniałem napisać o czymś ważnym. Nigdy wcześniej przy odpalaniu nie szarpało mi gdy silnik był zimny dzisiaj zdarzyło się to pierwszy raz a biorąc pod uwagę że dzisiaj straszny gorąc wskazywało by to właśnie na poduszke

Ostatnia edycja:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tez mysle, ze te poduszki to moze byc skutek, a nie przyczyna ale jesli nie widzą innej opcji to cóż, Twoja decyzja, a to, ze po zdjeciu boxa auto jest zamulone to tez poduszki?? oraz to, ze szarpanie nasiliło sie po zrobieniu rozrzadu...?? Mi sie wydaje, ze te awarie sa ze sobą powiązane. Choc rozmawiac musisz z nimi, bo oni maja auto na miejscu, a nie my...

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jeśli chodzi o szarpanie to sprawdź wiązkę koło rozrusznika, często się tam przeciera. Wywal tego boxa, przywróć do oryginału, a jak już będzie prawidłowo pracował wtedy można chipować za pomocą edycji softu. Jeszcze powiedz , że DPFa tam masz.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Fabrycznie BKC nie miały DPF-a ale kto wie po jakich przejsciach i z jaką historią jest auto:), moze kogos natchnęło i włożył....:D

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Tak sobie myślę czy to że ja wyciągam tylko "kostkę" chip boxa a wszystkie kabelki zostają jak były ma znaczenie może trzeba usunąć chipa a resztę przewodów podłączyć po staremu?

Do góry Bottom