• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szkolenia w Warszawie

Receiver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć, potrzebuję waszej małej pomocy. Szukam szkoleń na mechaników samochodowych w Warszawie. 18 lat kończę dopiero w październiku. Czy ktoś mógłby mi co nieco podpowiedzieć i poradzić?

Gattino

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Warszawa
Sam szukałem. Wszystkie są dla mechaników, którzy są zatrudnieni w warsztatach. Sądząc po wieku - ty też jeszcze nie masz zawodu, więc będzie ciężko. Ale jakbyś coś znalazł, to pisz. Chętnie pójdę na jakiekolwiek szkolenie.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
ja odalem swoje dane na kurs intercars'a i bez zadnych pytan dostalem maila, ze sie odezwa celem przypomnienia o szkoleniu, bo przyjeli mnie.notabene jest to darmowe jakies tam SKF'a o paskach rolkach i rozrzadach, ale jest tez dotyczace np. skrzyn biegow za 1400 zl,, ale moze warto zajrzec

http://szkolenia.intercars.com.pl/

Receiver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki za pomoc. Taki mały szczególik, że jestem dziewczyną :) Zależy mi na kształceniu się w kierunku mechanicznym, bardzo to lubię i sprawia mi niesamowitą przyjemność, ale dużo osób twierdzi, że skoro kobieta to się nie nadaję. Dlatego szukam możliwości rozwoju

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Uwierz,że płeć nie ma nic do tego :) wystarczy lubić to co sie robi,odrobina pasji,samozaparcia i wszystko da sie zrobić,mam u siebie w mieście kobiete kierowcę autobusu miejskiego :)

Receiver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Takich kobiet znam mnóstwo :) ale wiesz jak to jest, ludzie często nieprzychylnie patrzą, bo przecież kobieta i samochody... No aż niemożliwe i nieprawdopodobne. Chcę się dokształcać, bo generalnie cała wiedza jaką posiadam jest niewielka ze względu na to, że uczę się sama. Więc chyba najlepiej by było zacząć od podstaw by wiedzę uporządkować i nauczyć się porządnie. Generalnie jestem na kierunku informatycznym ponieważ do samochodówki mnie nie puścili rodzice. Obawiali się o mnie chyba najbardziej ze względu na urodę... Dlatego napisałam tutaj szukając jakiejś pomocy, bo naprawdę kocham samochody i chcę się uczyć ;)

DoktorBLN

SuperMechanior
Punktów
12
Przede wszystkim Książki wydawnictwa WKŁ. Bardzo dużo wiedzy oraz są to książki rekomendowane przez mechaników z wieloletnim doświadczeniem. Szkolenie za dużo Ci nie da, jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy podstawowej. Żeby iść na szkolenie musisz wiedzieć o czym oni tam będą mówić :) Tak, że dużo czytaj. Uważaj na foraCH :), gdyż czasem są pisane głupoty (najlepiej sprawdź to w 2 innych źródłach) Oczywiście na naszym forum błędne informację są poprawiane :)

Cygnus

Początkujący
Punktów
1
Nigdy nie rozumiałem sensu szkoleń. Aby się na nie dostać, trzeba mieć umowę o pracę. Ci którzy ją mają, z reguły nie potrzebują już szkoleń podstaw :)

Receiver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Jest mnóstwo osób, które chciałyby móc zacząć uczyć się czegoś co bardzo lubią, a wręcz kochają. W wielu przypadkach pójście do szkoły zawodowej lub policealnej nie jest możliwe dlatego moim zdaniem przydałyby się takie szkolenia ;)

DoktorBLN

SuperMechanior
Punktów
12
Ja jestem w policealnej. Poziom o ile tak można nazwać to. Jest tragiczny... zajęcia się nie odbywają itd. W szkoleniach chodzi o to by być na bieżąco z nowinkami technicznymi. Wchodzi nowy silnik, wiec warto czegoś się o nim dowiedzieć:) itd

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
niektore sa darmowe i tak jak napisalem, w intercarsie nie pytali o nic zadna umowe o prace

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Dzięki za pomoc. Taki mały szczególik, że jestem dziewczyną :) Zależy mi na kształceniu się w kierunku mechanicznym, bardzo to lubię i sprawia mi niesamowitą przyjemność, ale dużo osób twierdzi, że skoro kobieta to się nie nadaję. Dlatego szukam możliwości rozwoju

Załączniki

• Badanie i naprawa układów bezpieczeństwa biernego oraz układów ABS, ASR, ESP i EBD.pdf
    647,7 KB · Wyświetleń: 13
S

sz.pak

Kilkanaście lat temu pracowałem w Audi za darmo. Ponad 6 miesięcy przynieś-podaj-pozamiataj ale stój, patrz i się ucz. Wystarczy tylko bardzo chcieć się nauczyć! Piszę o tym bo nie którzy to kosmos ceny za byle jaki kurs chcą!
Płacić krocie za chęć nauki? Pracować - zarabiać 2000zł tylko po to by np. w Warszawie oddać 1400, 1600, 2000 na kurs? A co ten kurs w czasie tygodnia nauczy?
Ja zrobiłem tak jak zrobiłem a że nie stać mnie było na szkolenia i inne - pracowałem za free a to czego mnie nauczono w podzięce darmowego zamiatania - warte jest więcej jak kilka szkoleń do kupy. Tych po 1000,1500zł.

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Niestety muszę się zgodzić z przedmówcami. Szkolenia, o ile nie są na temat nowinek technicznych, niewiele wniosą do Twojej wiedzy. Zwykle odbywają się na zasadzie odbębnienia teorii (praktyka co u nielicznych), a jak ktoś nie "kuma", to niech zajrzy do udostępnionej broszury. Żałuję, bo sam zainteresowałem się mechaniką w późnym wieku, i też szukałem jakiś źródeł dogonienia rówieśników którzy pokończyli samochodówki. Byłem na jednym szkoleniu z zakresu zasad działania silników Diesla. Po kilku godzinach wykładów miałem ochotę wyjść i o mały włos się nie zniechęciłem do tego hobby. Ze szkołami policealnymi tak samo. Płaciłem ponad 2tys. zł za semestr we WSEiZ, a więcej nauczyłem się z AutoŚwiata bądź MOTORu za 2zł ;)
Polecam Ci zacząć od lektury "Mechanik pojazdów samochodowych" Tadeusza Rychtera. Pomimo, że jest to wiekowa książka, to podstawy się nie zmieniają. A łatwo się ją czyta, i co ciekawe nawet doświadczonych mechaników potrafi zaskoczyć ;) Do tego w domu mam dziesiątki kilogramów wspomnianych wcześniej pism, AutoSwiat, Motor, czy AutoŚwiat Poradnik. Są w nich oczywiście tylko cząstkowe informacje, ale to wystarczy by resztę wiedzy wygooglować sobie samemu ;)
Polecam programy "Fani czterech kółek", "Kup i Zrób- samochód marzeń", "Eric The Car Guy" <=tu wskazana znajomość angielskiego, ale gostek mówi wolno i zrozumiale. I tysiące jak nie miliony filmików na YouTube. Śledzę też tematy na wielu forach o tematyce motoryzacyjnej. Swego czasu natrafiłem na internetowy miesięcznik o tematyce mechaniki samochodowej. Był tam stały dział, w którym opisywano przykładowe następstwa usterek, a czytelnik miał zdiagnozować na podstawie podanych informacji co może być ich przyczyną, i odpowiedź uzyskiwał w kolejnym numerze. Niestety nie mogę teraz znaleźć tej strony. Mottem jednego kolegi po fachu był powiedzonko- Najważniejsze to myśleć, i byle bardziej nie zepsuć ;) Powodzenia w karierze. Miło wiedzieć, że kobiety również zaczynają otwarcie interesować się mechaniką

S

sz.pak

Widziały chłopy jak wygląda instrukcja pieczenia babki kakaowej? Tak samo jest z teorią w mechanice. Czasami nie wiem kto to w ogóle pisze! Już gdzieś kiedyś to wspomniałem: z książki mechaniki nie nauczysz się. Kup sobie silnik od jakiegoś grata na allegro - daj ogłoszenie że potrzebujesz zatartego do nauki - znajdzie się złom do 100zł. Rozbierz to na dywanie w pokoiku i życie stanie się jasne. Jak zobaczysz na własne oczy bez stresu że coś uwalisz takie bzdety jak panewki, korbowody, wały, rozrząd i masę innych to Cie oświeci. Życie stanie się proste.

DoktorBLN

SuperMechanior
Punktów
12
Jeśli chodzi o programy telewizyjne to trzeba podchodzić do nich bardzo sceptycznie. Tak jak do czasopism szkoleń, postów na forach :) bardzo często można się spotkać z głupota, która wprowadza w błąd :) wszędzie trzeba uważać :) w książkach tez można spotkać poważny błąd :) tak ze weryfikacja jest bardzo ważna zasada w mechanice:)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Samochód Marzeń Kup i zrób to moim zdaniem jeden z najlepszych tego typu programów,przekazuje dość rzetelną wiedzę i nie widziałem zbyt wielu wpadek-wiadomo każdy ma swoją szkołe ale jako takich rażących błędów nie widziałem a program pewne kwestie w bardzo czytelny sposób objaśnia :)

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że teoria teorią a praktyka swoje. Jakkolwiek zawsze gdy zabieram się za jakąś czynność przy aucie, mam pod ręką WKŁ i wydruki z forum tematycznego. Nie zaszkodzą, a staram się unikać popisywania, jakoby do instrukcji tylko lamerzy zaglądali. Mimo to uważam, że do wszystkiego powinno się podchodzić, przynajmniej z podstawową wiedzą teoretyczną. Nie ma co zabierać się za demontaż silnika, jeżeli nie zna się jego budowy i zasady działania. Dla kogoś będzie to zwyczajna sterta metalu, uszczelek i śrubek. W szkołach samochodowych też pierwsze semestry koledzy nawet nie wchodzili na warsztat. Obowiązkowe było wkucie wiedzy na blachę. Ok, w książce może wkraść się błąd. Na forum ktoś może napisać głupotę. A tv, robić program pod publikę, aby zapewnić oglądalność. To co, w takim przypadku najlepiej nie czytać, nie uczyć się i przyglądać jak to robią inni? Bo może ktoś robić źle? Dobry specjalista powinien wykazywać się inteligencją, i dedukować która informacja jest mu przydatna, a która może wprowadzić w błąd.

Do góry Bottom