• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szum z turbiny AUDI A4 B6 1.8T

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Wszystko poskładane, dźwięk nadal jest, z tego co zauważyłem, jak uchylę szybę pasażera to dźwięku praktycznie nie ma, a gdy uchylę szybę kierowcy to słychać. Auto po przekładce automat na manual, wiec ma pompe podciśnienia(dziś odpiąłem kostkę od niej i będę tak jeździć bo nawet błedu nie wyrzuciło). Scerze już nie mam pomysłu co może być nie tak.

Maykello

Początkujący
Punktów
4
Wszystko poskładane, dźwięk nadal jest, z tego co zauważyłem, jak uchylę szybę pasażera to dźwięku praktycznie nie ma, a gdy uchylę szybę kierowcy to słychać. Auto po przekładce automat na manual, wiec ma pompe podciśnienia(dziś odpiąłem kostkę od niej i będę tak jeździć bo nawet błedu nie wyrzuciło). Scerze już nie mam pomysłu co może być nie tak.
Sprawdź drożność katalizatora (o ile jest), a najlepiej całego układu wydechowego. Miałem kiedyś podobny przypadek, przyczyną był zapchany kat i spaliny uciekały dźwigienką od geometrii, szumiało gwizdało + samochód miał mało jadu

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Sprawdź drożność katalizatora (o ile jest), a najlepiej całego układu wydechowego. Miałem kiedyś podobny przypadek, przyczyną był zapchany kat i spaliny uciekały dźwigienką od geometrii, szumiało gwizdało + samochód miał mało jadu
Jest dp 2.5 zamiast kąta wiec w 100% drożny.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
podporę pod turbiną masz dokręconą ? Kiedyś miałe taki przypadek że auto przyjechało bez tej podpory i gość wracał co kilka dni bo się odkręcałą turbina. Winą było brak podpory

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
podporę pod turbiną masz dokręconą ? Kiedyś miałe taki przypadek że auto przyjechało bez tej podpory i gość wracał co kilka dni bo się odkręcałą turbina. Winą było brak podpory
Przykręcona, sruby do turbiny ori z podkładka.

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
A szczelność dolotu sprawdzałeś?
Sprawdzana, szczelne. Bardziej jeszcze to słychać, jak z wysokiego biegu chce ruszyć np. (wrzucam 3 bieg przy przy małych obrotach i gdy turbo wstaje to dźwięk ocierania) jest też dźwiek dp bo dźwiek się odbija od pustej puchy, ale tu jest jeszcze dźwiek przy turbo gdy wstaje, taki dźwiek jakby gdzies uciekalo powietrze lub ocierało coś o coś.

Ostatnia edycja:

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6

najlepiej filmik obejrzeć bez żadnych bassów, bo nie słychać tego tak wyraźnie. Auto wstaje około 2600 i dźwiek utrzymuje się do 3000 a potem juz nie słychać. (na filmie ruszam z trzeciego biegu, dlatego tak wolniej wstaje)

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Odłączyłem przepływkę i w sumie nie czułem różnicy, auto jechało jak zwykle, wywaliło błąd tylko od przepławki i mi sie wydaje że jak odłaczyłem to dźwiek ustał, ale to ustale jak jeszcze pojeżdżę trochę.

Sprawdziłem też blok 003 i na postoju przy 4400 obrotów daje 16 g/s

edit przepławka podczas jazdy

na drugim biegu 6200 obrotów 116 g/s

wybaczcie, narazie nie mam jak zrobić dynamicznych logów.

Ostatnia edycja:

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Nadal nie mam jak zrobić logów, zwłaszcza przepływomierza. Błąd P0299 powraca, mam nadzieje że winny jest przepływomierz, a nie pęknięte żeliwo w turbinie :/

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Jeśli max przepływ na pełnym bucie przy wysokich obrotach to te 116 g/s to tam nawet serii nie masz, a co tu mówić o 210 hp..
Także trzeba auto doprowadzić do porządku, zrobić logi dynamiczne, sprawdzić sprawność osprzętu, błędy itd.

Przepływka, N75, DV wszystko ma być ori najlepiej z ASO po numerach jakie były do tej pory, żadne SKV, Febi i inny syf.
N75 Febiego nie działa, DV zamiennik puszcza już w pudełku, a przepływki inne niż oryginały pokazują pogode KAŻDE.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wężyków nie popierniczyles ?? Tam n47 działa na zbicie nie na podciśnienie. Brakuje Ci doładowania ewidentnie . Podlacz gruszkę turbo bezpośrednio z wyjściem turbo zobacz czy Ci przeładuje turbo

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Wężyków nie popierniczyles ?? Tam n47 działa na zbicie nie na podciśnienie. Brakuje Ci doładowania ewidentnie . Podlacz gruszkę turbo bezpośrednio z wyjściem turbo zobacz czy Ci przeładuje turbo
soft był robiony na starej turbinie. Kilka razy sprawdzałem podłączenie i zgada sie według schematu

Do góry Bottom