• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szuranie podczas hamowania

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Witam ,mam problem z ktorym walcze juz jakis czas prywatnie 3.0 disel podczas hamowania słychac ewidentnie szuranie w prawym przednik kole, auto ma naped na tył, wymienilem klocki , obydwie piasty, tłoczki i zaciski zregenerowane od zera, klocki markowe piaty tez , czy moze to byc wina tarcz ,bo bicia nie ma na hamulcu , telepania buda tez niema tylko to pier.... szuranie , przegubu nie ma z przodu bo tam tak jak mowie naped na tył ,prosze o pomysły

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Jarzmo oczyszczone przy wymianie klocków? Prowadnice nie stoją?
Przeciez napisalem ze wszystko jak nowe, zaciski i jazma piaskowalem nawet
Automatyczne połączenie postów:

Na poczatku myslalem ze klocki bo jakies hiszpanskie zalozylem, wiec sie wkurw..... i zalozylem markowe przy okazji wszystko zrobilem jedynie tarcze stare

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Osłona tarczy nie obciera o tarczę?
Tez mi to do łba przyszło wiec je na potrzeby testow zdjołem , jak by to bylo od strony napedu to bym go podniusl dodal gazu i by nylo slychac w ktorym miejscu a tu z przodu nie ma jak ,jak krece piasta ktora jest nowa wszystko niby ok ale reka to z male obroty zeby wyczuc tarcie, stad moje pytanie ,czy tarcza po przegezaniu moze sie skrzywic takie obiawy dawac ?

Tam chyba delfhi tarcze zalozone moze to hujowa firma masakra

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Pytanie jak te tarcze wyglądają może już są poza wartością minimalną. Maja ranty?

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Delikatne rsnty mialy ale je zjechalem boszka to firma jaks delphi tanie tez nie byly ,mi tylko chodzi o to czy przegrzana tarcz lub skrzywiona moze dawac taki efekt , ja i tak wypier..... natomiast mam nadzieje ze to to bo tam juz nic niema wszystko wymienione :)

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
No to te przyciete ranty mogą dawać taki efekt . Chyba że jeszcze klocki kibel . Jak masz jeszcze cierpliwość to zobacz czy same klocki się nie zaszkliły, gdyby się okazało że tak to przetrzyj je papierem ściernym na równej powierzchni .

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Jeśli rant było trzeba jechać szlifierką to moja szklana kÓla mówi, że tarcze to się nadają ale na kwietnik do rzeżuchy. Bicie tarczy i piasty zmierzone? Markowe części to znaczy jakie? Maxgear czy Hart?

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Jeśli rant było trzeba jechać szlifierką to moja szklana kÓla mówi, że tarcze to się nadają ale na kwietnik do rzeżuchy. Bicie tarczy i piasty zmierzone? Markowe części to znaczy jakie? Maxgear czy Hart?
Nie markowe części to znaczy piasty oryginalne MOPAR , klocki teraz są Febi założone a te tarcze to Delphi, natomiast to nie jest napewno piasta , bo szuranie zaczęło się przed wymianą piast , które wymieniłem dla świętego spokoju , zresztą obydwie stare też były jeszcze dobre, kiedyś wymieniłem tarcze na te delphi i musiałem klocki i nie miałem nic pod ręką to założyłem na hasrtowskie na sztukę mówie i tak tym autem mało jeżdze to pózniej kupie inne, i jakiś czas było ok, potem zaczęło delikatnie słychać to szusranie ale ustawało aż nagle zaczeło szurać jak huj , więc zrobiłem cały układ hamulcowy z klockami ale tarcz nie wymieniałem , dlatego pytam się czy te jebane hartowskie klocki mogły załątwic tarcze ?? auto nie jezdziło wiele , nigdy nie stosuje chinoli tu taka potrzeba zaszła, przecież to jest nie możliwe żeby klocki zjebały tarcze , sam buduje fury z Usa i sprzedaje za granice od podstaw i jak żyje z taką kurwa zagadką sie nei spotkałem, klocek jak jest hujowy to będzie piszczał , wył, śmierdział ale żeby tarcze załatwić , zostały mi tylko do wymiany te jebane tarcze , jaka opinia ??? . na samym początku wziołem pod uwagę skrzynie mówie może rezonans isc , miałem i tak olej wymienic i filtry, wiec rozebrałem skrzynie zrobiłem jak trzeba bo mam o tym pojecie , adaptacja wszystko git ,i dalej to samo , więc wziołem kurwa kamere z rejestratorem dzwieku przymocowałem przejechałem się i ewidentnei szuranie z prawego koła , jak przyśpieszam nic nie słychać, jak daje na luz delikatnie szura prawie nie słyszalnie a jak zaczne hamować to SZURA kurwa. Tarcze delphi niby to nie jakiś tani producent ale jak kupowałem tylko to było na stanie i hart no to sory wybór oczywisty .

Kiedyś jakieś klocki miałem co kurwa sie kleiły do tarcz , markowe były i tarcze też do mustanga ale za huj nie szło tego używać bo śmierdziały dym szedł więc wymieniłem klocki i problem zniknoł ale szurania nie było , jak by to był nped na przód to jeszcze bym wzioł pod uwagę przegub no ale tu przegubu nie ma mało , prowadnica piasty jest na stałe przykręcona

vankwas

Początkujący
Punktów
2
na pewno tarcza a nie koło?
no koła nie wziąłem pod uwagę ale o co by felga tarła to 18 o tarcze nie może bo najpierw musiała by o zacisk trzeć a wtedy iskry by szły i ślady na docisku było by widać a nic nie ma ani na feldze ani na docisku o nic innego trzeć nie może bo tam nic nie ma

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Ja bym sprawdził jeszcze osłonę tarczy hamulcowej, miałem przypadek, tez coś obcierało, szurało wszystko sprawdzone i wymienione a okazało się, że osłona była lekko zgięta i skorodowana i obcierała, zwłaszcza przy lekkim skręcie jak i przyspieszaniu.

vankwas

Początkujący
Punktów
2
Ja bym sprawdził jeszcze osłonę tarczy hamulcowej, miałem przypadek, tez coś obcierało, szurało wszystko sprawdzone i wymienione a okazało się, że osłona była lekko zgięta i skorodowana i obcierała, zwłaszcza przy lekkim skręcie jak i przyspieszaniu.
sprawdzę jeszcze raz tarcze mi przyjdą nowe w poniedziałek koło piątku będe robił jak wymienię dam znać , tylko że tu prze przyspieszaniu nic nie słychać ustaje tarcie tylko hamowanie lub zwalnianie powoduje ten szum , zależało na odpowiedzi czy zwichrowana przegrzana tarcza może taki dźwięk wydawać , bo z reguły jak tarcze są do dupy to bicie jest na kierownicy przy hamowaniu lub budą trzęsie a tu nic takiego nie ma miejsca

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
no koła nie wziąłem pod uwagę ale o co by felga tarła to 18 o tarcze nie może bo najpierw musiała by o zacisk trzeć a wtedy iskry by szły i ślady na docisku było by widać a nic nie ma ani na feldze ani na docisku o nic innego trzeć nie może bo tam nic nie ma
koło o nadkole albo coś w tym stylu. jak przyśpieszasz z przodu robi się więcej miejsca.

vankwas

Początkujący
Punktów
2
ale to musiałby byc amor rozlany a maja okolo 85 % a koła sa fabryczne zadne dystanse itd nie były zakładane,załoze te tarcze a potem bede myslał

vankwas

Początkujący
Punktów
2
ta, na pewno. chyba że pomiar robiony przy ciśnieniu w oponie 0.5 bara, no chyba że runflat to bez powietrza i dlatego dziwne dźwięki wydaje.
Problem się wyjaśnił, tarcze były do wymiany, zniszczone przez klocki , wiec wymieniłem tarcze i klocki szuranie się zmniejszyło ale było dalej podczas hamowania, i złożyły się na to dwa powody, pierwszy to te tarcze a drugi, auto stało na oponach zimowych które były do wymiany, natomiast nie robiłem tego bo czasu nie było i okazało się że z jednej wylazł drut, prawy przód właśnie i podczas hamowania tn drut napierdalał o asfalt do tego zjebane tarcze i nałożyły się dwa problemy na jedno , usterka rozwiązana.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Jak to drut wylazł? Świadomie jeździłeś na oponach w których drut wylazł?

Do góry Bottom