• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tester na początek

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
W obecnych czasach prawie każde nowe urządzenie diagnostyczne wymaga neta i trzeba się z tym oswoić .
Urządzenie jak urządzenie bardziej producent wymaga , ze swojej strony mogę polecić bardzo ladnie skubie peugeoty po 2016r w piątek robiłem dopasowanie po wymianie Aku w 508 z 2018r wszystkie moduły pięknie czytał Vin sam znalazł ,także mi osobiście diagzone się sprawdza ,co prawda na Mercedesie mi się wyłożył bo nie mogłem cofnąć olejówki ale za to błędy skubał we wszystkim .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Interfejs diagnostyczny to nie urządzenie a program bo wnętrze wielu oryginalnych głowic jest takie samo bo jest produkowane głownie przez BOSCH . Program jest pisany przez dostawce głowicy . A program wymaga podłączenia z netem bo coraz większa cześć a czasami całość oprogramowania jest w chmurze co powoduje że producenci uniwersalnych kombajnów , lub nie autoryzowanego sprzętu maja pod górkę . Za chwile zostanie może 5 wielkich firm które będą robić uniwersalne kombajny a reszta wymrze . To widać już w przypadku grupy vag gdzie nic oprócz oryginalnego interfejsu nie robi funkcji i kodowań online . Jeszcze 5 lat i taki VCDS umrze śmiercią naturalna bo jego funkcjonalność spadnie do prawie zera jak program w całości przeniesie się w chmurę .

KOMPIX

Początkujący
Punktów
0
sklep.laptopyplock.pl
Trzeba odróżnić rodzaje interfejsów względem tego do czego ich potrzebujesz. Jednemu potrzebny jest tylko do tego aby odczytać błędy, podejrzeć parametry - w skrajnym przypadku zainicjować regenerację DPF. Inni natomiast chcą kodować dodatkowe funkcje lub usuwać niepotrzebne (np. AdBlue). W pierwszym przypadku online jest zbędne, natomiast w drugim konieczne.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
@KOMPIX Niestety mam dla ciebie złe wieści bo patrząc na grupę stelantis dostęp online potrzebny jest nawet do kasowania błędów a w innych markach choćby do zaadaptowania egr czy czujnika położenia walu .
Akurat do usunięcia adblue funkcje online są nie potrzebne :) tylko to zaraz nie będzie miało sensu bo ma wejść na stacjach nowa maszyna do sprawdzania nox .

Do góry Bottom