• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

toledo II wibracje przy hamowaniu

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Wymieniłem jakiś czas temu dokładnie 2000 km temu tarcze w seacie toledo2 przodu. Problem -zużycie poniżej minimum i bicie. Założyłem nowe TRW + klocki TRW -piasta na połysk bez żadnego smaru itd. Po przejechaniu 2 tyś km przy hamowaniu bije. Klient mówi że wcześniej przetaczał stare tarcze 3 razy i za kazdym razem po przetoczeniu na 2000-3000 km spokój potem bicie. Wczoraj rozebrałem te hamulce nie ma się czego przyczepić. Dziś pojeżdziłem tym autem troche i zauważyłem że problem bicie rośnie wraz z rosnącą prędkością i temperatura. Jak rozpędze auto na zimnych hamulcach do 140 i zahamuje to wibracje są nie wielkie ale jak ponownie tak zrobie to wibracje rosną do tego stopnia że kiere chce z ręki wybić a pdał pulsuje delikatnie. Czuć że przy dojeżdzaniu do skrzyżowania i delikatnie trzymam hamulcec to auto hamuje pulsacyjnie-ale nie zawsze. Jak nacisne mocniej hamuje normalnie. Najwiękze wibracje są między 80-120 km/h. Dziś zobaczyłem że jedna tarcza jest idealna a druga od strony tłoczka w zacisku ma kilka czarnych poprzecznych kresek o..... Czy myślicie że uwalona tarcza i wraz ze wzrostem temp się wygina czy moze coś innego. Zawieszenie jest idealne-zerp luzu. Tył hamulce tez zrobione.

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
hmmm miałem sugerować kiepski tył ale jak zrobione może felerna tarcza się trafiła czasem tak bywa ja miałem klienta który kupił tarcze nowe po promocji a teraz przyjeżdża co jakiś czas do mnie przetoczyć je bo bicia mają dużo :p

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
ja ich nie toczyłem i podejrzewam ze toczenie w tym przypadku nic nie da bo jak to się dzieje od temperatury to co to da. Niby te poprzeczne czarne slady wyglądaja jak ślady po klocku ale dlaczego na jednej tarczy sa a na drugiej nie. Druga wyglada jakby tyle co była założona a ta co mi się nie podoba od strony tłoczka ma te poprzeczne slady i cała ta powierzchnia jest w czarne kropki i wyglada zupenie inaczej niz jej druga powierznia traca no i druga tarcza.

arek h

Początkujący
Punktów
0
Witam ja bym na twoim miejscu wymienił obydwie ale załóż firmy ATF to są orginalne tarcze montowane w VW są naprawde dobre sam je montuję do tych aut

sorki ta firma to ATE pomyliłem sie z jedna litera

Ostatnia edycja:

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Taaaa teraz to wszystkie się nie nadają

zmieniona treść -1 punkt regulaminu-Marlena

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
więc wczoraj wymieniłem na nową ta jedną felerną tarcze i jak ręką odjął. Kupilem też TRW a ta poszła na reklamacje. Co zauważyłem. Na starej tarczy znamiona producenta były wybite na zewnętrznej krawędzi tarczy i brak podfrezowania z wyważania miedzy płaszczyznami trącymy. Na nowej wyważanie jest oraz znamiona tarczy są nie na zewnetrznej krawedzi a na płaszczyżnie odsadzajacej ją od piasty oraz wartośc minimalnej grubości odlana między odsadem i powierzchnia traca. Ciekawe czy tamta nie była jakąs podróbą

Do góry Bottom