B
Bananek
Wymiana 

Proste, tylko kosztuje.Wymiana![]()

ATE --w sumie jest dobrą marką .Niemniej jednak i tu może coś szwankować . Jeżeli po każdym przetoczeniu tarcz nic się złego nie dzieje a już po 500 km .odczuwasz zmianę na gorsze ,można sądzić iż materiał z którego tarcze są wykonane jest taki jak tokarz określił ....taka możliwość też istnieje !Materiał tarczy jak to nazwał tokarz gównolit.
jedno pytanie.Panowie wiem że temat niedzisiejszy ale mam pytanie. Zakupiłem do swojego auta (Skoda Octavia Mk1 combi 1.6) zestaw tarcz i klocków na przód marki ATE. Zaciski FS-III zostały oczyszczone i zregenerowane. Rozmiar tarcz ten najmniejszy 256mm. Bicie lewej piasty 0,02mm, prawej 0,01mm. Bicie tarczy lewej po montażu 0,04mm, prawej 0,06mm. Wszystko niby w normie ATE. Po mozolnym docieraniu około 3tys. km pojawiło się bicie w kierownicy, tarcze zostały przetoczone z tolerancją 0,005mm. Po montażu bicie lewej 0,03mm a prawej 0,02mm. Po pokonaniu 500km znowu kierownica bije. Przed montażem tarcz zostały skontrolowane luzy, wymienione sworznie wahaczy, końcówki drążków kierowniczych i zrobiona geometria. Jedyne co budziło moje obawy to ruchy wahacza na tylnej tuleji około 1cm w każdą stronę na szarpakach (diagnosta uznał to za prawidłowe ruchy).
Szukam prawdopodobnej przyczyny krzywienia się tarcz, gdzieś w necie czytałem że luzy na wahaczach to powodują- ale że niby jak?
Materiał tarczy jak to nazwał tokarz gównolit.
Teraz już lipa z reklamacji ...jedno pytanie.
dlaczego nie oddałeś na reklamację?