• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

tolerancja bicia tarczy hamulcowej, piasty

B

Bananek

Trzeba się liczyć z kosztami użytkując samochód. Nic nie jest wieczne :)

martini220

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Tylko żeby diagnoza była trafna , a z tym to nie wiadomo.
Nikt nie odpowiednia co powoduje że bicie wciąż powraca.

codipar1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Panowie wiem że temat niedzisiejszy ale mam pytanie. Zakupiłem do swojego auta (Skoda Octavia Mk1 combi 1.6) zestaw tarcz i klocków na przód marki ATE. Zaciski FS-III zostały oczyszczone i zregenerowane. Rozmiar tarcz ten najmniejszy 256mm. Bicie lewej piasty 0,02mm, prawej 0,01mm. Bicie tarczy lewej po montażu 0,04mm, prawej 0,06mm. Wszystko niby w normie ATE. Po mozolnym docieraniu około 3tys. km pojawiło się bicie w kierownicy, tarcze zostały przetoczone z tolerancją 0,005mm. Po montażu bicie lewej 0,03mm a prawej 0,02mm. Po pokonaniu 500km znowu kierownica bije. Przed montażem tarcz zostały skontrolowane luzy, wymienione sworznie wahaczy, końcówki drążków kierowniczych i zrobiona geometria. Jedyne co budziło moje obawy to ruchy wahacza na tylnej tuleji około 1cm w każdą stronę na szarpakach (diagnosta uznał to za prawidłowe ruchy).
Szukam prawdopodobnej przyczyny krzywienia się tarcz, gdzieś w necie czytałem że luzy na wahaczach to powodują- ale że niby jak?
Materiał tarczy jak to nazwał tokarz gównolit.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
ATE --w sumie jest dobrą marką .Niemniej jednak i tu może coś szwankować . Jeżeli po każdym przetoczeniu tarcz nic się złego nie dzieje a już po 500 km .odczuwasz zmianę na gorsze ,można sądzić iż materiał z którego tarcze są wykonane jest taki jak tokarz określił ....taka możliwość też istnieje !

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Panowie wiem że temat niedzisiejszy ale mam pytanie. Zakupiłem do swojego auta (Skoda Octavia Mk1 combi 1.6) zestaw tarcz i klocków na przód marki ATE. Zaciski FS-III zostały oczyszczone i zregenerowane. Rozmiar tarcz ten najmniejszy 256mm. Bicie lewej piasty 0,02mm, prawej 0,01mm. Bicie tarczy lewej po montażu 0,04mm, prawej 0,06mm. Wszystko niby w normie ATE. Po mozolnym docieraniu około 3tys. km pojawiło się bicie w kierownicy, tarcze zostały przetoczone z tolerancją 0,005mm. Po montażu bicie lewej 0,03mm a prawej 0,02mm. Po pokonaniu 500km znowu kierownica bije. Przed montażem tarcz zostały skontrolowane luzy, wymienione sworznie wahaczy, końcówki drążków kierowniczych i zrobiona geometria. Jedyne co budziło moje obawy to ruchy wahacza na tylnej tuleji około 1cm w każdą stronę na szarpakach (diagnosta uznał to za prawidłowe ruchy).
Szukam prawdopodobnej przyczyny krzywienia się tarcz, gdzieś w necie czytałem że luzy na wahaczach to powodują- ale że niby jak?
jedno pytanie.
dlaczego nie oddałeś na reklamację?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Może to było opakowanie ATE, zawartość już nie.
"Bicie'' na kierownicy /wahacz, twarde, klocki,zapowietrzone hamulce/.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A miał ktoś kiedyś bicie tarczy w miejscu gdzie przykręca się koło? :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czyszczę piastę stalową szczotką jeżeli przychodzi ALU nakładam warstwę pasty ceramicznej.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie o to mi chodzi. Piasta czysta i prosta, tarcza na powierzchni ciernej nie bije, Bicie jest w miejscu gdzie przykręca się koło :>

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A ja miałem przypadek tak jak wyżej opisałem. Objawem było bicie kierownicy przy prędkościach powyżej 70kmph

codipar1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Panowie co w przypadku gdy piasta ma bicie poza tolerancją np.0,035mm a układ piasta+tarcza mieści się w 0,06mm ?

ausfix

Nowy
Punktów
0
Pytanie,-Mam Dacie Logan 1.5 dci (2010) z pełnymi tarczami hamulcowymi, które wymagają wymiany. Czy można je wymienić na wentylowane , bez konieczności wymiany zacisków !? Dziekuje za pomoc !

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Zmierz grubość klocków, tarczy pełnej i wentylowanej i będziesz wiedział. Jak na mój gust to nie wejdzie.

Do góry Bottom