• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tolerancja płaszczyzny głowic silnik om642

mariusz3322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Aldershot
Witam, próbowałem coś wyszukać na forum ale nic nie znalazłem, więc moje pytanie jak w temacie, czy ma ktoś wiedzę na temat tolerancji płaszczyzny w głowicach silnik om642 3.0 diesel Mercedesie,Jeep.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam, próbowałem coś wyszukać na forum ale nic nie znalazłem, więc moje pytanie jak w temacie, czy ma ktoś wiedzę na temat tolerancji płaszczyzny w głowicach silnik om642 3.0 diesel Mercedesie,Jeep.
A co to takiego (tolerancja płaszczyzny)? Jak chcesz to zmierzyć (czym znaczy) i po co?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
O tolerancji płaszczyzny głowicy to ja też nie słyszałem ale jest coś takiego co się nazywa "blad plaskosci" tolerancja takiego błędu z tego co pamiętam to 0,02 mm( jak się mylę proszę poprawic) głowice się oddaje obróbce jak "planowanie glowicy" tam to raczej nie powinno być błędu nawet 0,01mm

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
blok też się czasem szlifuje
I diamenty.
Automatyczne połączenie postów:

O tolerancji płaszczyzny głowicy to ja też nie słyszałem ale jest coś takiego co się nazywa "blad plaskosci" tolerancja takiego błędu z tego co pamiętam to 0,02 mm( jak się mylę proszę poprawic) głowice się oddaje obróbce jak "planowanie glowicy" tam to raczej nie powinno być błędu nawet 0,01mm
Chce tylko wiedzieć po co tobie ta wiedza i co z nią uczynisz. Masz sprzęt żeby to zmierzyć?

mariusz3322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Aldershot
Witam, przepraszam za nie obecność, ale już odpisuję, chodzi mi o płaszczyznę powierzchni styku głowicy z blokiem za pośrednictwem uszczelki a jak kolega napisał błąd płaskości,mnie w szkole uczyli o płaszczyznach, otóż niektóre głowice mają nawet do 0,50mm tolerancji nierówności (szczególnie starsze silniki tam nie było aż takiej dokładności) z resztą nierówności radziła sobie uszczelka, i jak w każdej części ma się tolerancję wykonania. Oczywiście że można zrobić samemu mając narzędzia ale to żmudna i precyzyjnpraca.ale ja mam czas i narzędzia do tego potrzebne czyli stół traserski tusz kreślarski liniały, głębokościomierz itd. ja w szkole na ukończenie dyplomu, musiałem zrobić łoże do małej frezarki i uzyskałem dokładność 0,02 więc się da.

Do góry Bottom