• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touareg 2003 3.2 AZZ odpala i gaśnie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Hej wam :) ten mój bydlak zaczyna mi się dawać we znaki, błędów brak, dziś podłączyłem manometr pod listwę wtrysków i pokazuje cały czas 3.5 bara, jutro jeszcze postaram się inny zegar podłączyć bardziej wiarygodny ale wygląda na to że to nie problem z pompami, jeszcze wezmę dla pewności włożę mostki zamiast przekaźników ale to raczej nie to.
Odpala chodzi parę sekund i po prostu gaśnie można w tym czasie dodać gazu.
Jakiś czas temu wymieniłem filtr paliwa w zbiorniku i w sumie myślałem że to było to bo jeździł parę dni.
Aktualnie jest pół zbiornika paliwa i zastanawiam się czy to nie jest powiązane bo ja zazwyczaj miałem pełen kibel no ale na listwie niby jest ciśnienie :bored:
Już jestem głupi, co to może spowodować gaszenie silnika???
Automatyczne połączenie postów:

A i jeszcze jedno, wtedy jak były problemy z rozrządem to silnik przebierał, było wypadanie zapłonów na trzech cylindrach wg sterownika silnika i jednocześnie w blokach pomiarowych było przestawienie rozrządu na wałku ssącym ale teraz jak podłączyłem vcds to nie było tego i też silnik chodzi równo, coś po prostu się odcina zamyka :D

Zastanawiam się czy to nie czasami sterownik silnika...

Ostatnia edycja:

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Skoro gaśnie to albo nie ma paliwa, iskry albo powietrza. Skoro ciśnienie paliwa jest to patrz na iskrę czy nie ginie kiedy gaśnie. Oscyloskop i sygnały na wtryski. Przepustnicę możesz też podejżeć..
Jak zgaśnie to od razu odpala ponownie na kilka sekund?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No dobra, ale gaśnie jakby sie zdusił, czy jakby mu zapłon odciął? Zobacz czy nie ma ładowania zbyt dużego, wtedy może ECU świrować i nie zapisze błędu. A tu alternator wzbudza się chyba po kilku sekundach
Dzięki też pomyślałem o ładowaniu bo kiedyś miałem taki przypadek w Mercedes Citaro gdzie alternator za duże napięcie ładował i gasiło silnik dziś już wszystko się wyjaśniło, manometry można sobie wsadzić w D.... Pokazuje 3.5 bara na listwie a tak gaśnie, sprawdziłem organoleptycznie czy pompy chodzą i okazuje się że ta wstępna która chodzi przed odpaleniem i na początku przez pierwsze sekundy działa ale nie załącza się ta druga, która powinna pompować cały czas, po podaniu plusa działa, jeszcze muszę rozszyfrować jak są połączone przekaźniki i co nimi steruje, w najgorszym przypadku zrobię bajpasy ale wolałbym namierzyć usterkę i naprawić

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Super że udało się coś ustalić. Stały plus i sterowanie przekaźnika masą zielono niebieski kabel który biegnie do j519 BCM pod kierownicą. 18 pinowa wtyczka - pin nr13

Wszystko jest na schematach które Ci wysłałem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Super że udało się coś ustalić. Stały plus i sterowanie przekaźnika masą zielono niebieski kabel który biegnie do j519 BCM pod kierownicą. 18 pinowa wtyczka - pin nr13

Wszystko jest na schematach które Ci wysłałem
No wszystko jasne tylko pomyliłem pompy stronami toteż dlatego myślałem że nie idzie prąd, pompa za kierowcą jest główna i chodzi cały czas w czasie jazdy a ta za pasażerem jest wstępna i to ona działa po otwarciu drzwi i przy odpaleniu, finalnie zdecydowałem że wymienię obydwie tylko zastanawiam się z jakiej półki kupić bo to trochę zaboli finansowo ale inaczej się nie da, to musi być pewne że będzie działać
17103308393114149988331970312627.jpg
17103309268445522620723531821489.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zamówiłem dwie pompy Meat&Doria po 200zl/szt

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W takich chwilach brakuje mi tutaj reakcji "haha" jak na Facebooku.
Tak:) sam sobie zaprzeczyłem

Przy okazji zapytam co sądzicie o wskazaniach czujników spalania stukowego? IMG_20240314_184024.jpg IMG_20240314_184053.jpg IMG_20240314_184119.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom