• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 1.6 tdi ciężko odpala.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Witam trafiło mi sie auto turan 1.6 tdi auto ciężko odpala. Na zimnym z rana na widok kluczyka odpala problem jest jak auto postoi na słońcu np... bądź odpali się auto na 10min pochodzi tak aby wskazówka temp drgneła sobie wtedy kręci i nie łapie jak jest juz bardziej rozgrzany odpala na strzał.
Co bylo zrobione jak twierdzi właściciel.
Nowy czujnik wału
Nowy czujnik wałka
Nowy czujnik temperatury
Zregenerowane wtryskiwacze
Na podmianę założyłem lepszy akumulator lepiej kręci ale bez zmian błędów w sterowniku brak co mnie dziwi bo można próbować 5-10 razy i auto nie odpali może ktos pogrzebał w sterowniku ale właściciel twierdzi że nie.
Ciśnienie paliwa przy rozruchu jest
Obroty wału wałka widzi
Co jedynie mnie zastanawia po odpaleniu delikatnie nierówno pracuje wtedy skacze cisnie paliwa na listwie po chwili sie normuje. Ale odczuwalne jest to na karoserii.

Jano123

Początkujący
Punktów
2
nie podałeś jaki masz kod silnika, ani też jakie tam siedzą wtryski... jeśli wtryski były regenerowane to zapewne masz tam wtryski delphi... zobacz co tam siedzi; delphi czy siemens?.. tak jak kolega wyżej pisał, regeneracja to nie najlepszy sposób na naprawę układu CR w tym silniku... o ile przy wtryskach delphi producent przewidział regenerację o tyle przy wtryskach piezzo siemensa już niekoniecznie... daj znać co tam u Ciebie siedzi...

johnny100

SuperMechanior
Punktów
30
Jak masz ciśnienie na CR (nie wiem dlaczego nie podałeś jakie) to cęgi na wtryski, i patrzysz na dawkę , spadek napięcia , i jeszcze dwie sondy na CKP i CMP. Wszystko masz na dłoni.

Do góry Bottom