• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2.0 TDI AZV 136KM uszkodzone uszczelniacze pompowtryskiwaczy, problemy po wymianie uszczelnia

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pogotowie, ja wiem czym co mozna zmierzyc. Pompa vac niby jak miala by sie rozwalic? Oringi sie nie skrecaja, one wypadaja z gniazd.
340KM na seryjnej pompce i turbinie? 600Nn na tuningowanym kole zapasowym w bagazniku, turbo ze stara 266. Czlowiek wyraznie napisal ze silnik zassal mieszanine oleju i napedu z silnika, stad moze byc uszkodzenie korb. Zeby nie zwalac z biegu glowicy moze sprawdzic to w przyblizaniu przez otwor po pompowtrysku. Skrzywiona kroba nie zniszczy walu, no chyba ze sobie tym posmigasz pare tys km. Pogotowie Ty pytasz, a potem sobie jaja robisz. a skoro klient kaze Ci zlozyc na oryginale to lecisz na forum i pytasz "o co kaman".
I pompki w 2.0 tdi pod skosem? Znaczy, moze one w skrzynie biegow sa wkrecone?

Pikun

Początkujący
Punktów
0
Widzę, ze na czwartym masz korekcję rzędu 2,99. Identyczną miałem w 1.9 TDI 101 KM kiedy lał mi wtrysk i go wymieniałem. Też wtedy kopcił jak smok i chwilę dłużej zapalał.

Kompresja i sprawdzenie pompek :)

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Dziwi mnie tylko to że korekcje wtryskiwaczy są idealne jak silnik osiągnie 90 stopni, ale i tak je dam sprawdzić

P

PogotowieSamochodoweUK

Pogotowie, ja wiem czym co mozna zmierzyc. Pompa vac niby jak miala by sie rozwalic? Oringi sie nie skrecaja, one wypadaja z gniazd.
340KM na seryjnej pompce i turbinie? 600Nn na tuningowanym kole zapasowym w bagazniku, turbo ze stara 266. Czlowiek wyraznie napisal ze silnik zassal mieszanine oleju i napedu z silnika, stad moze byc uszkodzenie korb. Zeby nie zwalac z biegu glowicy moze sprawdzic to w przyblizaniu przez otwor po pompowtrysku. Skrzywiona kroba nie zniszczy walu, no chyba ze sobie tym posmigasz pare tys km. Pogotowie Ty pytasz, a potem sobie jaja robisz. a skoro klient kaze Ci zlozyc na oryginale to lecisz na forum i pytasz "o co kaman".
I pompki w 2.0 tdi pod skosem? Znaczy, moze one w skrzynie biegow sa wkrecone?
A gdzie jest napisane o seryjnym osprzecie?
Chlopie ogarnij sie.... seryjny dol a glowica i osprzet custom.
Mozesz nie wiedziec ale prowadze warsztat VAG z nastawieniem na modyfikacje i TDI znam jak wlasna kieszen.

POWTARZAM
JAK CHCESZ ZMIERZYC GMP POD JESLI DNO KOMORY SPALANIA NIE JEST PLASKIE ???????

Zarzotow o fantazji nie zkomentuje bo sa smieszne.

Zprostuje... otwor na pompki i szczyt komory wykluczaja ten zabieg i trzeba by pod kontem mierzyc.
Kto zna tloki tdi i ich zuzycie ten wie ze szczyty sie wypalaja i przewaznie taki pomiar konczy sie wynikami z odchylka po 1 do 1.5mm czyli nie ma racji bytu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Szczyt tloka sie wypali. W silniku ktory gra i buczy pompki sa sprawne sie wypali. na serii f4r slupek (2500pln), dowolne gt20 (1000-1500) wieksze IC (1000pln max) i strojenie (1000-2000) zrobie robisie 400KM. tuning wybuchajacych TDI z pekajacymi glowicami na 300-340KM. modyfikacje pompek po 500-1000 od sztuki. Rozumiem ze jestes VAG-owcem, rozumiem ze TDI nie jest Ci obce, nie rozumiem po co pisac ze 1,5mm tloka znika Twoim zdaniem gra muzyka bo tak to rozumiem.

Napisalem ze to metoda orientacyjna, jednak nie widzialem silnika w ktorym znika 1,5mm tloka tak po prostu. Jesli on sobie zmierzy i zobaczy ta roznice to bedzie wiedzial ze moze sie witac ze zdejmowaniem glowicy. Jesli pompka tak poleje ze tyle tloka ubedzie to sadze ze zrobi sie w nim w niedlugim czasie dziurka, tak jak to ma czesto miejsce w 2,2 ford puma.

Niech mnie ktos poprawi jesli widzial silnik w ktorym znika tle tloka i dzieki temu nie mozna sobie obczaic gmp orientacyjnie.

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie bój się nie poskręcały się ;) A dlaczego myślisz że to vacum?
Bo tak mysle z doswiadczenia... a w szczegolnosci jesli to pompa LUK na gumowych uszczelkach.
Pompa daje objaw kopcenia i trzesiawki silnika. Latwo ja uszkodzic wysokimi obrotami.
kazdy z silnikow jakie budowalem i krecily sie do 6k lub wlasciciel dawal w palnik bo mial moc wracaly z rozwalona pompa vac.
Po wymianie na boscha z metalowa uszczelka problemy do dzis nie wracaja ;)

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Nie wiem czy slychac na filmie, ale dzisiaj po odpaleniu slychac bylo stuki. A gdyby vakum szlak trafil to nie byloby chyba podcisnienia, a wszystko dziala

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie 1.5mm tloka a do 1.5 mm szczytu komory czyli tak zwanej ''szpili'' jak to potocznie nazywaja.
A jak zle ustawione czasy wtryskow fabrycznie i do tego spec ustawi synchronizacje na ''0'' to i gwiazde na gladzi wypala na 0.5mm w glab....

Z czesciami do tuningu bladzisz i podajesz forumowe badziewne przyklady zaz z cenami to dopiero zes polplynol.....

NA SETUPACH Z FOR 280KM NIE PRZEKROCZYSZ.
Juz sie gtb nie uzywa.
I przy 300km juz walek i zawory sa inne.
Przy 320 w gore juz sie wierci blok pod tloki 2.5 tdi z lt i daje kute korby.
Od 350km juz i wal oraz uklad clodzenia sa kustomowe.

Nie wiem czy slychac na filmie, ale dzisiaj po odpaleniu slychac bylo stuki. A gdyby vakum szlak trafil to nie byloby chyba podcisnienia, a wszystko dziala
Bylo by ale moglo by vacum stukac i zbijac cisnienie paliwa przez walniety uszczelniacz grodziowy.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dol mial byc ori, a glowica inna. Sie zdecyduj. W okolicy mam przynamniej 4 hamownie i np kreatora mocy gdzie stoja auta po 200tys. Ja wiem co sie na czym robi i ile mozna w to wlozyc. Raptem 100km ode mnie czlowiek zbudowal clio smigajace na 530KM z bloku f4r. Oczywiscie nie na serii, ale na serii bloku i glowicy mozna spokojnie zrobic 400. GT20 to popularna turbawka np w volvo bmw czy vag 2,5. Tania i wydajna. Ewentualnie jakas hybryda, sprytny czlowiek od turbawek zrobi takie cudo za mniej niz 3k.
Wiem ile mozna zainwestowac w silnik tyle ze nie opowiadaj bajek ze ktos pcha w TDI 20k czy 30k zeby miec wiecej mocy.

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak po 20-30k ale funtow ;)
W jakim ty swiecie zyjesz? Znasz jakies srodowisko tuningowe? Chyba nie....
ludzie robia felgi na zamowienie po 15k funtow do starych golfow 1 czy 2giej serii ;)

Dol mial byc ori, a glowica inna. Sie zdecyduj. W okolicy mam przynamniej 4 hamownie i np kreatora mocy gdzie stoja auta po 200tys. Ja wiem co sie na czym robi i ile mozna w to wlozyc. Raptem 100km ode mnie czlowiek zbudowal clio smigajace na 530KM z bloku f4r. Oczywiscie nie na serii, ale na serii bloku i glowicy mozna spokojnie zrobic 400. GT20 to popularna turbawka np w volvo bmw czy vag 2,5. Tania i wydajna. Ewentualnie jakas hybryda, sprytny czlowiek od turbawek zrobi takie cudo za mniej niz 3k.
Wiem ile mozna zainwestowac w silnik tyle ze nie opowiadaj bajek ze ktos pcha w TDI 20k czy 30k zeby miec wiecej mocy.
Przeczytaj ponownie rozne warianty.
Blok seria z walem tlokami i korbami do okolo 300km. Powyzej juz rzezba.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Dopiero przy 340km lub 330km i napedzie 4 motion korby faktycznie sie odksztalcaja ale jeszcze nie gna jakos drastycznie ze niszcza blok czy wal.

Pogotowie rozwiń swoją wypowiedz bo nie bardzo ją rozumie co ma 4 motion do korbowodów? Czyli w przednim napędzie przy 340 KM korby się nie odkształcą?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Rozumiem ze takich maszyn po Twoim miescie jedzi co namniej 100. Srodowisko tuningowe. Srodowisko jest ograniczone do tych co "potrafia rzezbic i rzezbia sami" i tych co "maja kase i moga zaplacic" Nie znam ani jednego uzytkownika passata, czy innego turana co wyda 30k pln zeby miec w nim 300KM. Jesli sa tacy w UK, sadze ze mozna ich liczyc na palacach jednej reki. Cala reszta kupi sobie golfa R lub innego RS z pierscieniami, pod maska majac 500KM malo ktory uderzy w wiecej mocy. Ajesli juz zrobi to najczesciej fabryczny tuner za pomoca gotowych kitow. Tych juz stac na profesjonalna zabawe zarowno w podniesienie mocy jak i ulepszenie transmisji mocy i zawieszenia. To sa dalej przypadki jeden na kila tys.
Nie mow mi o srodowisku tuningowym wsrod uzytkownikow diesli od vaga:) Ono wprawdzie istnieje ale czym jest w poronaniu np do nissana, hondy czy mazdy. Chyba ze mowisz o zawirusowanych na 20-50KM wiecej za pomoca kabla obd, tych na pewno mozna nalapac:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
ide spac:D no robi sie burdel;/ otrzaskaj suwmiarka to gmp, mniej wiecej zobaczysz czy tloki sa rowne.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
łatwiej zrzucić miske, będzie widać jak byk, ale na vacum też rzucę okiem

P

PogotowieSamochodoweUK

Rozumiem ze takich maszyn po Twoim miescie jedzi co namniej 100. Srodowisko tuningowe. Srodowisko jest ograniczone do tych co "potrafia rzezbic i rzezbia sami" i tych co "maja kase i moga zaplacic" Nie znam ani jednego uzytkownika passata, czy innego turana co wyda 30k pln zeby miec w nim 300KM. Jesli sa tacy w UK, sadze ze mozna ich liczyc na palacach jednej reki. Cala reszta kupi sobie golfa R lub innego RS z pierscieniami, pod maska majac 500KM malo ktory uderzy w wiecej mocy. Ajesli juz zrobi to najczesciej fabryczny tuner za pomoca gotowych kitow. Tych juz stac na profesjonalna zabawe zarowno w podniesienie mocy jak i ulepszenie transmisji mocy i zawieszenia. To sa dalej przypadki jeden na kila tys.
Nie mow mi o srodowisku tuningowym wsrod uzytkownikow diesli od vaga:) Ono wprawdzie istnieje ale czym jest w poronaniu np do nissana, hondy czy mazdy. Chyba ze mowisz o zawirusowanych na 20-50KM wiecej za pomoca kabla obd, tych na pewno mozna nalapac:)
Nawet nie wiesz jak grubo sie mylisz ;) Nie porownuj UK czy Niemcowni do PL srodowisko tuningowe VAG to najwieksze ''rzesza'' w calej europie. Poszukaj filmow worthersee czy low familia czy edition 38 to zobaczusz jak bladzisz i ile ludzie wydaja na starocie zeby je zmodyfikowac. Tu nie chodzi o rs 500km bo to moze miec kazdy, ale indywidualnie miec np golfa caddy z silnikiem 1.8t 600km i napedem na tyl to juz wyszyn na skale europejska. Tak ze nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych tylko czytales prosze.

Dopiero przy 340km lub 330km i napedzie 4 motion korby faktycznie sie odksztalcaja ale jeszcze nie gna jakos drastycznie ze niszcza blok czy wal.

Pogotowie rozwiń swoją wypowiedz bo nie bardzo ją rozumie co ma 4 motion do korbowodów? Czyli w przednim napędzie przy 340 KM korby się nie odkształcą?
Obciazenia waly i korb, skrzyni i sprzegla sa inne w napedzie na 4 lapy. W seriach tego nie widac, w modyfikowanych juz tak. Np 1.9 tdi na seryjnym sprzegle oska przy 210km jest ok. Zas ta sama buda i silnik przy 4 motion juz zaczyna sie sprzeglo uslizgiwac przy zaledwie 190km.

łatwiej zrzucić miske, będzie widać jak byk, ale na vacum też rzucę okiem
Vacum masz na 4 srubkach, ale pozniej ja rozebrac trzeba zeby co kolwiek ztwierdzic.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Faktycznie szybciej będzie miskę zrzucić myślę że nie ma co szukać drugiego motoru ten trzeba zrobić i będzie latał.

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie kolego. W pl te uzywki co jada calymi tirami z uk to zlom. Kolega wywozi tak czesci po 10-20 ciezarowek rocznie, jak mam auto co idzie na zlom bo sie nie oplaca naprawa to on to zabiera nawet jak w bloku dziora jest. Mawia ze ''w polsce wszystko kupia'' oby tanio bylo ;)

A wracajac do tematu... Jak juz wymienisz te szklanki zniszczone przez mieszanke diesla z olejem to nie zapomnij ze regulujac pompki odkreca sie je na 180 stopni a nie 225 jak mowi literatura ;)

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
pogubiłem się, po co szklanki?

Gdyby faktycznie wyszło że korby pokrzywione to zakładać do nich nowe panewki?

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie wiem po co szkalnki.... Ale jak sie okaze ze to szklanki po rozkrecaniu miski i reszty to wiesz, ustaw sobie dobrze pompki ;)

Do góry Bottom