• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2.0 TDI AZV 136KM uszkodzone uszczelniacze pompowtryskiwaczy, problemy po wymianie uszczelnia

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam. Niedawno kupiłem Tourana i jeż zaczęły się problemy, podczas jazdy silnik osłabnął, a po chwili wkręcił się na wysokie obroty, nie wiem ile ale wskazówka się zatrzymała na 6 tys obrotów, po sekundzie obroty same spadały, przy tym zaczął mocno kopcić na biało bądź szaro(mocno gryzący dym). Stało się tak może ze 4 albo 5 razy, jak potem się okazało winne były uszczelniacze pompek, z silnika wylałem minimum 15 litrów ropy zmieszanej z olejem... zaczęło go już wywalać odmą i silnik zasysał to co wyleciało odmą i wkręcał się na obroty i przy tym czasami mocno stukał jakby wystąpiło spalanie stukowe. Wymieniłem uszczelniacze, zalałem silnik świeżym olejem i silnik zaczął pracować, tylko mam z nim teraz problem, gdy odpalam go zimnego pojawiają się za nim kłęby białego/szarego dymu, silnik nierówno pracuje, w miarę nagrzewania się silnika nierówna praca i kopcenie ustępuje.
Sprawdzałem korekte wtryskiwaczy i na zimnym parametry bardzo wariują 3 cylinder na wolnych obrotach coś koło 2mg/R po dodaniu gazu (1,5 tys obrotów) podchodzi nawet powyżej 3mg/R, 4 cylinder podobnie, a pozostałe tak w miarę ok, max odchyłki 1,5 mg/R. Po rozgrzaniu silnika do 90 stopni kopcenia nie zauważyłem, jedynie pod obciążeniem delikatnie na czarno, a korekt wtryskiwaczy wychodzi wręcz idealnie, po dodaniu gazu na 3 cylindrze pokaże max 1mg/R. A i przy jeździe na zimnym silniku, trochę szarpie samochodem, czuć mocne spadki mocy, w miarę rozgrzewania coraz mniej szarpie aż w końcu przy 90 stopniach ustępuje. Czy nie mylę się i mogą to być wtryski? Czy może silnik podczas tak jakby rozbiegania się dostał tak w dupe że traci kompresje? Co wy o tym sądzicie? Dodam że płynu chłodniczego nie ubywa! A sterownik silnika nie rejestruje żadnych błędów.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
troszkę były, ale znajomy z większym doświadczeniem powiedział że nie ma się czym jeszcze przejmować

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
hmmm więc nie ciekawie się zapowiada, bez rozbierania silnika się raczej nie dowiem czy to faktycznie korby, a miskę miałem zdjętą, bo akurat gwint w korku miałem zerwany...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mozna sprobowac sprawdzic te korby przez gniazda wtryskow chociaz to taka naciagana diagnoza:) ale lepsza niz zadna:)

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Zwalaj czapkę-głowica i dól silnika do sprawdzenia, miałem podobny przypadek w aucie klienta, były wypalone gniazda zaworów, UPG była pęknięta między cylindrami-(stąd te złe parametry wtrysków...)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
tez, chociaz mialem na mysli czujnik zegarowy i adapter, dokladnie zmierzysz na ile gmp jest rowne na cylindrach.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
coraz bardziej mnie przerażacie, ale wydaje mi się że jeśli wyjmę wtryski i dam do sprawdzenia to już będę wiedział że coś jest nie tak z silnikiem...
I co jeśli by wyszło że faktycznie korby pokrzywione, bawilibyście się w wymianę korb?

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Nagranie z dzisiaj, nawet zaczęły się problemy z odpalaniem, wczoraj jeszcze odpalił za pierwszym przekręceniem wału.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mozna i tak, pompki na stol i sprawdzic, moze faktycznie wystarczy plus kompresja. W najgorszym wypadku szukaj chyba silnika, drogie jak cholera

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Wiem, zacząłem się rozglądać za silnikiem, zastanawiam się czy miski nie zrzucić, było dość fajnie widać korby, ale nie przyglądałem się czy były proste. A wtryski chyba i tak pójdą do sprawdzenia. Tydzień jeżdżenia i musiał się zrombać...

P

PogotowieSamochodoweUK

tez, chociaz mialem na mysli czujnik zegarowy i adapter, dokladnie zmierzysz na ile gmp jest rowne na cylindrach.
Widziales kiedys glowice i tloki tdi?
predzej sobie polamiesz ten czujnik niz co kolwiek zmierzysz. A juz tym bardziej nie przez otwory pompek pod katem ;)

Jak to mawia klasyk ''wiedze sie ma albo sie o niej tylko mowi'' ;)

1. Jesli spec pokroju ''max''czy ''dj'' wymienial ci uszczelniacze pompek nasowajac oringi na korpusy przy czym sie poskrecaly to jest po nich bo nie rowno uszczelniaja.
2. Przy chwilowym rozbieganiu jest szansana uszkodzenie tych badziewnych uszczelniaczy zaworowych Elringa ktore sa w tdi.
3. Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie pompy vac ;)

A co do giecia korb w tdi to chce mi sie smiac...
JA robie z tych silnikow po 320km i ponad 600nm na seryjnych korbach gdzie silnik kreci sie do 6000rpm i nic korbom sie jeszcze nie stalo a zrobilem juz okolo 100 takich klekotow.
Dopiero przy 340km lub 330km i napedzie 4 motion korby faktycznie sie odksztalcaja ale jeszcze nie gna jakos drastycznie ze niszcza blok czy wal.

Ot taki maly szczegol....

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
JA robie z tych silnikow po 320km i ponad 600nm na seryjnych korbach gdzie silnik kreci sie do 6000rpm i nic korbom sie jeszcze nie stalo a zrobilem juz okolo 100 takich klekotow.
Dopiero przy 340km lub 330km i napedzie 4 motion korby faktycznie sie odksztalcaja ale jeszcze nie gna jakos drastycznie ze niszcza blok czy wal.
Fantazje to Ty masz.......

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Kolego pogotowie czytam tą twoją odpowiedz i stwierdzam to samo co przedmówca fantazja cię mocno poniosła. Śmiem podejrzewać że raczej ty mogłeś nie widzieć głowicy od TDI pisząc że otwory pompek są pod kątem. Wracając do tematu kompresja do sprawdzenia obstawiam skrzywiony korbowód.

Ostatnia edycja:

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
noo chyba sobie trochę pomylił silniki ze starą jednostką na pompie rotacyjnej

Do góry Bottom