• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2.0 TDI AZV 136KM uszkodzone uszczelniacze pompowtryskiwaczy, problemy po wymianie uszczelnia

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Załóż prosty korbowód nowe panewki korbowodowe przeplanuj głowice nowa uszczelka i myślę że będzie ok. Przy okazji sprawdziłbym ołówek w pompie oleju co by za moment się znowu nie zdziwić. Wtrysków bym nie ruszał a jak wyglądały ich gniazda w głowicy?

I tak chcę zrobić :) A u mnie pompa nie ma ołówka, ja mam jeszcze pompe starego typu, na łańcuchu. I jakby ktoś pisał że też były awaryjne to jest już wymieniona;p

Co z wtryskami to nie wiem, zobaczymy po wymianie korbowodów.

No mozliwe, ale jak mu sie rozbiegało auto to te korby jednak zla slawe maja:) Dziwne tez ze pompki nagle zaczynaja smigac po nagrzaniu. Wydaje mi sie tez ze dymienie ustepowalo by stopniowo ale tego chyba wlasciciel turana nie napisal:) Niedlugo dowiemy sie co i jak, sekcja zwlok juz niebawem:)

Tak dymienie ustępuje stopniowo, tak samo jak szarpanie, chyba to gdzieś tutaj napisałem. Jak osiągnie 90 stopni na liczniku to chodził idealnie, brak dymu i szarpnia

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pisales chyba wczesniej ze obejrzeliscie te korby z dolu:) No po zdjeciu widac ewidentnie ze kroba prosta jak nasza władza:D
Ja bym chyba juz wymieniał wszytskie, tak na przyszlosc zeby ktoras nie strajkowala w przyszlosci.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
na oko wydaje mi się że dwie są krzywe, ale wymieniam komplet
Coś słyszałem o ważeniu korbowodów, ktoś wie o co chodzi? Ponoć że dopuszczalna różnica to max 2mg.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
2mg to mniej niz dawka wtrysku i musial bys to wazyc na jakiejs wadze precyzyjnej:) 2 gramy, to wydaje mi sie tak bardziej realistyczne:) Dystrybutor Prism chwali sie czyms takim "pakowane w komplety dopasowane wagowo i tzw end-to-end z dokł. +/- 1 gram"
End-to-end, doczytalem ze chodzi o pare korb obok siebie czyli tych co pracuja naprzemiennie.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Ołówek plik 1 pompa bezawaryjna plik2

Załączniki

• PLIK1.JPG
    PLIK1.JPG
    67,3 KB · Wyświetleń: 18
  • PLIK2.JPG
    PLIK2.JPG
    36,8 KB · Wyświetleń: 18