• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran, dyskoteka na liczniku, kontrolki zapalają się bez kluczyka w stacyjce

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam. Problem z moim Touranem pojawił się już jakiś czas temu, chyba zaczęło się od pożerania prądu. Dzisiaj usłyszałem że rano nie chciał kręcić, więc podładowali akumulator, odpalił i jezdził cały dzień. Poszedłem więc do garaży sprawdzić co się z nim dzieje i zaskoczył mnie widok żarzących się kontrolek i świecącego licznika, zupełnie tak jakby był włączony zapłon. Wsiadam, przekręcam kluczyk, kontrolki zapalają się już normalnie, świecą pełną mocą, samochód odpala i pracuje normalnie. Wyłączam stacyjkę, silnik gaśnie a po chwili zaczynają mrugać kontrolki i żarzyć się jak wcześniej. Wymieniłem więc kostkę stacyjki, myśląc że to wina tego, ale jednak nie. dalej reagował tak samo jak wcześniej. Później wystąpił nawet taki problem że chcąc wyłączyć silnik, przekręciłem kluczyk w pozycję zero, wyciągam a kontrolki się żarzą i silnik dalej pracował przez jakieś kilka sekund, po czym zgasł i znowu zaczęła się dyskoteka na liczniku. O co biega? Stawiam że to wina jakiegoś modułu..

Barwa

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Kedzierzyn-Kozle
Kiedyś miałem podobny problem lecz nie taki sam , zarzyla się kontrolka z diagnostyki i kierownica na czerwono , problem był w pompie wspomagania elektrycznej . Dodam jeszcze ze to był golf plus . Po dołączeniu kostki z pompy wspomagania kontrolki przestały się świecić .

A może moduł komfortu szaleje ?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja mialem w zyciu dwa podobne przypadki,pierwszy w prostej 190 tce,po myjni za jakis czas spryskiwacz sam sie wlaczyl i wywalil mi caly plyn,znajomy mnie zawolal,kontrolki sie zarzyly.Otworzylem maske,bylo slonce,za jakis czas kontrolki zgasly.Winna wilgoc.Brat moj z kolei podobnie mial w W 203,macha w gore,slonce i kontrolki zgasly.Trzeci przyp.Sharan,po uruchomieniu silnika jesienia wlaczaly sie swiatla awaryine,odpiecie wlacznika nic nie dalo,przyjechalem zza Wroclawia na awaryjnych,jesien,wilgoc.Zauwazylem,ze gdy wlacze podgrzewanie tylnej szyby przestaja migac,pojezdzilem na wl.podgrzewaniu szyby problem zniknal.Teraz juz w swoich autach wlaczam podgrzewanie wszystkiego nawet latem gdy jest wilgotno.

raf3000

Początkujący
Punktów
1
Do sprawdzenia skrzynka bezpieczników pod maską, wymontować, ostrożnie rozebrać i wyczyścić. Prawdopodobnie zawilgocona.

Do góry Bottom