• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota 2.0 D4D p0093

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam Kolegów
Zacznę od początku. Pewnego dnia przyjeżdża do mnie pewna Pani mówiąc że zapaliło jej się kilka kontrolek. Samochód to Toyota Avensis Verso 2.0 D4D. Podłączyłem kompa, wyszedł błąd p0093 i jeszcze jakiś od turbiny. Skasowałem i powiedziałem żeby przyjechała pani jak się znowu pojawią. Po nie całej godzinie pani wraca. Podłączam kompa - p0093 - Wykryto wycieki w układzie paliwowym. Sprawdzam na kanale - sucho. Sprawdzam stan oleju a tu dużo za dużo. Powiedziałem że wtryski do sprawdzenia (dowiedziałem się przy okazji ze samochód tydzień wcześniej był kupiony). Na stole wyszło że dwa wtryski leją tak, że nawet ich się sprawdzić nie da, pozostałem dwa też do bani. Wymieniłem wtryski (niestety na używki, wtryski czteropinowe których się nie regeneruje a na nowe pani nie stać), ale niestety kontrolka znowu się zapaliła, samochód nie reagował nawet na pedał gazu. Sprawdziłem że się sączyło paliwo z pod przewodów. Podokręcałem - jest ok. Oddałem samochód. Po tygodniu pani wraca z krzykiem że znowu dzieje się to samo. stan oleju - dwa razy za dużo. Wymieniłem podkładki pod przelewami mając nadzieję że może tu jest przyczyna - niestety, wymieniłem olej, zalałem na 3/4 stanu, przejechałem się może ze dwa kilometry i błąd znów wyskoczył. Sprawdziłem stan oleju - maksimum.

Macie jakieś pomysły? Koleś co sprzedawał wtryski mówił że były niby sprawdzane, ale czy można takiemu wierzyć?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
zwróć szczególną uwagę na przewody spróbuj kompresorem sprawdzić ich szczelność na bąbelki ja kiedyś to przerabiałem i tak właśnie ogarnąłem sprawę. Wtryski te są bardzo nielubiane więc się nie przejmuj i olej wymień dopiero jak ogarniesz wycieki ropy ale nie przesadzaj ze stanem;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie bardzo rozumiem jak ropa się przedostaje do oleju , może mnie ktoś oświeci ?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
scieka po sciankach cylindra ,od mocno lejących wtryskiwaczy ..

auto kopci ?

sok z kota

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Szczecin
Nie bardzo rozumiem jak ropa się przedostaje do oleju , może mnie ktoś oświeci ?

Tak samo jak w przypadku zapchanego dpfa.

Dodatkowo te silniki mają kretyńską metalową listwę przelewową pod deklem, z podwójnymi metalowymi podkładkami.

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
scieka po sciankach cylindra ,od mocno lejących wtryskiwaczy ..

auto kopci ?

W tym silniku wtryski są "schowane" pod dekiel zaworów. Jedynie kostka przewód wysokiego ciśnienia jest ponad deklem. Przelewy i pozostała część wtrysku są pod, skąpane w oleju

Właśnie nie kopci ani trochę. Ma moc, nie ma problemów z odpalaniem. W pewnym momencie (nie ma reguły w jakim) łapie błąd i przechodzi w tryb awaryjny a nawet potrafi zgasnąć.

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
cały przelew od wtryskiwaczy pod deklem .. może tam jest nieszczelność.?
i dodatkowo wiesza się zawór przelewowy ?
korekty są mocno na - ?

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
leje z przelewów przelewu do oleju. Może odpal bez pokrywy tylko musisz trochę zabezpieczyć przed rozbryzgiem oleju (kartonem może coś zobaczysz)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Nie ma opcji żeby coś zobaczyć ;/ Czysty olej od razu zmiesza się z ropą. Poza tym przewód przelewowy wymieniłem więc to odpada. Oby to nie była pęknięta głowica ;/

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
ale gdzie by mogła pęknąć chyba tylko tam co na końcu się przelew przykręca i zaraz za wychodzi króciec do przelewu (dobrze pamiętam?)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
No właśnie na tym odcinku. Zaraz obok jest kanał olejowy.

Poczytałem na forum Toyoty... Okazało się, że te wtryski mają wadę fabryczną. Jutro oddam jeszcze do sprawdzenia stare wtryski, ale sądzę że będzie trzeba kupić nowe wtryski za około 4 tysie ;/ I znowu wyjdzie że to ja jestem ten zły...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Wtryski oddane do sprawdzenia. Wynik: jeden jak nowy, dwa mają upalone końcówki, czwarty nie trzyma ciśnienia. Wtryski do wymiany i tyle

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
pl paliwo i ruską stal zje

podasz rok prod. albo jakiś kod wtrysku bo serwisuje d4d w corolli 2004r i tylko olej, filtry, kompa dla sprawdzenia i za 15tyś proszę dzwonić

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Czy ma ktoś może schemat elektryczny do tego auta? Po ponownym zamontowaniu wtrysków okazało się że błąd wyskakuje przy poruszeniu wiązką elektryczną ;/

Do góry Bottom