Tomek Białystok
Bywalec
cześć i rozwiązałeś problem?
Patrzałeś na datę postu.cześć i rozwiązałeś problem?
data się nieliczy. jeśli jest ciężki przypadek, to pamięta się go przez lata. przynajmniej ja tak mamPatrzałeś na datę postu.
i myślę, że szachu41 będzie jeszcze pamiętał co było.
czujnik temperatury powietrza miał uszkodzoną kostkę i powodował ten błąd
oczywiście po wymianie wtrysków...

A jakie to są normalne japończyki?normalne japonczyki sie nie psuja
no tak... a koszty serwisowania przyprawiają o palpitację serca nawet w miarę dobrze zarabiającego kowalskiego
Też tak myślałem ale zmieniłem zdanie.Mam takiego już 10 lat i nie narzekamno tak... a koszty serwisowania przyprawiają o palpitację serca nawet w miarę dobrze zarabiającego kowalskiego
trafiłeś wybitnie dobrze.Też tak myślałem ale zmieniłem zdanie.Mam takiego już 10 lat i nie narzekam
I co rozwiązałeś temat ??A więc po dzisiejszych szybkich obserwacjach. Z błędów poza uciążliwym P0093 Wskakuje z ABS-u C1201.
W oleju paliwa nie przybywa, a klient wręcz oszczędza na nim bo było poniżej minimum, na zewnątrz wszystko suche, no może delikatne przepocenie uszczelek pokrywy zaworów, ale ewidentnie olej i to polepiony z kurzem.
Silnik zapala tak sobie, czyli nie jak na toyotkę przystaje, trzeba trochę dłużej pokręcić i nawet trochę gazem depnąć żeby załapał wolne obroty. Tak już długo jeździ i klientowi to nie przeszkadzało do czasu kiedy rozrusznik jeszcze zwolnił, z wiadomych przyczyn, a po wymianie wrócił do takiego palenia jak obecnie i było dla niego OK .
Teraz po zapaleniu i czasami na zimnym i tak do temp. ok 50 stopni ma tendencję do gwałtownego zdłąwienia i zgaśnięcia, a czasami tak kuleje i głośno klekocze na bardzo niskich obr. ok 600-700 i nie reaguje na pedał gazu. Co ciekawe, w parametrach zauważyłem, że w momencie gdy pracuje w takim klekocie, ciśnienie na listwie podnosi do 400-500 Bar, gdy przy normalnej pracy w okolicach 340-380 na wolnych oczywiście.
Z parametrów jeszcze: Dawka wtrysków skorygowana od 6, 439mm3 do 8,55mm3
Dawka wtrysku 6,24mm3
Dawka wtrysku - sygnał zwrotny1,4mm3
Nie siedzę w dieslach na co dzień więc proszę oceńcie te dane. Oczywiście parametry na w pełni rozgrzanym silniku. A czym silnik cieplejszy, czyli powyżej 50 stopni problem zanika i błędy się nie powtarzają. Moc i zapalanie OK