• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis T22

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Panowie mam autko jak w tytule, skacze do tego grata z doskoku, a tylko mi miejsce zabiera. Silnik d4d 110KM. Auto stało 3 lata pod blokiem, przyszła klientka odpaliła i pojechała, jak zgasila to już nie odpalił.
Najciekawsze jest to, że potrafi zapalić nie wiadomo kiedy i z jakiego powodu. Poszedłem pokręcić, żeby zobaczyć ciśnienie paliwa i zapalił. Chodził, gasilem i odpalal przez pół dnia, a później znowu kilka dni mu się nie chce.
-Nowy akumulator
-Rozrusznik sprawdzony
-Błędów na kompie żadnych
-Widzi obroty wału
-Zawory scv w pompie sprawne
-Pompa wysokiego ciśnienia daje min 240 bar przy kreceniu (sprawdzone na kompie i manometrze)
-Na plaku chodzi dopóki go podaję
-Do wtrysków dochodzi paliwo
-Oleju nie przybywa
-Instalacja sprawdzona pod obciążeniem
-Oczywiście filtry i zapchane przewody też sprawdzone
-Rozrząd na miejscu
-Drugi kluczyk i immo gaśnie

Nie wiem co jeszcze sprawdziłem, ale czasami po prostu weźmie zapali, jak odpali to mogę nim jechać i nic się nie dzieje trochę muł jest, wtedy też żadnych błędów. Zastanawiam się nad wtryskami, ale czemu czasami zapali i może chodzić nawet cały dzień silnik idealnie pracuje. Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić je na przelew, bo tam wszystko pod pokrywą. Jak coś przypomni mi się to napisze. Może ktoś już miał taki temat, ewentualnie jest biegły w tych silnikach

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Masy posprawdzaj,
a wtryski też można oddać do sprawdzenia na stole

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Masy sprawdzone, wyczyszczone. Wiem że można i w ostateczności je wyjme. Tylko nie umiem zrozumieć co się z nimi dzieje skoro czasami zapali i chodzi jak złoto...

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
A pompa ile daje gdy nie odpala , też 240?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Masz może oscyloskopy? Można by było sprawdzić czy steruje wtryskami jak nie odpala

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Zapomniałem napisać, że jest wysterowanie na wtryski.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Jeżeli ciśnienie ok, steruje wtryskami, powietrze dostaje to powinien zapalić - chyba że wtryski wieszają
A zalewales mu nowe paliwo ? Czy jest te 3 letnie?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Paliwo podawałem nowe, bezpośrednio do pompy. Jeszcze moge zmierzyć ciśnienie w cylindrach i sprawdzić świece chociaż one nie biorą udziału teraz (tak mi się wydaje, bo nie znam tego silnika)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Tak naprawdę nie pozostaje nic innego jak rwać wtryski, żeby mieć pewną odpowiedź.
I pewnie tu będzie przyczyna, bo gdzież by indziej skoro już tyle ogarnąłeś... Może nawet jak je przepchnie na próbniku konkretnym ciśnieniem, to odżyją ;)
Gorzej jednak, jak wtryski okażą się ok, to wtedy pozostanie uciekać z tematem...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
@lukkiwlkp chcesz mnie obrazić :D:D

No mi nic innego nie przychodzi już na myśl. Rozumiem jakby nie odpalal w ogóle, ale co jakiś czas przecież chodzi i nawet jeździ

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
a czujnik obrotow walu nie wariuje ? jak nie chce odpalic to widzi obroty ?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Widzi obroty. Wtryski wyjęte, poszły do sprawdzenia. Dla mnie to będą wtryski, bo były zalepione z zewnątrz od plaka, albo czegoś innego. Zobaczymy jutro

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zalepione pewnie były od podkładek. Wtryski jak zawsze nie będą trzymały tolerancji a to niestety jest nieregenerowalne denso ;/ Za późno zajrzałem ale ja bym je Liqui Moly potraktował na początek. Wiązkę sprawdzałeś, ale poszarp ją jak nie będzie chciał odpalić. Walczyłem kiedyś z dziadem, tylko u mnie odpalał. Beznadziejny układ paliwowy dla mechanika bo niczego sprawdzić na silniku nie można.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Wtryski dają wszystko na przelew. Skąd wziąć, ktoś wie?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Gość powiedział otwarcie regeneracja jednego wtrysku 400 + robota, ale gwarancja do bramy. Nie regeneruje się, nie przynosi to efektów. Także szukanie używek

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
504-496-009 gość ma toyotki z uk.Nie bawi się w złomy i podchodzi do sprzedaży części całkiem uczciwie.
Byłem u niego dwa dni temu i brałem blachę do Avensis i alusy do Verso.
Gość naprawdę wydawał się na miejscu. Miejscowość Borki koło Strykowa.
Próbuj, może ma.

Ew. w Dmosinie obok jest drugi, ale z tamtym nie mogłem się nawet przez telefon dogadać, więc sobie odpuściłem jakiekolwiek załatwianie...

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Jutro dzwonię. Dzięki bardzo.
P. S nie mogę pojąć po co ludzie chcą inwestować w złom z 2000 roku tyle pieniędzy.

Do góry Bottom