Auto.Klinika
Zweryfikowany Mechanik
- Punktów
- 945
Panowie mam autko jak w tytule, skacze do tego grata z doskoku, a tylko mi miejsce zabiera. Silnik d4d 110KM. Auto stało 3 lata pod blokiem, przyszła klientka odpaliła i pojechała, jak zgasila to już nie odpalił.
Najciekawsze jest to, że potrafi zapalić nie wiadomo kiedy i z jakiego powodu. Poszedłem pokręcić, żeby zobaczyć ciśnienie paliwa i zapalił. Chodził, gasilem i odpalal przez pół dnia, a później znowu kilka dni mu się nie chce.
-Nowy akumulator
-Rozrusznik sprawdzony
-Błędów na kompie żadnych
-Widzi obroty wału
-Zawory scv w pompie sprawne
-Pompa wysokiego ciśnienia daje min 240 bar przy kreceniu (sprawdzone na kompie i manometrze)
-Na plaku chodzi dopóki go podaję
-Do wtrysków dochodzi paliwo
-Oleju nie przybywa
-Instalacja sprawdzona pod obciążeniem
-Oczywiście filtry i zapchane przewody też sprawdzone
-Rozrząd na miejscu
-Drugi kluczyk i immo gaśnie
Nie wiem co jeszcze sprawdziłem, ale czasami po prostu weźmie zapali, jak odpali to mogę nim jechać i nic się nie dzieje trochę muł jest, wtedy też żadnych błędów. Zastanawiam się nad wtryskami, ale czemu czasami zapali i może chodzić nawet cały dzień silnik idealnie pracuje. Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić je na przelew, bo tam wszystko pod pokrywą. Jak coś przypomni mi się to napisze. Może ktoś już miał taki temat, ewentualnie jest biegły w tych silnikach
Najciekawsze jest to, że potrafi zapalić nie wiadomo kiedy i z jakiego powodu. Poszedłem pokręcić, żeby zobaczyć ciśnienie paliwa i zapalił. Chodził, gasilem i odpalal przez pół dnia, a później znowu kilka dni mu się nie chce.
-Nowy akumulator
-Rozrusznik sprawdzony
-Błędów na kompie żadnych
-Widzi obroty wału
-Zawory scv w pompie sprawne
-Pompa wysokiego ciśnienia daje min 240 bar przy kreceniu (sprawdzone na kompie i manometrze)
-Na plaku chodzi dopóki go podaję
-Do wtrysków dochodzi paliwo
-Oleju nie przybywa
-Instalacja sprawdzona pod obciążeniem
-Oczywiście filtry i zapchane przewody też sprawdzone
-Rozrząd na miejscu
-Drugi kluczyk i immo gaśnie
Nie wiem co jeszcze sprawdziłem, ale czasami po prostu weźmie zapali, jak odpali to mogę nim jechać i nic się nie dzieje trochę muł jest, wtedy też żadnych błędów. Zastanawiam się nad wtryskami, ale czemu czasami zapali i może chodzić nawet cały dzień silnik idealnie pracuje. Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić je na przelew, bo tam wszystko pod pokrywą. Jak coś przypomni mi się to napisze. Może ktoś już miał taki temat, ewentualnie jest biegły w tych silnikach