• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trabant 601 Problemy z ładowaniem na trzech różnych regulatorach

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Witam Was.

Mam problem z ładowaniem. Już od dłuższego czasu ładowanie na poziomie 13.9V bez świateł, 13.6V ze światłami na trzech różnych regulatorach.
Sprawdzałem diody mocy przez żarówkę i wymuszony prąd 5A, wszystkie sprawne. Diody wzbudzenia wymienione i sprawdzone- sprawne.

Dziś chciałem sprawdzić sam alternator bez instalacji w aucie tym sposobem

Niestety, ale gdy alternator zasilany jest z akumulatora poprzez kable rozruchowe "-" na obudowe "+" na śrubę alternatora B+ i żaróweczka 0,6W między B+ i D+ wzbudzenia to po rozkręceniu wiertarką żarówka nie gaśnie, napięcie na akumulatorze 12,7V i nic. Po wsadzeniu alternatora do auta ładowanie działa poprawnie, a układ jest przecież taki sam jak w filmie...

Jakieś pomysły czemu poza autem układ nie chce współpracować? I ewentualnie gdzie szukać przyczyny niskiego ładowania? Kable wszystkie w dobrym stanie, nie zaśniedziałe, dołożone dodatkowe przewody masowe między sanki silnika i resztę karoserii. A dodam jeszcze tylko, że na samym alternatorze napięcie również niskie 13,9V, na światłach 13,7V

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Dodam jeszcze, że uzwojenia zarówno stojana jak i wirnika w porządku - Stojan 0.4 Ohm na wszystkich fazach, wirnik 5Ohm na komutatorze, 4,5 Ohm na uzwojeniu. Uzwojenie nie ma przebicia - mierzone induktorem do pakietu blach 250V i rezystancja Gigaohmy

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Problem rozwiązany. Powodem były regulatory, które w PRL były ustawione na 14V. Po wymianie na łodzką Erne 9D wszystko działa prawidłowo i ładowanie na poziomie 14.4V

Do góry Bottom