• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Urwany przewód wzbudzenia alternatora

Aron12

Nowy
Punktów
0
Witam, tydzień temu zapaliła mi się kontrolka ładowania akumulatora, mechanik stwierdził walnięty regulator i go wymienił, kilka dni później kontrolka zaczęła czasami wyskakiwać lecz znika gdy zwiększę obroty, jak kontrolka znika po dodaniu gazu to ładowanie jest normalne, wszytsko wskazuje na urwany przewód wzbudzenia i teraz moje pytanie czy to trzeba robić od razu czy mogę z tym jeździć i tylko zwiększać obroty gdy kontrolka się zapali aby było ładowanie. jestem za granicą i za miesiąc zjeżdżam do Polski wolałbym to zrobić na miejscu u mojego mechanika ponieważ do tych nie mam zbytnio zaufania i są bardzo drodzy a sam o mechanice nie mam zbyt dużo pojęcia. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
681
Miasto
WLKP
Rozpisałes sie tylko nikt nie wie o czym piszesz.Wiadomo tylko o przewodzie wzbudzenia.

Aron12

Nowy
Punktów
0
Rozpisałes sie tylko nikt nie wie o czym piszesz.Wiadomo tylko o przewodzie wzbudzenia.
Dobra to w skrócie ? Czy jeżeli jest urwany to mogę z nim jeździć przez miesiąc skoro akumulator ładuje się gdy zwiększę obroty

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Taniej szukać mobilnego mechanika albo lawety jak się okaże, że jednak nie ładuje w trasie xD jak lubisz ryzyko to miernik w dłoń i zobacz jakie ma ładowanie, co to za wechikuł?

Aron12

Nowy
Punktów
0
Taniej szukać mobilnego mechanika albo lawety jak się okaże, że jednak nie ładuje w trasie xD jak lubisz ryzyko to miernik w dłoń i zobacz jakie ma ładowanie, co to za wechikuł?
Jak nie ma kontrolki to ładowanie jest dobre bo sprawdzaliśmy, samochód to Seat Leon 2004 1.6

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Gdybyś miał urwany przewód to tej kontrolki nie miał byś zaraz po przekreceniu stacyjki. Zapewne twoja usterka nie została naprawiona dokładnie. A sytuację którą opisujesz może świadczyć chociażby o wytartych pierscieniach komutatora . Gdybyś zregenerowal to sobie rzetelnie lub też kupił drugi miał byś spokój na kolejne parę tys. km
Automatyczne połączenie postów:

Gdybyś miał urwany przewód to tej kontrolki nie miał byś zaraz po przekreceniu stacyjki. Zapewne twoja usterka nie została naprawiona dokładnie. A sytuację którą opisujesz może świadczyć chociażby o wytartych pierscieniach komutatora . Gdybyś zregenerowal to sobie rzetelnie lub też kupił drugi miał byś spokój na kolejne parę tys. km
A i jeszcze dodam w przypadku tego samochodu warto sobie zajrzeć do skrzynki bezpiecznikow na akumulatorze bardzo często lubi się tam grzać wszystko

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
681
Miasto
WLKP
Sprawdz instalacje tą od strony aku do alternatora.Na początku sie pisze jaki samochód a nie jaki problem.

Do góry Bottom