• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

usuwanie klapy gaszącej, blad p2112 oraz brak wypalania dpf

bebe123

Początkujący
Punktów
0
seat leon 2 rok 2008, 1.9tdi BLS
witam mam pytanie, pojawił się błąd p2112 co oznacza że klapa gasząca jest cały czas w pozycji zamkniętej przez co nie regeneruje się dpf. moje pytanie brzmi następująco czy wyprogramowanie klapy gaszącej rozwiąże problem z regeneracją dpf oraz błędem p2112? swego czasu był problem z brakiem reakcji na gaz w losowych momentach ale odkąd jest błąd p2112 przez chwile samochód jedzie normalnie przy pewnych obrotach chwilę go jakby nie wiem przydlawi wchodzi w tryb awaryjny i jedzie normalnie, ale w końcu wszedł całkowicie w tryb awaryjny przez dpf. moim pytaniem jest również jak wygląda wyprogramowanie tej klapy, można wyprogramowac ją samą czy lepiej od razu klapy wirowe czy egr? oraz jaki mniej więcej jest koszt takiej usługi.
p.s błąd p2112 pojawił się po ostatniej wizycie u mechanika ale dzięki temu samochód jeździ normalnie nie odcina reakcji na gaz, niestety z tym były poważne komplikacje ponieważ wielu mechaników elektryków nie potrafiło sobie poradzić z tym problemem.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
Wywal DPF, zrób mapę i jeździj. 1.9 TDI i tak nie spełnia Euro5, więc akurat w tym wypadku pożytek z filtra żaden.

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Sprawdź lepiej czy wydech(DPF) czysty. Jak czysty to napraw klapę (nie jest to żaden problem dla prawdziwego mechanika) jak brudny usuwaj zło "ekologiczne" i rób mapę.

bebe123

Początkujący
Punktów
0
kurde powiedzieli mi 1200zł za usuniecie dpf, troszke zbyt kosztowne to jest. chyba ze sa jakies sposoby jak to zrobic samemu czy po tanszych kosztach, dajcie znac

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
kurde powiedzieli mi 1200zł za usuniecie dpf, troszke zbyt kosztowne to jest. chyba ze sa jakies sposoby jak to zrobic samemu czy po tanszych kosztach, dajcie znac

robota nie jest skomplikowana, są dwie rzeczy do zrobienia: fizyczne usunięcie filtra i wyprogramowanie ze sterownika
1- wycinasz puszkę z dpf'em i montujesz w tym miejscu rurę
lub lepiej rozcinasz puszkę, wydłubujesz "nadzienie" i zaspawujesz- nie widać ingerencji

2. podłączasz programator i po naciśnięciu kilku razy enterem na komputerze modyfikujesz oprogramowanie

jeżeli masz fleksa, spawarkę, młotek, kilka kluczy, komputer, programator oraz wiedzę i umiejętności to robota wychodzi prawie za zero. ba, można trochę zarobić sprzedając zawartość filtra (cenne metale i inne takie)

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Dalej nie wiadomo czy czarno z tyłu czy nie .Jak czysto i DPF git a wycinać bo klapa zepsuta to nie jest to mądre. Nawet bardzo głupie. Tak czy tak za stówkę nikt kolego tego nie zrobi.

Do góry Bottom