• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelniacz wału Megane 3 1.6

Punktów
8
Witam pacjent to Megane 3 1.6 110KM kod silnika K4M R858.
Wymieniałem rozrząd i uszczelniacz wału profilaktycznie żeby nie ciekł lecz niestety nowy cieknie.Zdejmowalem rozrząd już 2 razy i wymieniałem uszczelniacz oryginalnie ma iść uszczelniacz 35x47x7 i bez sprężynki lecz ten stary który nie ciekł miał sprężynkę i miał wymiary 35x47x6.Najpierw założyłem elring i ciekło mniej potem założyłem oryginał i ciekło gorzej a uszczelniacz założony prawidłowo.Czy mam założyć że sprężynką 35x47x6?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
wiesz za co odpowiadają rozmiary simmeringu?
tak dla przypomnienia: średnica wewnętrzna, średnica zewnętrzna i wysokość (grubość)

możliwe, że wał jest trochę wytarty w miejscu gdzie przylegała warga oryginalnego uszczelniacza i dlatego cieknie. więc można wymienić wał na nowy lub "przesunąć" miejsce uszczelnienia, czyli w twoim przypadku o 1mm.

podejrzewam, że ktoś tam już był i miał dokładnie takie same przygody jak ty.
choć jak patrzę, to Internety podają obydwa wymiary. więc zakładaj jaki był i nie kombinuj. do tego zwróć uwagę, czy nie jest kierunkowy i w którą stronę.

Do góry Bottom