• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony gwint korektora siły hamowania

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Jak jest abs to korektora nie ma ...

Albo jedno albo drugie ... razem nigdy nie występowały
Kiedyś chyba bywało w tańszych autach, że był abs tylko na przedniej osi i wtedy może był korektor ale nie jestem pewien na 100%

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
U mnie we fiucie 500 jest fabrycznie ABS i korektor, a wydaje mi się, że jeszcze w kilku innych widziałem takie rozwiązanie. I właśnie zastanawiałem się skoro jest ABS to po co korektor. Chyba tylko na wypadek awarii ABS.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Literówka, pisałem o 600. W rowerze też mam na grodzi jakiś wyglądający jak korektor klocek który łączy przewody idące pod podłogą z tymi wychodzącymi z pompy ABS.
Trzeba by się zagłębić w temat bo możliwe że takie wariacje były w starszych autach

Fenix9009

Początkujący
Punktów
2
Gwint do odratowania. Sugestia . Weź wiertło i rozwieć te dwa uszkodzone zwoje, będzie trzymać na 100% . Pamiętaj gwint trzyma tylko na 2-3 zwojach z wyjątkiem specjalnych gwintów. Nie używaj gwintównika - gwint hamulcowy jest stożkowy.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
gwint hamulcowy jest stożkowy.
Nie ma czegoś takiego jak "gwint hamulcowy", a już na pewno nie jest stożkowy. Miałeś chyba na myśli gwinty zbieżne, np rurowe bsp albo npt gdzie połączenie uszczelnia się na gwincie. W układach hamulcowych masz normalne gwinty metryczne, a uszczelnienie jest na końcu przewodu.

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Gwint do odratowania. Sugestia . Weź wiertło i rozwieć te dwa uszkodzone zwoje, będzie trzymać na 100% . Pamiętaj gwint trzyma tylko na 2-3 zwojach z wyjątkiem specjalnych gwintów. Nie używaj gwintównika - gwint hamulcowy jest stożkowy.
Hmm, chytry plan, może się udać. Chociaż z drugiej strony jest trochę głębiej uszkodzony.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Mam pomysł. Pojedz na łake i z calej sily rzuc z zamknietymi oczami tym korektorem a potem podzwon po szrotach i kup drugi. A jak bedziesz go rozkrecał to podgrzej bo znow bedziesz musial jechac drugi raz na ta łąke.

Fenix9009

Początkujący
Punktów
2
To prawda , nie jest to jakaś fachową nazwa - gwint hamulcowy. Ale jest tam stożek, poprawiałem kilka razy M10x1 i niestety później nie trzymało.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ale jest tam stożek, poprawiałem kilka razy M10x1 i niestety później nie trzymało.
Stożek to masz na końcu przewodu i on jest uszczelnieniem, gwint nie ma nic do tego, no chyba ze "poprawiłeś" tak jak wazzup że nie dało się dokręcić i docisnąć przewodu.

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Mam pomysł. Pojedz na łake i z calej sily rzuc z zamknietymi oczami tym korektorem a potem podzwon po szrotach i kup drugi. A jak bedziesz go rozkrecał to podgrzej bo znow bedziesz musial jechac drugi raz na ta łąke.
Nie pojadę na łąkę bez hamulców ale dziękuję za wspaniałomyślną radę. Rzucę korektorem na podwórku, może zadziała.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Przeróbki hamulców są zabronione jakby ktoś pytał, dowodzik rejestracyjny myk do wydziału komunikacji i samochodzik na lawetę, już donosik leci na policję

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Kiedyś chyba bywało w tańszych autach, że był abs tylko na przedniej osi i wtedy może był korektor ale nie jestem pewien na 100%
a po co komu abs na przednich kołach? Żeby sobie dupą w zakręcia pozarzucał, bez zaciągania ręcznego.
Niektórzy, to powinni podejść do ściany, na odległość łokcia i wykonać głęboki, gwałtowny skłon.
Zanim zaczną coś pisać.
Automatyczne połączenie postów:

Jak jest abs to korektora nie ma ...

Albo jedno albo drugie ... razem nigdy nie występowały
Zawsze występowały razem, obecnie chyba już niekoniecznie.

wad53

Uczestnik
Punktów
0
a po co komu abs na przednich kołach? Żeby sobie dupą w zakręcia pozarzucał, bez zaciągania ręcznego.
Niektórzy, to powinni podejść do ściany, na odległość łokcia i wykonać głęboki, gwałtowny skłon.
Zanim zaczną coś pisać.

no to napisałem, że nie jestem pewien, sprawdzę jeszcze

"W dwukanałowym układzie ABS dwa czujniki mierzą prędkość obrotową obu przednich kół. Na tej podstawie sterownik steruje ciśnieniem płynu i wartościami siły hamowania na każdym z nich. KOŁA TYLNE NIE SĄ WTEDY STEROWANE PRZEZ UKŁAD ABS, A CIŚNIENIE W ICH OBWODZIE JEST UZALEŻNIONE OD DZIAŁANIA TYPOWEGO KOREKTORA SIŁY HAMOWANIA ZALEŻNIE OD OBCIĄŻENIA. Układ tego rodzaju oznacza się symbolem 2/2, co odpowiada możliwości oddzielnej regulacji ciśnienia w dwóch obwodach - kanałach (przedniego prawego i przedniego lewego koła) oraz niezależnemu pomiarowi prędkości obrotowej dwóch przednich kół. Zalety tego rozwiązania to prosta konstrukcja i niskie koszty wytwarzania, a wada - mniejsza skuteczność niż układów 3- i 4- kanałowych." Żródło: Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Budowa, obsługa, diagnostyka i naprawa WKŁ
Zanim zaczną coś pisać.

Więc nie rób ze mnie debila.

Ostatnia edycja:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
no to napisałem, że nie jestem pewien, sprawdzę jeszcze

"W dwukanałowym układzie ABS dwa czujniki mierzą prędkość obrotową obu przednich kół. Na tej podstawie sterownik steruje ciśnieniem płynu i wartościami siły hamowania na każdym z nich. KOŁA TYLNE NIE SĄ WTEDY STEROWANE PRZEZ UKŁAD ABS, A CIŚNIENIE W ICH OBWODZIE JEST UZALEŻNIONE OD DZIAŁANIA TYPOWEGO KOREKTORA SIŁY HAMOWANIA ZALEŻNIE OD OBCIĄŻENIA. Układ tego rodzaju oznacza się symbolem 2/2, co odpowiada możliwości oddzielnej regulacji ciśnienia w dwóch obwodach - kanałach (przedniego prawego i przedniego lewego koła) oraz niezależnemu pomiarowi prędkości obrotowej dwóch przednich kół. Zalety tego rozwiązania to prosta konstrukcja i niskie koszty wytwarzania, a wada - mniejsza skuteczność niż układów 3- i 4- kanałowych." Żródło: Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Budowa, obsługa, diagnostyka i naprawa WKŁ

Więc nie rób ze mnie debila.
a było to w ogóle stosowanie w jakiś samochodach, czy tylko na papierze zostało?

Do góry Bottom