• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[UWAGA] Zestaw sprzęgła LUK 623332500 do Citroen/Peugeot 1.6HDI

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Nie ukrywam, że zaciekawił mnie temat styropianu. O co chodzi?
O to ze te czarne granulki powiem w skrocie nie byly zaplanowane w bialym granulacie(jak sie zmieszalo to jak mieli to rozdzielic?) i zeby sie ekonomicznie a nawet z zyskiem pozbyc problemu to zrobili styropian z wada a zeby ludzie go kupili to zrobili odpowiednia reklame i nazwe ktora miała zadziałac umysłowo/psychologicznie na klienta(czyt.kupcie ten z kropkami,bedzie wam w domu zajebiscie cieplo itd. a my sie pozbedziemy problemu czyli legalnie sprzedali towar z wada)Tak jak LUK te dociski,poszły z wadą to zrobili pod niego film ze tak ma byc i rece umywamy.Naklepali tysiace sztuk z wadą bo jak robicie przy autach kazdy wie od kiedy sprzegla isnieja to czegos takiego niema i ma nie byc zarowno przed jak i po montazu docisku.
Historie o styropianie znam ze samego zrodła bo ktos przy tym pracował akurat w tym czasie co była afera i tak mi sie przypomniało jak zaczalem czytac historie Michała ze sprzegłem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No zobacz a do dziś sprzedają ten styropian

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Jednomas w 2.0 TDI cr to rezonans i hałas przy przyspieszaniu na obciążonym silniku.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
No zobacz a do dziś sprzedają ten styropian
wiem cale zamieszanie bylo min 15 lat wstecz,ale dlugo go nie było potem,Obecnie od jakiegos czasu jest od nowa bo sobie przymonieli jak to sie kiedys robiło biznes, najwidoczniej bład/problem obrocił sie na korzysc a tak naprawde on nic nie wnosi do tematu pozatym ze jest drozszy,ale wazne ze ludzie w to wierza i jest OK jak z wieloma innymi rzeczami np w motoryzacji a ludzmi mozna bardzo dobrzei łatwo manipulować,ostatnie 2 lata to udowodniły.Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wiem cale zamieszanie bylo min 15 lat wstecz,ale dlugo go nie było potem,Obecnie od jakiegos czasu jest od nowa bo sobie przymonieli jak to sie kiedys robiło biznes, najwidoczniej bład/problem obrocił sie na korzysc a tak naprawde on nic nie wnosi do tematu pozatym ze jest drozszy,ale wazne ze ludzie w to wierza i jest OK jak z wieloma innymi rzeczami np w motoryzacji a ludzmi mozna bardzo dobrzei łatwo manipulować,ostatnie 2 lata to udowodniły.Pozdrawiam
Wyjaśniłeś jedną z zagadek które mnie trapiły przez lata to i ja się odwdzięczę, niedawno dowiedziałem się o tym:
https://www.medonet.pl/choroby-od-a...o-to-jest---wyjasniamy-,artykul,51951888.html
Jak ktoś pytał co to jest takie nitki które widzimy przed oczami

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
W samochodach oryginalnie z jednomasem też było skrzynie słychać. 4cylindrowe silniki mają duży rezonans.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie polecam do tego modelu montować rozrządu z INA

3x montowałem i demontowalem rozrzad …ten co te pompy robi, nie dostaje miski ryżu ….tylko popatrzeć może
Takie dziadostwo

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Oem tez ma jedna dziurę więcej ? Ma to niwelować metalowa uszczelka
K….y. robią jedna do 10 modeli

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
u mnie z ośki i krzywej płaszczyzny pompy
pompa wody powinna mieć do jednej z wersji : powiedzmy 8 śrub
robią wszystkie na 9 i dają uszczelkę metalową, żeby zatkać dziurę
tyle w teorii ......praktyka pokazuje, żeby to działało płaszczyzna pompy musi być prosta

to ich po prostu przerasta

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Po trzech miesiącach przepychanki LUK nadal nie uznał rekalamacji argumentując, że nie ma podstaw i ja źle zamontowałem sprzęgło. Dodam tylko, że od momentu założenia sprzęgła Borg&Beck problem piszczącego łożyska nie występuje i przejeździło auto na nim już więcej niż na Luku więc albo mi udało się przypadkiem dobrze założyć albo Borg&Beck produkuje lepsze sprzęgła niż LUK...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
I teraz odwieczny dylemat, ciąć się z nimi, czy olać sprawę ?

Ewentualnie, poprosić żeby te białe kołnierzyki techniczne przyjechały i nadzorowały montaż sprzęgła od A do Z :D
Tylko to trzeba mieć trochę czasu wolnego... i samozaparcia. Dodatkowo klient musi się wykazać nie lada wyrozumiałością i czasem wolnym.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Tak apropo to też montuje tego Borg&Beck jak mam go do wyboru. W sumie nic o nim nie wiem, ktoś mi go kiedyś polecił i o dziwo nie miałem żadnych problemów

Do góry Bottom