• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B 98r. LPG X18XE kopci

angeelo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Działdowo Warmińsko-Mazurskie
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z moim drugim"starym" autem.
Auto to Opel Vectra B 1,8 z LPG sekwencją o kodzie silnika X18XE.
Gdy auto się zagrzeje(choć nie zawsze) poprzez np stanie w korkach, mocniejsze depnięcie w pedał itd strasznie kopci z wydechu na niebiesko i śmierdzi olejem.
Nie dzieje się to zawsze jak auto postoi i silnik jest zimny to nie kopci, przy delikatnej jeździe też nie a przy ostrzejszej pojawia się dym. Największy problem jest przy przegrzaniu w korkach to wtedy kopci tak jakby palił się tył auta.
Oleju oczywiście ubywa(mam też wieczny problem z uszczelką pod pokrywą zaworów z której cały czas się sączy tzn spływa po bloku i kapie lekko), płynu chłodzącego nie ubywa i jest czysty.
W momecie gdy zaczyna kopcic zapala się check i auto robi się słabe, błąd jest odnośnie przepływomierza powietrza nie pamiętam chyba 0100, ale jak postoi błąd znika i auto chodzi normalnie.
Wstępnie stawiam na pierścienie, jakieś 2 lata temu była robiona głowica wymieniane zawory i uszczelniacze.
Wczoraj po odpaleniu auto chodziło w miarę normalnie ale kopciło znowu na biało dużo mocniej niż inne auta a po dodaniu gazu była już sporawa biała chmura, da się nim jakoś jeżdzić w trakcie jazdy powiedzmy że nic nie zauważam ale ma takie napady że jak jest ciepły i sie nim mocniej "pociska - oczywiście dla inny aut to normalna jazda" to robi sie słabszy i zaczyna walić z wydechu chmurą ciemnego dymu.
Może ktoś się spotkał z czymś takim?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Kopcenie po staniu w korku wskazuje na puszczanie uszczelniaczy na zaworach. Olej zbiera się w cylindrach i przy dodaniu gazu go przepala.

angeelo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Działdowo Warmińsko-Mazurskie
a jak np poszły by pierścienie to kopcił by cały czas? chyba czeka mnie rozbiórka silnika... zastanawia mnie to że ok 2 lata temu wymieniłem wszystkie zawory ssące + wszystkie uszczelniacze i już by to padło

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
może wymieniłeś uszczelniacze ale nie koniecznie prowadnice zaworów, a jeśli one są wybite to uszczelniacze szybciej sie zużywają

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Jak dla mnie to właśnie pierścienie. To niemalże typowe dla podjechanych tych silników. Uszczelniacze raczej nie zostawiały by chmury na rozgrzanym silniku a tym bardziej przy "deptaniu". Tak czy inaczej jak już zdejmiesz głowicę to warto też zdjąć miskę i wymienić te pierścienie. Zobacz też jak wyglądają cylindry czy nie mają dużego progu. Na jakim to oleju jeździ?? Pamiętaj, że oplowskie silniki nie lubią minerala.

Do góry Bottom