• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B DTi problem z podciśnieniem

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Oscyloskopu nie posiadam,nawet nie wiem gdzie się udać i kto może mieć... .
Sprawdziłem przed chwilą op-com'em obroty jałowe.Na rozgrzanym silniku wartość wynosi 845-855 obr/min. .Jak odepnę przepływke to wartość powietrza jest "0" ,na podpiętej 440-460 mg/suw(chyba nie pomyliłem jednostek).Z przepływką czy bez silnik na postoju pracuje tak samo.Po odpięciu przepływki wywala błąd przepływomierza.Przepuszczam,że przepływka źle czyta.Przepływka po zdemontowaniu była trochę zaoliwiona,to spryskałem ją trochę alkoholem.Wartości na op com bez zmian,tylko MID wskazuje teraz spalanie chwilowe 1.3l a przed czyszczeniem przepływki było 1.2l.No chyba że MID świruje.

Da się jakoś sprawdzić nr.przepływki po nr.VIN?

Edit:

Nie wiem co to cokolwiek da,ale checka wywala na postoju i jak na biegu dotaczam się do skrzyżowania.Jak dodam gazu to check znika,auto jedzie normalnie.

Ostatnia edycja:

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Sprawdziłem przed chwilą op-com'em obroty jałowe.Na rozgrzanym silniku wartość wynosi 845-855 obr/min. .Jak odepnę przepływke to wartość powietrza jest "0" ,na podpiętej 440-460 mg/suw(chyba nie pomyliłem jednostek).Z przepływką czy bez silnik na postoju pracuje tak samo.Po odpięciu przepływki wywala błąd przepływomierza.Przepuszczam,że przepływka źle czyta.Przepływka po zdemontowaniu była trochę zaoliwiona,to spryskałem ją trochę alkoholem.Wartości na op com bez zmian,tylko MID wskazuje teraz spalanie chwilowe 1.3l a przed czyszczeniem przepływki było 1.2l.No chyba że MID świruje.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia

Da w necie pełno a i tu luknij posty mechanik.k

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Oglądam przepływki z bosch'a na necie i widzę sporą rozbieżność cenową.Przepływomierze boscha są od 0k.250 do 350zł.Skąd taka różnica cenowa?.I jeszcze jedno,jest jakaś różnica po między przepływką z końcówką nr.428 a 180 ?Można je zamieniać czy nr.musi się zgadzać?.

Pytanie z innej beczki-mam na liczniku 708 tys. ile tak mniej więcej wytrzymują te silniki?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Zrobiłem test przepływki w jeździe.Początkowo ja miałem jeździć a sąsiad miał sprawdzać pomiar.Całość nie trzymała się kupy to posadziłem sąsiada za kierownicą a sam gapiłem się w lapka jak wryty i to dosłownie!.

Powietrze zasysane-postój-460 mg/suw jazda miejska 750 mg/suw autostrada (140km/h) 950-1000 mg/suw.
Temp.powietrza wlotowego-postój-+20*C jazda miejska +20*C autostrada +20*C

Temp.na podwórku była w tym momencie 1st.na plusie,MID też pokazywał + 1st. a przepływka sztywno +20st?
Pomiar powietrza wlotowego,nie jestem pewien,ale skoro na postoju było 460 mg/suw to w czasie jazdy wartość ta powinna spadać?(np.praca turbo?)

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Wg.ASO opla nr.na przepływce nie mają znaczenia,ich zdaniem to ja mam szukać przepływki wg.nr.wkładu natomiast końcówki nr. 180 i 428 lub inne to tylko nr.obudowy.Pracownik mówił też że powietrze u nas na śląsku jest jakie jest i z tego względu warto wymieniać filtr powietrza dwa a nawet trzy razy w roku.
Przepływke kupiłem na necie czekam niecierpliwie na przesyłkę :)

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Przepływka wymieniona,oryginał z boscha za 290 zł .Wymiana przepływki nie rozwiązała problemu,temp.powietrza wlotowego waha się pomiędzy 14 a 16 *C ,na podwórku jest -2*C .Co gorsza,po wymianie przeplywki ciągle świeci się check i błąd P0400(3) krytycznego nr 1 . Na starej przepływce nie ma żadnych błędów.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie,ale jak zrobiło się zimniej to auto muli na całego max.obroty w jeździe 2500rpm. potem to tylko wycie i duże spalanie.Ten błąd P0400(3) krytycznego nr.1 to faktycznie pompa czy na nowa przepływka jest walnięta?.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Błąd P0400 - układ krytyczny 1 to układ zasilania w paliwo, krytyczny numer 2 to cały układ powietrza (podciśnienia), łącznie z klapami zawirowania i siłownikiem pneumatycznym, egr, pompą VAC czy zaworkiem sterującym zaworem turbiny. Jeżeli to nie jest sprawa związana z podciśnieniami to być może jednak coś z pompą wtryskową albo wtryskami i układem zasilania w paliwo. Jeśli przyspieszasz i wtedy kontrolka check gaśnie to sugeruje układ podciśnienia, z kolei zwiększone zużycie paliwa wskazuje na złą dawkę i to może być oznaka problemów z pompą ale także z przepływomierzem bądź czujnikami, bo zafałszowują dane i dawki paliwowe wariują.
W opcomie masz możliwość regulacji obrotów silnika (bieg jałowy) o ile pamiętam, ważne by obroty wału były równe połowie obrotów wałka krzywkowego pompy. Poza tym możesz spróbować programowo (także opcomem) zmniejszyć pracę zaworu EGR - dla silnika DTH, dla DTL ta opcja jest niedostępna...
Zainwestuj w baterię do laptopa i pomierz parametry jak radzą koledzy, to podstawa do dalszej dyskusji...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Obroty biegu jałowego mam ustawione na 850.Myślałem aby obniżyć do 800,ale z drugiej strony mam obawy czy nie zmuli go przy np.ruszaniu.Pogoda jest jaka jest więc wykorzystałem okazję i zdemontowałem przy silniku co umiałem.Jak zdemontowałem tę kopułkę na dolocie wraz z EGR to dałem to do góry nogami i w ten otwór co przytyka EGR wlałem trochę ropy.Ropka po chwili zleciała w stronę EGR ,ale to jak by przeciekało nie przez nie dociskający EGR a przez tę metalową tulejkę.Tę kopułkę z dolotu kupiłem na szrocie,wyczyściłem przykręciłem EGR nalałem ropy i zostawiłem na noc,ropa nie ściekła.Po tej wymianie znikło to dziwne wycie i jest nieco lepiej.Przepływkę mam założoną starą bo na tej nowej ciągle wali P0-400(3) krytycznego 1,na starej błędu nie ma.

Kolego mógł byś mi wyjaśnić o co chodzi z tym zmniejszeniem pracy EGR?EGR mam ustawiony na "0",korekcja paliwa przy rozruchu +2,Korekcja paliwa "0" i jeszcze jakiś parametr "0" ,obr.jałowe chyba +1 jak się nie myle.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
2,0DTI to dwa silniki - X20DTH/Y20DTH, które nie różnią się mocą, mają natomiast inne normy emisji spalin (E2/E3) przez co zawory EGR są różne i nie są zamienne (plastikowy albo stalowy - tak obrazowo tłumacząc), ponadto silniki mają nieco inny moment obrotowy osiągany przy różnych prędkościach obrotowych silnika. Niby to detal ale bardzo istotny bo sam osprzęt silnika także się nieco różni w obu przypadkach. Trzeba to mieć na uwadze...
Jeśli pompa VAC traci szczelność to zaczyna puszczać olej silnikowy do układu podciśnień a wówczas kwestią czasu jest wywalanie całej palety błędów, które niekoniecznie kojarzą się z podciśnieniami. Możesz mieć błędy bezpośrednio odwołujące się do przepływomierza, do turbiny (odchylenie dodatnie/ujemne - to pierwsze oznacza, że ciśnienie doładowania jest za niskie, drugie odwrotnie), do zaworu EGR (słaby przepływ gazów recyrkulacyjnych), także do czujników czy wspomniany ogólny błąd układu krytycznego - 1 albo 2 gdzie może się okazać, że to wada jednego bądź więcej EZ albo i nie... a te także są różne dla obu wersji silnikowych. Sam przepływomierz również najlepiej jest dobrać po numerze VIN, w ASO podadzą numer oryginału i można po nim szukać "zamiennika".
W zaworze jest gumowa membrana, która rozpuszcza się wskutek właściwości oleju, to samo tyczy się takiego zaworka pneumatycznego sterującego klapami (zmiana długości kolektora ssącego). Trzeba to sprawdzić, zassać gruchą by mieć pewność, że są szczelne. Wszystkie wężyki, połączenia, gumowe kolanka - ogólnie cały układ podciśnień, to strasznie czuły i wrażliwy układ.
Co do zapytania - dokładnie tam gdzie wspomniałeś, tam gdzie ustawiasz sobie dawkę rozruchową i paliwową, możesz także wpływać na zakres pracy/wydajności zaworu EGR. Jeśli nic tam nie było grzebane to ta wartość jest na "0", ustaw ją na "- 20" (bo mniej się nie da) i zaprogramuj, wartość powinna zostać zapamiętana przez sterownik. Dawkę rozruchową możesz zwiększyć, dawkę korekcyjną również, maksymalny przyrost to 5%. Dla silników z przebiegiem to nawet lepiej kiedy się ją zwiększa bo staje się żwawszy. Czwartą pozycję pomiń, zostaw tak jak jest bo 850 RPM to wartość optymalna. Jeśli będzie źle to zawsze możesz wrócić do nastawów początkowych.
Takie dane można modyfikować z pewnością w silnikach Y20/22DTH oraz w X20DTH.
Przebieg - jeśli to 720 tkm to już bardzo zacnie :). To mocarne, to znaczy pancerne wręcz silniki i w zasadzie nic się w nich nie psuje, z powodzeniem jeżdżą bez napraw 500 tkm. ;)

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Korekcja pracy EGR dałem na "-20" korekcja dawki paliwa "+3%" dawka przy rozruchu "+2%" bieg jałowy "+10" .Po tej modyfikacji jest lepiej,mam wrażenie jak by turbo wcześniej wstawało(to takie moje odczucie).Po tej modyfikacji auto tak ze dwa,może trzy razy zrobiło się nadwyraz dynamiczne,tak jak by pod maską był silnik benzynowy a nie diesel.Na gaz tez zareagował nadwyraz żwawo jak by mała rakieta.Nie przypominam sobie aby ten silnik był kiedykolwiek taki żwawy,no chyba że już przywykłem do tego auta... .Co do przebiegu to masz rację,gdy by nie pompa to był by to pancerny silnik,aczkolwiek patrząc na koszty utrzymania to koszt regeneracji pompy wcale nie jest taki wysoki.Ciekawi mnie też turbo.Inni na necie piszą że ich VB ma po ok.200 tys. i padło im turbo ja mam ponad 700 na blacie i turbo nie ruszane.Tak z ciekawości,wydajność turba sprawdza się wyłącznie op-com'em czy można też go oddać do warsztatu na zrobienie pomiaru?.Jak by koszt sprawdzenia turbo nie był wysoki,np.100zł to zdemontował bym i oddał bym turbo do sprawdzenia.Może i bym stracił ale przynajmniej wiedział bym w jakim stanie jest turbo.Czytałem też o łopatkach aby sprawdzić ich stan,tzn.sprawdzić czy są całe czy obgryzione jak by od myszy.Te łopatki sprawdza się po str.ciepłej czy zimnej?bo ja sprawdziłem od str.zimnej i są całe.Żal mi oddawać tego auta na szrot.W porównaniu do A6 v6 3.2 to ten opel jest bezawaryjny.Audi brata może i ma lepsze osiągi ale częściej stoi po warsztatach niż jeździ.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Korekcja pracy EGR dałem na "-20" korekcja dawki paliwa "+3%" dawka przy rozruchu "+2%" bieg jałowy "+10" .Po tej modyfikacji jest lepiej,mam wrażenie jak by turbo wcześniej wstawało(to takie moje odczucie).Po tej modyfikacji auto tak ze dwa,może trzy razy zrobiło się nadwyraz dynamiczne,tak jak by pod maską był silnik benzynowy a nie diesel.Na gaz tez zareagował nadwyraz żwawo jak by mała rakieta.Nie przypominam sobie aby ten silnik był kiedykolwiek taki żwawy,no chyba że już przywykłem do tego auta... .Co do przebiegu to masz rację,gdy by nie pompa to był by to pancerny silnik,aczkolwiek patrząc na koszty utrzymania to koszt regeneracji pompy wcale nie jest taki wysoki.Ciekawi mnie też turbo.Inni na necie piszą że ich VB ma po ok.200 tys. i padło im turbo ja mam ponad 700 na blacie i turbo nie ruszane.Tak z ciekawości,wydajność turba sprawdza się wyłącznie op-com'em czy można też go oddać do warsztatu na zrobienie pomiaru?.Jak by koszt sprawdzenia turbo nie był wysoki,np.100zł to zdemontował bym i oddał bym turbo do sprawdzenia.Może i bym stracił ale przynajmniej wiedział bym w jakim stanie jest turbo.Czytałem też o łopatkach aby sprawdzić ich stan,tzn.sprawdzić czy są całe czy obgryzione jak by od myszy.Te łopatki sprawdza się po str.ciepłej czy zimnej?bo ja sprawdziłem od str.zimnej i są całe.Żal mi oddawać tego auta na szrot.W porównaniu do A6 v6 3.2 to ten opel jest bezawaryjny.Audi brata może i ma lepsze osiągi ale częściej stoi po warsztatach niż jeździ.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Tester pokazuje rzeczywiste wartości, przy założeniu, że wszystkie czujniki są ok, układ zasilania w powietrze/paliwo czy podciśnieniowy działają prawidłowo. Jeśli wtedy wartości wytworzone nadążają za tymi żądanymi to znaczy, że jest ok. Zdjąć turbinę niby można ale po co?? Jak nie ma luzu na wałku (wspólny dla zimnej i ciepłej strony), jeśli nie dzwoni, nie szumi czy nie rzęcholi... Jeśli już oddawać do sprawdzenia to przede wszystkim tam, gdzie mają stół by taką turbinkę "puścić" coby sobie na różnych obrotach poganiała.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Łopatki po str.zimnej sprawdzałem ,ale jakoś nie wpadłem na pomysł by sprawdzić luz na osi.Jak złapię za oś po str.zimnej to jest wyczuwalny luz góra dół i na boki tak ok.1mm.Jak obracałem tym śmigiełkiem to nic nie tarło.Jak poruszałem tą osią wzdłużnie to miałem wrażenie jak by był ledwie wyczuwalny luz.Jak dam radę to jutro po pracy wybiorę się na pobliski szrot,ostatnio były tam dwie VB z dieslem to sprawdzę luzy na turbinach.Jak luzy będą mniejsze i nie będą chcieli za dużo do spróbuję kupić turbo.W każdym bądź razie jestem zadowolony vicia teraz spala ok.8.5l. w mieście trochę za dużo ale jest lepiej bo wcześniej miałem spalanie rzędu 10-11 L/100 .

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
W każdym bądź razie jestem zadowolony vicia teraz spala ok.8.5l. w mieście trochę za dużo ale jest lepiej bo wcześniej miałem spalanie rzędu 10-11 L/100 .

... mierzone pod dystrybutorem czy tylko operasz się na odczytach z MIDa?
Tak zapobiegawczo wlej sobie miksolu 2T podczas tankowania, do pół litra na zbiornik. To z pewnością nie zaszkodzi.
btw
MIDa też się programuje, jeśli się odczyty różnią od spalania rzeczywistego to trzeba przeprogramować. Język PL też ale to już inna bajka.

Ostatnia edycja:

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Spalanie sprawdzałem w ten sposób że op comem sprawdzałem ile paliwa mam w baku,resetowałem zużycie paliwa w mid'zie robiłem np.100km. po czy sprawdzałem op-comem ile mam w baku i ile auto spaliło wg.mid'a.Całość się pokrywała.Po za tym widzę że coś za często ostatnio jeżdżę tankować.Z tą mocą to jest coś dziwnie bo jak jechałem rano do pracy to auto znowu jechało jakoś tak lekko silnik był bardzo żwawy,jak by benzyniak,natomiast jak wracałem z pracy to silnik był delikatnie zmulony.Byłem też na szrocie sprawdziłem luz na turbo na zezłomowanej VB.Luz na boki był minimalny,mniejszy niż w mojej turbinie.Luzu wzdłużnego tam ta turbina nie ma,moja ma delikatnie wyczuwalny.Za turbo chcą 50zł pod warunkiem że sam to zdemontuję.Jak jutro dostanę wolne to pojadę na szrot i zdemontuje torbo.Nie jest to majątek ale warto spróbować.Ta "dziwna" moc pojawiła się jak dałem EGR na -20%. Gdyby kolega nie wspomniał o korekcie EGR to temat uznał bym za zamknięty.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Pojeździj i poobserwuj... btw - jaki olej silnikowy masz zalany?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Z tym miksolem to bez przesady, już po ćwiarze szpryce nie tłuką. Jak raz ma ducha, raz nie może kat się przypycha.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Z tym miksolem to bez przesady, już po ćwiarze szpryce nie tłuką. Jak raz ma ducha, raz nie może kat się przypycha.
Przesada jak przesada... zapobiegawczo... :)
Jest wielu zwolenników jak i przeciwników takiego wzbogacania mieszanki paliwowej a dyskusje co do tego by "lać albo nie lać" są od zawsze i jeszcze jakiś czas będą. Moim zdaniem, tam gdzie miękka mechanika pompy jest smarowana ON można lać.

Do góry Bottom