• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B DTi problem z podciśnieniem

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Przesada jak przesada... zapobiegawczo... :)
Jest wielu zwolenników jak i przeciwników takiego wzbogacania mieszanki paliwowej a dyskusje co do tego by "lać albo nie lać" są od zawsze i jeszcze jakiś czas będą. Moim zdaniem, tam gdzie miękka mechanika pompy jest smarowana ON można lać.

Stosuję 2T ok.250ml.na co drugie/co trzecie tankowanie.Z tego co już wiem,to silnik z tym 2T pracuje ciszej i miękko.Aktualnie leję mixol-s,jest tani szybko się miesza z ON,no i ropka między palcami jest tłusta.Wcześniej dolewałem droższy 2T z orlen ale auto kopciło i śmierdziało z wydechu olejem.

Kompresję pojadę sprawdzić w przyszłym mies. a aktualnie wykorzystam okazję i podmienię turbo.

Olej 10W/40

Edit:

Tak sobie myślę,aby poprosić kogoś by ktoś rano odpalił auto a ja sprawdzę czy zakopci a jeżeli tak na jaki kolor.Jak zakopci to napiszę.

Ostatnia edycja:

romeocars

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
jak zakopci przy odpalaniu i zachowuje się tak dziwnie na wolnych obrotach, to turbo nie ma nic z tym wspólnego. Paliwo może być jakieś trefne. Sprawdź filtr paliwa, być może układ paliwowy Ci się zapowietrza, albo układ lub pompa nie są szczelne.
Jeżeli kopci i obroty falują, a wszystko inne sprawne, to są dwie opcje. Uszczelka pod głowicą, bądź brak ciśnienia na którymś z cylindrów. Takie pierdoły jak świece lub przewody zapłonowe też sprawdzaj, czasami brak iskry (w benzynie) lub (niedogrzanie świecy) będzie miało takie skutki.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Auto przy porannym odpalaniu pusciło delikatną białą chmurkę.Potem przez chwilkę leciał biały zanikający dymek,ale to tak ok.minuty potem nic nie leciało.Biały dym to spalanie płynu,tylko że jak na odpalonym silniku odkręciłem korek zbiorniczka to nie spostrzegłem tzw.wrzenia zapachu spalin czy "oczek" unoszących się na płynie.Zapowietrzanie się ukł.paliwowego wykluczam,przecież gdy by układ się zapowietrzył to miał bym kłopot z odpaleniem a ja mam problem z mocą.Jak auto dostaje "powera" to jest zarąbiście spala w mieście max.7.5 jak go zmuli to ok.8.5. Jak nie to wyjście awaryjne ASO opla....tylko te koszta...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Auto przy porannym odpalaniu pusciło delikatną białą chmurkę.Potem przez chwilkę leciał biały zanikający dymek,ale to tak ok.minuty potem nic nie leciało.Biały dym to spalanie płynu,tylko że jak na odpalonym silniku odkręciłem korek zbiorniczka to nie spostrzegłem tzw.wrzenia zapachu spalin czy "oczek" unoszących się na płynie.Zapowietrzanie się ukł.paliwowego wykluczam,przecież gdy by układ się zapowietrzył to miał bym kłopot z odpaleniem a ja mam problem z mocą.Jak auto dostaje "powera" to jest zarąbiście spala w mieście max.7.5 jak go zmuli to ok.8.5. Jak nie to wyjście awaryjne ASO opla....tylko te koszta...

romeocars

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Nie popadaj w paranoje, na dworze jest zimno, delikatny biały dymek to normalne w każdym aucie

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Biały dymek czy siwy? Słodkawy posmak to raczej płyn z układu chłodzenia ale nie sądzę aby to było u Ciebie. Siwy dymek po pierwszym rozruchu to nie zagrzane do końca paliwo... W tych silnikach bywało, że przekłamywał czujnik temperatury cieczy, wymiana na drugi, dedykowany (Bosch) poprawiał sytuację. Możesz rano PRZED uruchomieniem silnika zdjąć tę wtyczkę z czujnika - DWA PINY (ta pojedyncza to tylko wskaźnik na zegarach), i po zgaśnięciu kontrolki grzania świec odpalaj. Jeśli będzie lepiej to możesz zmienić czujnik.
Inna sprawa to coś co oficjalnie nazywa się "modułem ułatwiającym start zimnego silnika", to jest kolejna (albo finalna) wersja oprogramowania sterownika silnika poprawiona właśnie o ten fragment kodu, który odpowiada za pierwszy rozruch. Musisz sprawdzić (opcom też pokaże) jaką masz wersję oprogramowania. Dla silnika Y22DTH taka poprawiona i ostateczna wersja oznaczona była jako 3. Dla 2,0DTI tych opcji było więcej, o ile się nie mylę to chyba 5 albo nawet 7. Problem polegał na tym, że kiedy temperatura zewnętrzna spadała poniżej "0" (ZERO) st.C to rozruch był ok, problemy pojawiały w temperaturach od tego magicznego "0" do mniej więcej 10ciu st.C na plusie.
Uruchomiony z takimi porannymi problemami silnik, kiedy pochodził chwilkę, po wyłączeniu, nie sprawiał już żadnych problemów przy kolejnym uruchomieniu, aż do następnego "nocnego" postoju. Jeśli masz takie objawy to sprawdź wersję oprogramowania pod kątem wspomnianego "modułu". Przeprogramowanie, to znaczy wgranie "poprawionego" modułu w ASO nie powinno kosztować więcej jak 100zł. Ewentualnie można założyć "patent", który wymusi za każdym razem dogrzanie świec żarowych. I wtedy też po problemie.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Ten dym to raczej biały,a spaliny nie są słodkawe a "ciężkie",nawet odpaliłem ursusa obwąchałem spaliny i stwierdziłem,że jednak vicia ma gorsze spaliny.Odwiedziłem jeszcze sasiada,emerytowanego mechanika.Posprawdzał,osłuchał i oznajmił,że on podejrzewa popychacze.Mówił coś o jakimś metalicznym stukaniu ale ja po za silnikiem to nic nie słyszę.Sprawdził też turbo.Zdaniem sąsiada turbo może puszczać śladowe ilości oleju w dolot ale jak ojej pojawia się w rurze od IC do dolotu to czas zaczynać oszczędzać na regenerację turbo.Sprawdzenie kompresji w warsztacie w którym pracował to ok.80zł z próbą olejową.

Kolego autobi41 zdejmę jutro tę wtyczkę i napiszę jak silnik odpalił.Gdzie w op-com'ie sprawdzić wer.programu tego modułu świec?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Ten dym to raczej biały,a spaliny nie są słodkawe a "ciężkie",nawet odpaliłem ursusa obwąchałem spaliny i stwierdziłem,że jednak vicia ma gorsze spaliny.Odwiedziłem jeszcze sasiada,emerytowanego mechanika.Posprawdzał,osłuchał i oznajmił,że on podejrzewa popychacze.Mówił coś o jakimś metalicznym stukaniu ale ja po za silnikiem to nic nie słyszę.Sprawdził też turbo.Zdaniem sąsiada turbo może puszczać śladowe ilości oleju w dolot ale jak ojej pojawia się w rurze od IC do dolotu to czas zaczynać oszczędzać na regenerację turbo.Sprawdzenie kompresji w warsztacie w którym pracował to ok.80zł z próbą olejową.

Kolego autobi41 zdejmę jutro tę wtyczkę i napiszę jak silnik odpalił.Gdzie w op-com'ie sprawdzić wer.programu tego modułu świec?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Muszę jakąś VB znaleźć by sobie przypomnieć :) ... w każdym razie jak się łączysz ze sterownikiem to po lewej stronie będziesz miał taką informację "programing version" i jeśli tu będzie oznaczenie o symbolu: FFFFF to oznacza, że jest to jeszcze mapa wgrana fabrycznie. Jeśli pojawią się tu cyferki to będzie to data wgrania/zmiany oprogramowania oraz właśnie oznaczenie jej wersji. Ten moduł (aktualizacja mapy) ułatwia poranny rozruch zimnego silnika właśnie w temperaturach kiedy świece nie załączają się pełną mocą ze względu na temperaturę zewnętrzną. Jeśli jest od "zera" do 10st.C na plusie to oznacza, że silnik się nie wyziębił do temperatury otoczenia, a to także ma znaczenie (czujnik cieczy, którego odczyt także jest brany pod uwagę podczas rozruchu). To jest programowe wymuszenie załączenia modułu grzania świec oraz poprawiona dawka rozruchowa.

Nieszczelność uszczelniaczy zaworowych to raczej niebieski dym a nie siwy czy biały.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Zdjąłem wtyczkę włączyłem zapłon kontrolka świec świeciła się ok.10-15sek.po czym zgasła.Auto odpaliło normalnie ale bez dymku.Delikatny dymek pojawił się chwilkę po odpaleniu,ale to ledwo co widoczny.Oczywiście check też się zaświecił,op-com jeszcze nie podłączyłem,ale na pewno będzie błąd czujnika temp.silnika.Skoro auto nie zakopciło to soft będę musiał wgrać nowy.
Trochę zboczyłem z tematu.Nadal się głowie o co kaman z tym brakiem mocy...Pierwsze dam do sprawdzenia kompresję,jak będzie ok,to poszukam warsztatu by sprawdzić turbo,jak turbo będzie sprawne to pompa.pompa wprawdzie była sprawdzana,ale bez demontażu-zamiast wtrysków podłączono manometr i zakręcono silnikiem.Cisnienie jest.Wiem lepiej sprawdzić na stole ale skoro w Bosch mówili że wystarczy manometr ... .

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Filtr paliwa zmieniałeś? Był czarny?
Popatrz dokładnie w parametry pracy silnika, dawki paliwowe, generalnie wszystko co się da zaobserwować podczas użycia testera pod kątem dane żądane/dane rzeczywiste. Tu może być odpowiedź na te spadki mocy...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Filtry paliwa/powietrza to standard... .
Jak wymieniałem ten filtr,a w sumie to wkład filtra to od dołu był ciemniejszy góra nie.Niestety nie wiem czy był czarny.W razie czego mogę sprawdzić stan filtra.Sprawdziłem też wer.softu tego modułu świec.Ten nr.to "FFFFFFFF" .Wyżej jest napisane X20DTH D3 .
Ten test już robiłem.Początkowo myślałem że winna jest turbina.Na wolnych obr.jest o.98bar. but i coś koło 1.75bar. ale w jeździe max 1.2bar.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Możesz śmiało zmienić soft na ostatni ze stosowanych jako poprawka. Wydaje mi się, że to opcja 7.
O filtr paliwa zapytałem dlatego, że z czasem uszkodzeniu/zużyciu ulegają uszczelniacze szyn łączących, czasem nazywanych "trawersami". Wtedy filtr paliwa jest wyraźnie ciemniejszy w dolnej części bo olej silnikowy dostaje się do układu paliwowego i wraca powrotem do baku. W tym wypadku bywają także problemy z uruchomieniem silnika.
Uszczelniacze są pomiędzy tą szyną (jest w płaszczyźnie poziomej w stosunku do głowicy i pod kątem prostym w stosunku do wtryskiwacza) a wtryskiwaczem.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Sprawa z mocą już wyjasniona,powodem zamieszania była jednak turbina.Teraz mam założoną tę turbinę że szrotu i jest ok., auto rusza i jeździ jak mała rakieta.Naprawdę jestem pod wrażeniem.Niby 100 czy 101 kucy ale takie to żwawe.Przy okazji podmiany turbo wyszło na jaw,że moja turbina ma delikatny luz osiowy i na boki,natomiast ta ze szrotu nie ma luzów ale za to łopatki po str.ciepłej mają inne końce moje są równe.Dziwi mnie trochę ta gruszka od turbo,jak moja zaciągła to była sztywno nie do ruszenia ale ta ze szrotu daje się przestawić w prawo tak ze 2mm. .Nawet jak między EZ a gruszkę dałem wakuometr to było prawie -1bar. ale ta gruszka jak by była jakaś słaba. .Moja gruszka ma ok.2,5cm.skoku ale ta ze szrotu tak z 5 góra 10mm. .

A te całe "trawersy" to te dziwne blaszki łączące przewody od pompy z wtryskami,czy chodzi o te "blaszki" co są pod krzywką wałka i popychają zawory?. Jak brat "osłuchiwał" silnik to też ponoć słyszał jakiś stuk jak by metal o metal.Ja mam trochę szumy w uszach(praca w hałasie) i po za silnikiem to nie słyszę żadnego stuku czy coś.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
I tak starczy.

Oleje Orlen są drogie do kitu.
Bez przesady, te kilkanaście złotych za flaszkę, która dzielona na cztery części wystarczy na dwa miesiące... albo i dłużej... :)
Sprawa z mocą już wyjasniona,powodem zamieszania była jednak turbina.

A te całe "trawersy" to te dziwne blaszki łączące przewody od pompy z wtryskami,czy chodzi o te "blaszki" co są pod krzywką wałka i popychają zawory?. Jak brat "osłuchiwał" silnik to też ponoć słyszał jakiś stuk jak by metal o metal.Ja mam trochę szumy w uszach(praca w hałasie) i po za silnikiem to nie słyszę żadnego stuku czy coś.
Dlatego wcześniej rozmawialiśmy o sprawdzeniu luzów na turbinie. Skoro po wymianie pomogło to ok, mam nadzieję, że olej także zmieniony...
BTW - jakie oleum?? :)

To nie są "dziwne blaszki", to są pierścienie gumowo stalowe, troszkę mniejsze od obrączki ślubnej... Uszczelniają rozdzielną magistralę paliwową, gdzie wtryskiwacz pionowo umieszczony w głowicy łączy się z poziomą szyną i w tym miejscu występuje ten uszczelniacz. Jeśli nie masz problemów z porannym rozruchem, bo paliwo nie cofa się do baku to nie musisz tego ruszać.
Stan tych uszczelniaczy obrazuje właśnie filtr paliwa, który w przypadku ich nieszczelności staje się wyraźnie ciemniejszy, po dotknięciu wyraźnie brudzi. Jednak zazwyczaj przy rozszczelnieniu układu paliwowego są problemy z rozruchem tego silnika.
Do wymiany uszczelniaczy trzeba zdjąć pokrywę zaworów, można łańcuch rozrządu spiąć z kołem zębatym wałka żeby to się nie porozjeżdżało kiedy wałek będzie uniesiony... bo trzeba go unieść do wymiany tych uszczelniaczy.

Ostatnia edycja:

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Filtr paliwa na bank był ciemniejszy od środka w dół,tylko nie wiem czy to od tych uszczelnień czy od ojeju 2T(Jak lałem orlen to miałem dziwne gluty w filtrze,na mixol'u nie ma tych glutów,po za tym,na orlenie nagminnie waliło błędem P400(1) a o kopceniu podgrzewacza to już nie mówię). Auto odpala bez problemu.Oliwa to K2 10W40 ale na dniach zmienię na GM bo ten K2 jest podejrzanie rzadki(to chyba dlatego stukają te popychacze czy coś tam). Oliwy nie zmieniłem bo nie wiedziałem czy turbina na 100% jest sprawna.Z tymi "blaszkami" w turbinie to sie trochę pomyliłem,chodzi mi o ten wiatrak/śmigiełko po str.ciepłej, ono ma delikatnie nadpalone końce u mnie tego nie ma.Przy okazji wymiany turbinki wyczyściłem gumowe węże,wcześniej były zaoliwione teraz są suche bez śladów oleju.

Nie chcę zakładać zbędnego tem.to zapytam się tutaj.Czy objawem uszkodzonego reg.w altku może być przygasanie świateł i wysokie spalanie chwilowe?. Jak dam radio głośniej(VDO 500 10 głośników jak ma to jakieś znaczenie) to światła przygasają-rzecz jasna na odpalonym silniku.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Przygasanie świateł owszem, wysokie spalanie chwilowe niekoniecznie bo tu nie ma CR i pompy wstępnej tylko regularny wtrysk wielopunktowy, wspomaganie jest hydrauliczne a nie elektryczne... Tu obroty nie są automatycznie podnoszone w przypadku spadku napięcia, jeśli jednak regulator jest uszkodzony albo w inny sposób ładowanie wariuje (bądź aku) to nie ma na co czekać, wymieniaj.

Ostatnia edycja:

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Oliwe zmieniam po wypłacie.
Spalanie chwilowe przy akt.temp,tj,ok.5*C to 1.1-1.2L/h . .Miałem spróbować delikatnie dmuchnąć suszarką w dolot i zobaczyć czy spalanie spadnie,tylko że mi to jakoś z głowy wyleciało... .Ładowanie na aku.też nie za ciekawe bo raptem 13.90V bez obciążenia.Jak dodam gazu to ładowanie się zwiększa.Oglądam jeszcze na necie regulatory ładowania i albo coś źle szukam albo są rózne wersje-jedne rygle są ze szczotkami inne bez,a i rozrzut cenowy też spory... .

Samspec13,tej 2T z orlenu do baku to ja w życiu nie wleję,dogrzewacz kopcił na tym na niebiesko jak diabli...dym z pod maski smród w aucie i tłuste szyby i do tego check?dziękuję...do jakieś piły spalinowej to ten olej może się nada ale nie do auta.

Do góry Bottom