• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vectra b x20xev klekotanie na wolnych obrotach

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
mam do was pytanie. robiłem ostatnio remont w swoim samochodzie ponieważ brał olej.
spalanie oleju jak narazie spadło do 0 ale na wolnych obrotach słychać delikatne klekotanie które cichnie od razu po dodaniu gazu. przy obrotach ok 1500 nic już nie słychać. nie klekocze w czasie jazdy, nie klekocze podczas schodzenia obrotów ani podczas przyśpieszania tylko na wolnych obrotach. najbardziej mi się zdaje że słychać na ciepłym silniku.

panewki na korbach zmieniłem profilaktycznie chociaż nie było potrzeby i nic to nie dało. sprawdzałem tłoki i ja na żadnym z sworzni nie wyczułem żadnego luzu a tłoki miałem wymyte bardzo dokładnie z nagaru. były jak nowe. odgłos wydaje się że słychać od dołu jak by od wałków wyrównoważających

jak miał by ktoś ramkę do sprzedania aby je wywalić to chętnie bym kupił i się ich pozbył.

nie stało się to po naprawie, takie odgłosy ma ten silnik gdzieś od ok 50-60 tys km i ani się pogłębia ani nic.
po prostu chodzi tak niezbyt kulturalnie. Chyba że szklanki ...

macie jakiś pomysł ? jak mi się uda to nagram jutro film

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
elf 10w40 ok 330 000km

a jak mam sprawdzić szklanki, sprawdzę je tak że kupię wszystkie nowe i się okaże czy pomogło. najpierw zmierzę ciśnienie

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
jest sposób na test szklanek.wystarczy w palcach zciskać ,jak wyczujez luz tzn dobra szklanka kturej nie da rady zcisnąć palcami.a najlepiej w imadle zciskając.podczas zciskania imadłem musisz czuć opur i olej ma z nić wyciekać.jak są jak flak i olej nie wycieka to zepsuty

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja próbowałem wciskać swoje palcami to żadnej nie dałem rady wcisnąć a chyba wszystkie tak patrzyłem albo mi się zdaje że wszystkie. część napewno. nagram film i może coś usłyszycie

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
obecność wyciekającego oleju i oporu podczas wyciskania na imadle świadczy o szczelności szklanki.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprawdz cisnienie oleju na wolnym, ja obstawiam wlasnie bo te silniki mialy problemy z pompa oleju. Mialem wypadek po naprawie skrzyni ze wyparowalo smarownie. Po odpaleniu palila sie caly czas kontrolka. Mysle sobie, miska. Wywalam miske ale wszytsko ok. No to zawor cisnieniowy, naprodukowlem sie ale wykrecilem. I tez wszystko ok. Nieco strapiony dzwonie do wlasciciela. Okazalo sie ze "to tak ma jak dluzej postoi". Wystarczy pedal w podloge na kilka sekund po odpaleniu i gra gitara:) Masakryczne ale prawdziwe:)

Sprawdz tez czy szklanki/popychacze nie maja zbyt duzego luzu w gniazdach. Byc moze twoja glowica ma dosc:)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
szklanki siedzą ściślutko, kontrolka gaśnie podczas kręcenia od razu i nigdy się nie zapaliła. nigdy po odpaleniu nic bardzo nie klepie, idę wam nagrać jak chodzi po odpaleniu a jak ciepły

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
filmy będą później a teraz zmierzyłem ciśnienie i mi się wydaje że jest za wysoki. na gorącym motorze który chodził bardzo długo pokazuje 2.4 bara. na zimnym od razu po odpaleniu pokazuje 5. klepie cały czas, czy zimny czy ciepły.

po dodaniu gazu cichnie albo silnik to zagłusza .....

jak słuchałem na dole to jak by te dźwięki dochodziły z tyłu silnika i bardziej od góry niż od dołu chociaż ciężko to określić

a może być tak ze szklanka może klepać a po dodaniu gazu cichnąć ?

czy moze próbować z innym olejem. teraz jest elf 10w40. jak do tej pory to nie ubiera nic a nic

Ostatnia edycja:

seba01

Nowy
Punktów
0
Ogółem to panewka po zejsciu z obrotów by tłukła najglosniej , popychacze klepia caly czas, przynajmniej nie spotkałem sie z takim przypadkiem by cichly na obrotach a na wolnych klepały. Popychacze po postoju klepią jak są puste,potem dostaja oleju , sie napełnia i cichną. Info tech pokazuje ze na wolnych 0.3 powinno byc oczywiscie na cieplym tylko to pokazuje minimalne jakie powinno byc .Stetoskop i sluchaj gdzie dokladnie .

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ale panewko nie Cichnie, panewka nakur...wia jak nie wiem co, tutaj słychać zaczyna wlaśnie przy schodzeniu z obrotów ale jak już złapie ok 1000 to wtedy zaczyna. tylko że ten silnik tak ma już z 50000 km to napewno. panewka stukająca by tyle raczej nie przejeździła a silnik dostaje w .... regularnie.

a mówisz o panewkach na korbach czy na wale ?

a nie dostałem odpowiedzi, czy te wałki wyrównoważające mogą hałasować ?

czy one raczej są niezniszczalne

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
jednak czasami da się to uslyszeć w czasie jazdy ale trzeba się bardzo wsłuchać, macie jakiś pomysł ?

jakim go olejem zalać elfem tak jak był czy motulem ? takie mam w hurtowni.

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie

na filmach chodzi głośnawo ponieważ siatkę mam do wymiany oraz znalazłem pęknięcie na rurach co wychodzą 2 od kolektora i łączą się w 1 przed siatką.

ale klepanie słychać

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
powiem tak. nie wiem czy to prawda czy nie ale zajechałem do gościa co mi robił głowicę i powiedział że to definitywnie hydraulika siada.
Nie ze względu na brak ciśnienia ale po prostu trzeba by było ją zmienić. Ale sam mówił żebym nic z tym nie robił bo nie wpływa to w żadnym stopniu na pracę silnika tylko sobie tak klekocze

Jak zmienię kiedyś popychacze to dam znać czy pomogło

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
a jest sens zmieniać panewki na wale ? nie doszedłem co to klepie ale profilaktycznie można by było je zmienić ?

albo powiedzcie mi czy możliwe jest to żeby panewka tak stukała tyle kilometrów ? myślę że jest to ok 2 lata. teraz się wydaje jak by byrdziej niż kiedyś ale to zależy jak go najdzie, bo czasami wcale a czasami ciszej, głośnie jak mu się podoba. da się to czasami usłyszeć w czasie jazdy ale jest ciche i bardziej słychać na stałych obrotach niż przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu. wtedy tego tak nie słychać

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
temat będzie do zamknięcia. osłuchałem dziś popychacze i wychodzi na to że tylko 4 chodzą cichutko. reszta delikatnie klekocze a jeden na 1 cylindrze nawala jak nie wiem.

dodatkowo zagrzałem dziś samochód do 98-100 stopni i rozłączyłem wentylator żeby mi nie wył i zastała cisza. nawet nic nie stuknie, nic nie puknie. więc raczej będą to popychacze bo panewki raczej by nie ucichły przy takiej temperaturze

a osłuchałem je przedłużką od klucza xD przykładałem każdą do śrubki od stopki i patrzyłem ktora wali.

osłuchałem też blok i cisza

Do góry Bottom