• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C 2.0 T Z20NET

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ale jakaś usterka była również z pompą olejową, dlaczego nowa dawała tak duże ciśnienie?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jeszcze nie wiem, narazie zamówiłem zaworek i w przyszłym tygodniu jak go dostanę to będę składał. W głowie sobie tłumaczę tak, że turbina dmuchała w skrzynię korbowodową i wytwarzało się duże ciśnienie - im większe ciśnienie turbiny tym większe ciśnienie oleju ale to tylko teoria narazie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Jeszcze nie wiem, narazie zamówiłem zaworek i w przyszłym tygodniu jak go dostanę to będę składał. W głowie sobie tłumaczę tak, że turbina dmuchała w skrzynię korbowodową i wytwarzało się duże ciśnienie - im większe ciśnienie turbiny tym większe ciśnienie oleju ale to tylko teoria narazie.
Sprężynkę obciąłeś i co teraz ? :)

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Z drugiej pompy ma w razie gdyby trzeba było wymienić.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeśli iść tą drogą to bagnet by wyleciał w powietrze,tym bardziej że turbo nie dmucha po 8 bar-ów a pod 2-jkę

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Co do tego uczucia to go znam ... nieraz się robiło tez dla satysfakcji ale może ktoś rzeźbił w pompie oleju i uszkadzaly się uszczelnienia i na dodatek zawór odmy.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
dlatego napisałem że po ogarnięciu tematu, manometr do dziury, bo prawdopodobnie jest tak jak napisałeś, turbo robiło ciśnienie do oleju a potem je wywalało...no głupie te turbo nie? najpierw pompuje a potem wywala:D:D

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Mierzyłeś ciśnienie na obciętej i oryginalnej sprężynie?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak na obciętej bez zmian, natomiast na oryginalnej ciśnienie spadło do normalnego poziomu (de facto takiego samego jak na obciętej sprężynie) więc nie widziałem potrzeby wprowadzać modyfikacji i zostawiłem tak jak w oryginale.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No i kluczowe pytanie klienta: To ile mistrzu za tę wymianę zaworka? :p
W sensie, że potrafi tak klient czasem bezczelnie zainsynuować...

Do góry Bottom