• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S60 B5254T2 2008r wyciek oleju

TheWojt

Początkujący
Punktów
1
Witam

Ostatnio przy wymianie oleju zauważyłem, że osłona silnika była cała zarzygana w oleju. Po zdjęciu jej cała misa, i elementy wokół miski były tłuste od oleju i to tylko od dołu do mniej więcej wysokości łączenia miski z blokiem. Miskę zdjąłem i uszczelniłem od nowa. Objaw nie ustąpił, gdyż dalej było zarzygane po przejechaniu pewnego odcinka, a dodatkowo zauważyłem także dość duże zaolejenie w okolicy odmy olejowej i jak dobrze kojarzę czujnika ciśnienia z oleju z przodu silnika, którego nie było wcześniej.

Nie jest to objaw typowego pocenia się silnika tylko tak jakby była gdzieś jakaś dziura i nią wydmuchiwało olej. Ostatnio nawet doszło do tego że musiałem dolać olej bo wyskoczył mi komunikat o niskim poziomie.

Ktoś ma pomysł co to może być?

Powiem szczerze że wolę najpierw upewnić się tutaj czy dobrze myślę niż rozebrać połowę auta i sprawdzać, a dla osób które znają auto wiedzą, że dostęp pod maską jest straszny bo nie ma gdzie ręki włożyć więc po co rozwalać wszystko jak może się okazać że to błachostka i nie będzie konieczne rozbieranie wszystkiego.

Pozdrawiam i dzięki za poświęcony czas

PS. silnik zdrowy, oleju nie bierze, ciśnienie na cylindrach prawidłowe, turbo także jest bez wycieków, gdyby ktoś pytał, a że objaw jest na dole to raczej nie z tego.

TheWojt

Początkujący
Punktów
1
to i tak muszę trochę zdemontować przodu bo nie dostanę się tam odtłuszczaczem i myjką ciśnieniową.

Puki co trochę mam słabo z miejscem w garażu, ale coś się wymyśli

Do góry Bottom