• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V50 2.0d 2006 problem z odpalaniem

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Posiadam Volvo V50 2.0 (136km) z 2006 roku. Samochód posiadam od roku. Auto od początku miało niewielkie problemy z odpalaniem tj. jak postał powiedzmy 2 tygodnie to chwilę przemielił ale zawsze odpalił. Przyszła jego pierwsza zima i teraz jest już gorzej. Mrozu nie ma wielkiego (-2stopnie), wczoraj jeździłem a dzisiaj już mielił pół minuty żeby zapalić. Do tego widzę dziwny kolor z wydechu (tylko przy odpalaniu) i śmierdzi tak jakby olejem. Akumulator prawie nowy, firmowy. Czego to może być wina? Byłem u mechanika ale mówi że skoro pali to trzeba do elektryka a ja mieszkam w małej miejscowości, nie mam tutaj takich specjalistów. Błędów żadnych nie ma bo sprawdzałem, auto też ma dobre przewody. Jak już bardzo mieli to widzę że pojawia się jakiś błąd ale to pewnie coś od akumulatora. Auto nie brało nigdy oleju. Przynajmniej tego nie zauważyłem. Dodam że nie mam filtra DPF ...

Punktów
0
Miasto
Warszawa
A skad ten dym przy odpalaniu? Pod komputerem bledow brak. swiece i przewody maja rok. kupowałem denso podobno dobre. a skoro mowisz powietrze w ukladzie to co moze byc przyczyna?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Dziwny dym znaczy jaki?? Po odpaleniu to auto zachowuje sie normalnie w całym zakresie pracy?? Błąd jakis sie pojawia... jaki?? Czy problem z długim rozruchem wystepuje jedynie na zimnym czy na ciepłym po chwili postoju równiez?? Przyczyną pojawienia sie powietrza w układzie jest jego nieszczelność, a dym jesli ma niebieska barwe oznacza spalanie oleju i tu wina w takiej sytuacji sa zazwyczaj przepuszczające uszczelniacze zaworowe(ale nie ma co od razu wyrokowac, dym po chwili ustępuje??ma wyraznie niebieska barwe?? ubywa oleju??jaki masz olej?) Poza tym mimo, ze swiece maja tylko rok nie zaszkodzi sprawdzic, miernik i ognia.

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Oleju nie ubywa. tak zadymi 5 sekund czuc smrodek i auto pracuje rowno. tak kazdy postój na dluzszy czas powoduje mielenie przy odpalaniu. nawet w lato jak stal no 2 tyg to potem zamielil, ale teraz jak zimniej to juz mieli prawe do rozladowania. olej castrol, taki jak producent
podawal wymieniany na czas. ostatnio jakis 5tys temu.

Poki co dzieki za odpowiedzi sprawdze swiece zobacze co bedzie dalej

Do góry Bottom