A
autozibi
silnik wymieniony teraz jeździ jak złoto
Czyli problem rozwiązany , temat można zamknąć .
silnik wymieniony teraz jeździ jak złoto
Jeżeli uwarzasz że compression ratio to to samo co compression pressure to jestes w wielkim błędzie.
Zmierzone ciśnienie sprężone we wszystkich cylindrach należy porównać z wartością nominalną podaną w instrukcji fabrycznej badanego samochodu. Różnice ciśnień sprężania między poszczególnymi cylindrami nie powinny być większe jak 10% najwyższego odczytu. Silnik w dostatecznie dobrym stanie technicznym nie powinien pokazywać większego spadku ciśnienia sprężania niż 15÷20 % wartości nominalnej. Jeżeli nie znamy wartości nominalnej ciśnienia sprężania sprawdzanego pojazdu – wówczas możemy korzystać z niżej podanych wzorów:
a). silniki czterosuwowe z zapłonem iskrowym
Pspr = 0,125 x ε
b). silniki czterosuwowe z zapłonem samoczynnym
Pspr = 0,21 x ε
gdzie:
Pspr – ciśnienie sprężania w (MPa)
ε – stopień sprężania badanego silnika
0,125 i 0,21 – wartości stałe
Np. Mercedes 190D (silnik ZS), stopień sprężania tego silnika wynosi ε = 22.
Ciśnienie sprężania obliczamy w następujący sposób:
Pspr = 0,21 x ε = 0,21 x 22 = 4,62 (MPa) = (46,2 bara)
Arni jak już tak się rozpisałeś to to napisz jeszcze coś o stopniu sprężania .
Bo temat dotyczył stopnia sprężania i ciśnienia sprężania .
Powyższe wzory sa bardzo fajne ale mają sie nijak do praktyki. Są to wartości teoretyczne zakładające np. 100% szczelność cylindra podczas całego suwu sprężania. Jak mi ktoś pokaże mietka 19od z cisnieniem ponad 40 bar daruję konia z rzędem.

Mało który wzór matematyczny ma odniesienie w 100 do rzeczywistości ale to tak jak byś kwestionowal przelicznik mile-kilometry, albo teorię względności, no chyba że wymyslisz lepszą teorię która ją obali 
Ja widze tam stopień sprezania ty nie ???

Tak to jest jak się nosi okulary . Już wszystko widzę 

tez mam okularyArni nie stresuj sięTak to jest jak się nosi okulary . Już wszystko widzę
![]()